Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17.00 για τη Γάζα

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

“Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα”, ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Πολιάνσκι ανέφερε πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

“Υποβάλαμε τροπολογία που αφορά την καταδίκη των πληγμάτων στη Γάζα, την καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί”, ανέφερε ο κ. Πολιάνσκι.

Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εν μέσω εντατικών διπλωματικών επαφών για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, το ΣΑ απέρριψε προχθές Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης συνταγμένο από τη Ρωσία που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα “κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους” και πλέον αναμένεται να αποφανθεί για το δεύτερο κείμενο.

Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει “άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, καταδίκαζε “τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες”, ενώ αξίωνε να υπάρξει “ανεμπόδιστη” διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χωρίς όμως να περιέχει ρητή καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το βραζιλιάνικο σχέδιο απόφασης αντίθετα αναφέρεται συγκεκριμένα στις “ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς”.

Related posts

Ναυάγησαν οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου στις Βρυξέλλες

admin

Πολωνία: Ο υπουργός Υγείας αποπέμφθηκε γιατί παραβίασε το ιατρικό απόρρητο

admin

Αίγυπτος: Υποβάθμισε το outlook η Moody’s, προειδοποιεί για κινδύνους

admin

Η Γαλλία ελπίζει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν στα 67 δισ. ευρώ το 2023

admin

Ο Πούτιν “φλερτάρει” την Αφρική με δωρεάν σιτηρά – “200.000 τόνοι μέχρι το τέλος του έτους”

admin

BBC: Η ελληνική φρεγάτα Ψαρά θα αναπτυχθεί ανοιχτά των συνόρων Ισραήλ και Λιβάνου

admin

Συλληπητήριο μήνυμα της Τζόρτζια Μελόνι προς τον πρωθυπουργό της Τσεχίας

admin

Γεωργία: Μια γυναίκα συνελήφθη επειδή βεβήλωσε θρησκευτική εικόνα του Στάλιν στο Τμπιλίσι

admin

Κολομβία: Συμφωνία “προσωρινής εκεχειρίας” μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του ELN

admin