Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ένταση στην ΕΕ εξαιτίας ενδεχόμενων υποχωρήσεων της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας απέναντι στο Λονδίνο

Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένο Βασίλειο επιτάχυναν τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις μελλοντικές τους σχέσεις με στόχο να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, αλλά οι ενδεχόμενες υποχωρήσεις οι οποίες συζητούνται από τις διαπραγματευτικές ομάδες προκαλούν εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ενωσης, δήλωσαν σήμερα στο AFP πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, “θέλει μία συμφωνία” και έστειλε στο Λονδίνο μία από τις στενότερες συνεργάτιδές της, την Γαλλίδα Στεφανί Ριζό, “για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, με υποχωρήσεις που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν ό,τι έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη”, εξήγησαν οι πηγές.

“Η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί μία συμφωνία για το Brexit που δεν σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο μετά την συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε ότι το Παρίσι παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τους όρους των εμπορικών συναλλαγών και την αλιεία.

Ο βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σημαντική η επίτευξη συμφωνίας , αλλά “όχι με οποιοδήποτε κόστος”.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται “παρακινδυνευμένη”: ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ “δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο και οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται από το γραφείο της προέδρου”, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην διαπραγματευτική διαδικασία.

“Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών για το ότι η κα. φον ντερ Λάιεν κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει συμφωνία και η αντίληψη είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε άλλη πηγή.

Η Στεφανί Ριζό, η απεσταλμένη για την “στήριξη” του Μπαρνιέ, “είναι ατού, διότι γνωρίζει πολύ καλά τον φάκελο”, δήλωσαν άλλες πηγές. Στέλεχος του γραφείου της φον ντερ Λάιεν ανήκε στην υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ ομάδα που διαπραγματεύθηκε την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.

Πολλές πηγές δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προόδευσαν πολύ κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά χθες επιταχύνθηκαν και υποχωρήσεις προτείνονται για να υπάρξει συμφωνία.

Στόχος είναι οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν την Πέμπτη: “Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε θα είναι το τέλος”, εξήγησε μία πηγή.

Η Στεφανί Ριζό και ο Μισέλ Μπαρνιέ γνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές των κρατών”, βεβαιώνει εσωτερική στις διαπραγματεύσεις πηγή. Ομως τα κράτη “φοβούνται ότι θα βρεθούν στην θέση να πουν “όχι” στην προτεινόμενη συμφωνία, με τον κίνδυνο διαίρεσης”, εξήγησε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ερντογάν: Ακόμα κάποιοι να δεχτούν ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους

banksnews

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα, στο χείλος νέας νομισματικής κρίσης

banksnews

Τα λείψανα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών εντοπίστηκαν σε λίμνη στη Σιβηρία

banksnews

Λευκορωσία: Μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου Λουκασένκο

banksnews

Η Γερμανία προωθεί με νόμο το δικαίωμα εργασίας από το σπίτι

banksnews

Το Twitter παίρνει μέτρα για να σταματήσει τις “ψευδείς ειδήσεις” τη βραδιά των προεδρικών εκλογών

banksnews

Εκπρόσωπος της UNHCR στη Γερμανία προτρέπει την κυβέρνηση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Μόρια

banksnews

Δανία: Εμβόλιο κατά του κορονοϊού έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε δοκιμές σε ποντίκια

banksnews

Πολωνία: Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης

banksnews