Image default
ALPHA BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Alpha Bank: Αποκατέστησε προτομές των ηρώων του 1821 στην Αθήνα

Επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Alpha Bank, στο πλαίσιο της μακράς πολιτιστικής της συνεισφοράς και της Εταιρικής της Υπευθυνότητας.

Οι επετειακές δράσεις της Αlpha Bank αναπτύσσονται σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριότητας, τον Πολιτισμό, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την ενεργό συμμετοχή των Εργαζομένων της Τράπεζας, σε ένα πρόγραμμα που όλα «συνομιλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται.

Στον άξονα του Πολιτισμού, η lpha Bank, αξιοποιώντας την ισχυρή πολιτιστική της ταυτότητα, ενώνει τις δυνάμεις της με το Μουσείο Μπενάκη, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα στη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821. Πριν και Μετά».

Η Αlpha Bank συμμετέχει στην Έκθεση δανείζοντας σπάνια έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της έναν πραγματικό ιστορικό θησαυρό που η Τράπεζα έχει στην κατοχή της, με πολλά από τα εκθέματα να παρουσιάζονται για πρώτη φορά και κατ’ αποκλειστικότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζωγραφικά έργα, όπως “Ο ήρως Μάρκος Μπότσαρης” του Θεόφιλου, “Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνων τον Προύθον” του Σπύρου Βασιλείου, δυο έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη και “Η πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα” του Γιάννη Τσαρούχη.

Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αlpha Bank, παρουσιάζονται λευκώματα ευρωπαίων περιηγητών με θέμα την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1794 έως το 1831 και ανήκουν στη Συλλογή Σπανίων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση «1821. Πριν και Μετά» παρουσιάζονται οι τρεις τόμοι του “The antiquities of Athens” (Λονδίνο, 1762, 1787, 1794) των James Stuart και Nicholas Revett, οι δυο τόμοι του “Voyage pittoresque de la Grèce” (Παρίσι, 1782, 1809) του Marie Gabriel Florent Auguste comte de Choiseul-Gouffier και οι τρεις τόμοι του “Expédition scientifique de Morée” (Εκδόσεις Firmin Didot frères, Παρίσι 1831, 1833, 1838), από τον Guillaume-Abel Blouet.

Πέραν όμως από την καθοριστική της συμβολή της στην ανάδειξη της Τέχνης που πλαισιώνει την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Αlpha Bank προχωρά και σε μία ουσιαστική πρωτοβουλία στον άξονα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζοντας τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μία έννοια εξίσου σημαντική, που συνδυασμένη με την ιστορική μνήμη δημιουργεί πολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, η Αlpha Bank με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Οι φθορές που πληγώνουν” που στόχο έχει την αποκατάσταση των δημόσιων γλυπτών της Αθήνας, επικεντρώνεται στη συντήρηση αδριάντων και προτομών ηρώων του 1821 και χρηματοδοτεί όλες τις σχετικές εργασίες, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων και με ομάδες εξειδικευμένων συντηρητών.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο 2020 έως και τον Φεβρουάριο 2021 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον ορειχάλκινο αδριάντα του Μακρυγιάννη επί της Διονυσίου Αεροπαγίτη (έργο του Γιάννη Παππά), στη μαρμάρινη προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου (έργο του Θωμά Θωμόπουλου), στην ορειχάλκινη προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου στο Κουκάκι (έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη), του μαρμάρινου ολόσωμου γλυπτού του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Πλατεία Κανάρη στην Κυψέλη (έργο του Λάζαρου Φυτάλη) και της ορειχάλκινης προτομής του Αθανάσιου Πετιμεζά στο Γαλάτσι (έργο του Νικόλαου Σώχου).

Πρόθεση της Αlpha Bank είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα “Οι φθορές που πληγώνουν” και εκτός του ορίου του Δήμου Αθηναίων, δημιουργώντας σταδιακά ένα δίκτυο μνημείων με ιστορική αναφορά στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Τέλος, με σύμμαχο την ενεργό συμμετοχή των Εργαζομένων της σε πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, η Αlpha Bank οργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά των Εργαζομένων του Ομίλου με θέμα την Επανάσταση του 1821. Τα παιδιά της Αlpha Bank ζωντάνεψαν μέσα από τις ζωγραφιές τους ιστορικά γεγονότα, καθοριστικές μάχες και τη ζωή των Ηρώων του 1821, ενώ είχαν μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία να αντιληφθούν τη σημασία, τις αξίες και τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης.

Στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που οργανώθηκε από τη Νομισματική Συλλογή της Αlpha Bank, από την 25 Ιανουαρίου έως την 8 Μαρτίου 2021, συμμετείχαν 272 παιδιά Εργαζομένων, ηλικίας 6 -12 ετών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν ύστερα από αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει ειδική ψηφιακή έκθεση για τους Εργαζόμενους του Ομίλου, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι ζωγραφιές των παιδιών.

Η Αlpha Bank, με βαθιά υπερηφάνεια, στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναλαμβάνει δράσεις που βοηθούν όλους μας να ανακαλύψουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός και αφήνουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ για μία ακόμη φορά κάνει πράξη τη δέσμευσή της να συνεισφέρει σε κάθε ενέργεια που αναδεικνύει την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Πρόοδο της Ελλάδας.

Related posts

Αμερικανικές τράπεζες βάζουν στην άκρη $28 δισ. για «κόκκινα δάνεια»

banksnews

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

banksnews

Τα έξι κλειδιά για την ανάπτυξη των τραπεζών

banksnews

Αυξήθηκαν σε 162,6 δισ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα

banksnews

Μαντζούνης: Οι δικαστικές εκκρεμότητες επηρεάζουν τις αποφάσεις

banksnews

Μεγάλου: Ψάχνουμε επενδύσεις να χρηματοδοτήσουμε

banksnews

RBS: Περικόπτει το ένα τέταρτο του προσωπικού της στις ΗΠΑ

banksnews

Λίφτινγκ οκτώ σημείων στον πτωχευτικό κώδικα

banksnews

Πειραιώς: Πώς θα γίνουν αιτήσεις για διευκολύνσεις στις πληρωμές δόσεων

banksnews