Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Advent Technologies: Στη Wall Street η «ελληνικής καταγωγής» εταιρεία

Η Advent Technologies, η «ελληνικής καταγωγής» εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανακοινώνει την πρόθεσή της να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ).

Η εισαγωγή της Αdvent στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιηθεί μέσω συγχώνευσης με την AMCI (εταιρεία SPAC, Special Purpose Acquisition Company) και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. H νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Advent και της AMCI θα ονομάζεται Advent Technologies Holdings Inc. και τα στελέχη της Advent θα αναλάβουν τη διοίκησή της. Η αποτίμηση της νέας εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε $358 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει οριστική συμφωνία, η ολοκλήρωση της οποίας εναπόκειται στην έγκριση των μετόχων της AMCI και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Αdvent σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει fuel cells (κυψέλες καυσίμου) επόμενης γενιάς, που αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μηχανές εσωτερικής καύσης και τις γεννήτριες. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), την αεροναυπηγική (drones) και την παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries). Η εταιρεία διατηρεί και αναπτύσσει εμπορικές συνεργασίες σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Η Advent Technologies έχει συνιδρυθεί από τον Δρ. Βασίλη Γρηγορίου, Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), και από ομάδα ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ITE) και του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες με το ΕΙΕ και το Πανεπιστήμιο Northeastern στις ΗΠΑ, καθώς και με την εταιρεία BASF. Επί του παρόντος, η Advent διατηρεί ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα τόσο στην Πάτρα όσο και στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Δρ. Βασίλης Γρηγορίου δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς η συμφωνία με την AMCI και η σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά θα επιτρέψει στην Advent να επιταχύνει την ανάπτυξη και εμπορική διάδοση της καινοτόμου τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, που έχουμε αναπτύξει, στη διεθνή αγορά και η οποία απαντά σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία του υδρογόνου, όπως το κόστος υποδομής και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Πρόκειται για έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές και φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε άμεσα περαιτέρω τη δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη».

Στη διοίκηση της εταιρείας συμμετέχουν πέραν του Δρ. Β. Γρηγορίου, ο Δρ. Χρήστος Κασκαβέλης (Chief Marketing Officer και μέλος ΔΣ), o Δρ. Emory DeCastro (Chief Technology Officer, μέλος ΔΣ), o κ. Χάρης Αντωνίου (Μέλος ΔΣ) και η Δρ. Νόρα Γουρδούπη (Γενική Διευθύντρια Advent SA).

Related posts

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ

banksnews

To Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 3,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο

banksnews

Δυο διακρίσεις για τον όμιλο Ηρακλής στα Manufacturing Excellence Awards

banksnews

Σταματούν παραλαβές τα ΕΛΤΑ Courier μέσα στις γιορτές

banksnews

Ωρα αποφάσεων για τη μεγάλη συμφωνία ΔΕΗ-RWE

banksnews

ΟΠΑΠ: Στήριξη στο «Ιπποκράτειο» με νοσοκομειακό εξοπλισμό

banksnews

Autohellas: Καμία άμεση επίπτωση από την πτώχευση της Hertz

banksnews

Ποια ονόματα προτείνονται από την ΕΕΣΥΠ για το ΔΣ της ΔΕΗ

banksnews

Ελλάκτωρ: Μεταβιβάστηκε το 11,94% σε Μπάκο – Καϋμενάκη

banksnews