Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στα κέρδη με εβδομαδιαία άνοδο 1,56% – «Άλμα» 5,24% εντός του 2024

Με rebound, μετά το πτωτικό διάλειμμα της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, σε μία εβδομάδα γεμάτη εξελίξεις, διακυμάνσεις και… ρεκόρ.


Η εβδομάδα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και με ένα σερί τριών κερδοφόρων συνεδριάσεων, το Χ.Α. βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2014. Ακολούθησε η χθεσινή διόρθωση, η οποία σύμφωνα με αναλυτές ήταν τεχνικής και στρατηγικής φύσης, καθώς οι επενδυτές ήθελαν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν όψει της εισόδου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο.





Ερχόμενοι στο σήμερα, έντονη μεταβλητότητα έγινε αντιληπτή στην έναρξη των συναλλαγών. Ο

Γενικός Δείκτης

βρισκόταν σε επίπεδα υπό των 1.350 μονάδων, πριν αναλάβουν δράση στη συνέχεια οι αγοραστές και οδηγήσουν το Χ.Α. έως τις 1.360 μονάδες. Εξαιρετική εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές του ομίλου Viohalco (η ομώνυμη και η ElvalHalcor), με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την HELLENiQ ENERGY να ακολουθούν με επίσης ισχυρή άνοδο. Στο νέο ιστορικό υψηλό των 23,35 ευρώ ανήλθε η Titan, η οποία ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τα 23,4 ευρώ.





Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,03 μονάδες ή 0,59% και έκλεισε στις 1.360,89 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται ελάχιστα πιο πάνω, στις 1.360,93 μονάδες. Χαμηλό ημέρας ήταν οι 1.346,43 μονάδες.


Σε εβδομαδιαία βάση, το Χρηματιστήριο επανήλθε σε ανοδική τροχιά -έπειτα από ένα πενθήμερο απωλειών- και κέρδισε πάνω από 20 μονάδες, που ισοδυναμεί με 1,56%. Με τρεις συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, ο ΓΔ ενισχύεται κατά 5,24% σε επίπεδο μήνα.





Με τα κέρδη της Παρασκευής μειώθηκε η «ψαλίδα» από το φετινό υψηλό των 1.362,05 μονάδων (κλείσιμο 24ης Ιανουαρίου), αλλά και από το υψηλό 118 μηνών των 1.363,30 μονάδων (κλείσιμο 20ής Μαρτίου 2014).





Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) σημείωσε άνοδο 0,58% στις 3.311,19 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,71% στις 1.146,79 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έκλεισε στο 0,27% και τις 2.338,70 μονάδες, ανανεώνοντας το υψηλό των 14 και πλέον ετών.


Στους τραπεζικούς τίτλους, η Eurobank ξεχώρισε με 1,35% στα 1,765 ευρώ και ακολούθησαν η Alpha Bank στο 0,91% και τα 1,61 ευρώ, η Πειραιώς στο 0,7% και τα 3,458 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα στο 0,06% και τα 6,854 ευρώ.





Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του 1% σημείωσαν η ElvalHalcor ( 5,50%), η Viohalco ( 2,81%), η HELLENiQ ENERGY ( 2,37%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ( 1,89%), η Σαράντης ( 1,65%), η Titan ( 1,52%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ( 1,32%). Αντίθετα, η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά -1,37%. Κέρδη 4,03% στα 3,87 ευρώ για την Intracom Holdings (νέο πολυετές ρεκόρ), με την Lavipharm και την Πλαστικά Θράκης επίσης να ξεχωρίζουν. Ισχυρές οι απώλειες για Παπουτσάνης, Entersoft και Πλαστικά Κρήτης.





Σε «ρηχά νερά» η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία διαμορφώθηκε στα 78,95 εκατ. ευρώ. Τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ έκαναν η Εθνική Τράπεζα, η HELLENiQ ENERGY, η Τρ. Πειραιώς, η Lamda Development και η Alpha Bank. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στα 91,844 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 57 τίτλοι, 46 υποχώρησαν και 23 παρέμειναν αμετάβλητοι.






Οι εξελίξεις των ημερών

Μεταξύ άλλων, η προσοχή ήταν στραμμένη σήμερα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την επικράτησή του στο διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς υπέβαλε την καλύτερη οικονομική προσφορά κατά την χθεσινή αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.


Έντονο τραπεζικό και ενεργειακό «χρώμα» είχε το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η JP Morgan με την ΕΧΑΕ. Συνολικά 24 εταιρείες, εισηγμένες και μη, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα στρατηγικά τους πλάνα σε ξένους θεσμικούς επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια τουλάχιστον 10 τρισ. δολαρίων.





Με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings ολοκληρώνεται η εβδομάδα. Ο γερμανικός οίκος έχει δώσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα και επόμενο στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση των προοπτικών (outlook). Μόνο η Moody’s δεν έχει «ανεβάσει» στο investment grade την Ελλάδα, με την επόμενη αξιολόγησή της να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.


Σημειώνεται ότι η επενδυτική βαθμίδα έχει θετικό αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές μέσω της τοποθέτησής του σε watchlist (λίστα παρακολούθησης). Η τελική αναβάθμιση προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί έναν χρόνο μετά.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Πειραιάς: Συνελήφθη 43χρονος που παρενοχλούσε ανήλικη – Η παγίδα που του έστησε ο πατέρας της





Πάργα: Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο μέσα στον κόσμο σε περιοχή που έπαιζαν παιδιά





Δίκη για Μάτι: Δεν μας είπαν λέξη για νεκρούς, είπε η Δούρου για τη συνέντευξη Τσίπρα το βράδυ της πυρκαγιάς








Related posts

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και ποια επιδόματα θα χάσουν

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Άνοιξε» η πληρωμή των 251 εκατ. ευρώ, ποιοι τα δικαιούνται

admin

Ακρίβεια – Οικονόμου: Οι πολίτες θα πληρώνουν τη βενζίνη φθηνότερα από την τιμή της αντλίας

admin

e-Λαχαναγορά: Σε λειτουργία για τους επαγγελματίες του ΟΚΑΑ η εφαρμογή

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για φθηνή ενέργεια σε αγρότες και έλεγχο συνταγογράφησης

admin

myNAT: To νέο app για τους ναυτικούς – Αποτυπώνει όλο τον ασφαλιστικό τους βίο

admin

Το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο έχει δίδακτρα 160.000 ευρώ ετησίως

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Κόκκινη κάρτα» σε Unilever και P&G για τις τιμές των απορρυπαντικών

admin