Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Barron’s: Οι άγνωστοι “x” στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας

Εδώ και μήνες η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα αντιμετωπίζεται ως success story, ωστόσο η ευόδωση της προσπάθειας αυτής εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που παραμένουν ασταθείς. Αυτό σημειώνει το Barron’s, αναφέροντας ως “άγνωστους Χ” τις καταναλωτικές δαπάνες των Κινέζων, τις εξαγωγές αλλά και την εξέλιξη του εισοδήματος των κινεζικών νοικοκυριών.

Όπως σημειώνεται, η αναζωπύρωση των καταναλωτικών δαπανών στο εσωτερικών της χώρας θα επιτύγχανε δύο στόχους: πρώτον θα παρείχε χείρα βοηθείας σε έναν αδύναμο κλάδο της κινεζικής οικονομίας και δεύτερον θα συνέβαλε στην σταδιακή απεξάρτηση της Κίνας από τις ξένες αγορές αλλά και στην αποσύνδεσή της από τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και η πανδημία.

“Η Κίνα αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξη 2% το 2020 -αντλώντας ώθηση από τις κρατικές δαπάνες, τις ισχυρές εξαγωγές και το χαμηλό ποσοστό νέων κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού από τον Μάρτιο και μετά, αν και η ασθενική εγχώρια κατανάλωση λειτουργεί ανασταλτικά”, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι της HSBC πάντως σε πρόσφατη έκθεσή τους για την Κίνα εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι τα εισοδήματα αυξάνονται, ενώ “η ζήτηση για επιλεκτικές αγορές, όπως και για χρήση υπηρεσιών, θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται ως απόρροια της αυξημένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης”.

Πέρα από την κατανάλωση, όμως και άλλοι κλάδοι εμφανίζουν ανομοιόμορφη ανάκαμψη. Ο δείκτης Νέας Οικονομίας (NEI) της Κίνας υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός και οι τεχνολογικές επενδύσεις, κινήθηκαν πτωτικά. Ο δε μέσος αρχικός μισθός στους εν λόγω τομείς υποχώρησε κατά περισσότερα από 11.000 γουάν (1.620 δολάρια), σύμφωνα με έρευνα της NEI, εξέλιξη που δεν αποτελεί θετική ένδειξη για τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Αυτή η ανομοιομορφία αντικατοπτρίζεται και στις εξαγωγές. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ο εξοπλισμός υγειονομικής περίθαλψης σημειώνουν καλύτερη πορεία μέχρι στιγμής στο έτος, με την ένδυνση όμως να καταγράφει την βαθύτερη πτώση, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, μια μακροπρόθεσμη ανησυχία για την Κίνα, παραμένει η απομόνωσή της από τους παραδοσιακού εμπορικούς εταίρους της. Εκτός από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο που καλείται να αντιμετωπίσει το Πεκίνο, κι άλλες χώρες δημιουργούν πονοκεφάλους στην κινεζική κυβέρνηση. Για παράδειγμα η Ιαπωνία που ενέκρινε κίνητρα αξίας 2,2 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο για να δελεάσει την κατασκευή προϊόντων υψηλής αξίας στο έδαφός της.

Το περίεργο δε στην περίπτωση της Κίνας είναι ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη, αν και ανοοιόμορφη, δεν φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι έχει θέσει την πανδημία υπό έλεγχο. Άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και κράτη της Ευρώπης έχουν επίσης θέσει σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τον κορονοϊό, αλλά εξακολουθούν να αναμένουν οικονομική συρρίκνωση φέτος. Στην πραγματικότητα, η Κίνα είναι η μόνη χώρα G-20 που προβλέπεται να αναπτυχθεί το 2020. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 8%.

Εν μέρει η εικόνα αυτή οφείλεται στην ισχυρή ηγεσία και στον υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες. Μεταξύ επτά γεωγραφικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ινδίας, η εμπιστοσύνη της Κίνας στις οικονομικές της επιδόσεις κατά τον επόμενο εξάμηνο υπερέβαινε όλων των άλλων, φτάνοντας στο 93%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey & Company.

Η McKinsey στην έκθεση της ανέφερε επίσης ότι οι παγκόσμιες οικονομικές έρευνες δείχνουν ότι “σχεδόν σε όλο τον κόσμο (εκτός από την Κίνα), η οικονομική κατάσταση σήμερα θεωρείται χειρότερη από ό,τι πριν από έξι μήνες”.

Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Κίνα φαίνεται να έχει την πιο καλή οικονομική εικόνα. Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η ανάκαμψη είναι βιώσιμη.

Related posts

Πώς ερμηνεύεται η δήλωση Ντράγκι περί “δικτάτορα” Ερντογάν

banksnews

Βρετανία: 16,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

banksnews

Γερμανία: Μια γυναίκα 101 ετών, ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα

banksnews

Ιταλία: Εγκρίθηκε η έκτακτη χρήση των θεραπειών με αντισώματα κατά της COVID-19

banksnews

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: “Φρενάρει” την εξάπλωση του κορονοϊού στους ηλικιωμένους

banksnews

Ο Ράφα Ναδάλ θριαμβευτής του Ρολάν Γκαρός

banksnews

Νέο ημερήσιο ρεκόρ στην Ολλανδία: 3.011 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

banksnews

Ιταλία: 5.724 κρούσματα κορονοϊού και 29 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Dollar Tree: Αυξήθηκαν τα κέρδη στο τρίμηνο

banksnews