Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα στη ζώνη των 1.220 μονάδων

Συνέχεια στην «εικόνα» της στασιμότητας δίνει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να διαθέτουν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, αδυνατώντας να οδηγήσουν σε μια πειστική ανοδική αντίδραση, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στις διεθνείς ανησυχίες για το ύψος των επιτοκίων και τον κίνδυνο περί ύφεσης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 1.224,96 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.219,57 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.218,57 έως 1.225,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την έντονη μεταβλητότητα, ενόσω οι αγοραστές αδυνατούν να οδηγήσουν σε μια πειστική ανοδική αντίδραση άνω των 1.220 μονάδων.

Οι πωλητές, εξάλλου, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να προχωρά σε διόρθωση της τάξης του 7%. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του 30%.

Τα αίτια αυτής της πλαγιο-καθοδικής κίνησης ανάγονται στον διεθνή παράγοντα, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς και οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση δεν επιτρέπουν στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

«Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί. Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds ,με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα, θα δρομολογηθεί σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κι από τους άλλους επενδυτικούς οίκους» εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλο ΑΧΕΠΕΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης ακολουθούν στις 20 Οκτωβρίου (Standard & Poor’s) και στην 1η Δεκεμβρίου (Fitch).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ εξαμήνου, με τις εισηγμένες να έχουν περιθώριο δημοσίευσης έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, περιμένουμε τις Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Intrakat κ.α.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Eurobank έως τις 5 Οκτωβρίου να βάζει τέλος στην εκκρεμότητα του 1,4% των μετοχών. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η διάθεση ενός μεριδίου μετοχών από το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Σήμερα, τέλος, ξεκινά και η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, με την Optima Bank να ετοιμάζεται για την άντληση έως 150 εκατ. ευρώ. Έως την Παρασκευή οι προσφορές των επενδυτών, με το εύρος της τιμής διάθεσης να φθάνει έως τα 7,2 ευρώ/μετοχή.

Ειδήσεις σήμερα:



Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Φίλη, η άρνηση Αχτσιόγλου και οι «εξουσίες» ΠολάκηΟι 14 1 «άγνωστοι» Έλληνες μεγιστάνες με πάνω από $2 δισ. περιουσίαΗ Έλενα Ακρίτα την «πέφτει» στην ΕΦΣΥΝ για τον… υπέρκομψο Τάιλερ

Related posts

Διαδικτυακές αγορές: Σε ρούχα, κινητά και υπολογιστές ξοδεύουν οι Έλληνες, δείχνει έρευνα της Skroutz

admin

Voucher 200 ευρώ σε εκπαιδευτικούς: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Ακίνητα: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9 – Βήμα βήμα η διαδικασία

admin

Ουκρανία – Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι μετοχές στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Κώστας Σκρέκας: «Υψηλές προσδοκίες» για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη

admin

Επιδότηση 14.800 ευρώ για να στήσουν επιχείρηση άνεργοι 30-55 ετών

admin

Alpha Bank: Στα €490,7 εκατ. τα κέρδη μετά από φόρους στο 9μηνο – Αύξηση 59% σε σχέση με το 2022

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι πληρώνονται στις 25 Νοεμβρίου

admin

Οδηγός Michelin 2024: Το Delta κρατάει τα δύο αστέρια – 11 εστιατόρια με 1 αστέρι και 19 ακόμα στα προτεινόμενα

admin