Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει “στρατιωτική πρόκληση”

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει μια “στρατιωτική πρόκληση” συσσωρεύοντας αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ αυτών των δύο αντίπαλων χωρών του Καυκάσου και κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Το Αζερμπαϊτζάν εκδηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε μια νέα στρατιωτική πρόκληση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

“Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας έχει σαφώς επιδεινωθεί”, τόνισε σε κυβερνητική συνεδρίαση στο Γερεβάν.

Από την πλευρά του, το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια “νέα ψευδή πολιτική μεθόδευση”.

“Η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τις εδαφικές της διεκδικήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, να τερματίσει τις στρατιωτικοπολιτικές προκλήσεις και να σταματήσει να δημιουργεί εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία”, ανέφερε το Μπακού.

Η νέα κλιμάκωση της ρητορικής έρχεται πριν από τη διεξαγωγή μεθαύριο, Σάββατο, πρόωρων εκλογών για τον ηγέτη της αμφισβητούμενης περιοχής.

Σε λίγες μέρες έχουν επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Αρμενίας και των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα αυτά τα γυμνάσια τονίζοντας ότι θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα στον Καύκασο.

Οι Αρμένιοι κατηγορούν τη Μόσχα και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ότι δεν έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, επιτρέποντας στο Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει μια βασική οδό εφοδιασμού του θύλακα.

Το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού από τον Δεκέμβριο πως εμποδίζει τον εφοδιασμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ότι έχει επιβάλει αποκλεισμό σε οδό στρατηγικής σημασίας, τον διάδρομο Λατσίν, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις και “ανθρωπιστική κρίση”.

Το Μπακού απαντά ότι εγκατέστησε οδόφραγμα στην είσοδο του δρόμου για λόγους ασφαλείας και τονίζει ότι οι μεταφορές μπορούν να συνεχιστούν ανεμπόδιστα.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με ένοπλα επεισόδια να σημειώνονται τακτικά στα σύνορα.

- -

Related posts

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σούμι και το Νικόπολ

admin

Η Ιαπωνία κάλεσε το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση

admin

Παπούα Νέα Γουινέα: Σεισμός 6,5 βαθμών ανοικτά του λιμανιού Γουίγακ

admin

Carvana: Συμφωνία μείωσης χρέους κατά $1 δισ. – Ράλι 43% η μετοχή

admin

G7: Δέσμευση για στήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

admin

Νιγηρία: Έξι νεκροί από ένοπλη επίθεση σε οχηματοπομπή – Απήχθησαν δύο Νοτιοκορεάτες

admin

ΗΠΑ: Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

admin

Occidental Petroleum: Εξαγοράζει την CrownRock έναντι 12 δισ. δολαρίων

admin

Μπλίνκεν: Συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Μέσης Ανατολής

admin