Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Το ασταμάτητο ανοδικό σερί των 8 συνεδριάσεων από τις 20 Νοεμβρίου

Χρηματιστήριο: Το ασταμάτητο ανοδικό σερί των 8 συνεδριάσεων από τις 20 Νοεμβρίου

Ασταμάτητη η χρηματιστηριακή αγορά και στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου αφού συμπλήρωσε χθες 8 σερί ανοδικές συνεδριάσεις. Η αγορά ενισχύεται αδιαλείπτως από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχύεται 8,44% και να διαπραγματεύεται στα επίπεδα της 27ης Φεβρουαρίου 2020. Ταυτόχρονα η κεφαλαιοποίηση στο ανοδικό οκταήμερο ενισχύεται κατά 2,547 δισ. ευρώ και έχει φθάσει στα 51,120 δισ. ευρώ.

Ήδη οι ανοδικές (115) συνεδριάσεις ξεπέρασαν τις πτωτικές (114) από την αρχή του έτους και ενώ υπολείπονται 21 συνεδριάσεις για τη λήξη του 2020.

Η χρηματιστηριακή αγορά έκανε ένα εντυπωσιακό φίνις λίγες συνεδριάσεις πριν φύγει το 2020 και σίγουρα απέφυγε να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις των 92 χρηματιστηρίων διεθνώς με τις χειρότερες απώλειες. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά είχε βρεθεί στη πρώτη θέση παγκοσμίως με τη χειρότερη απόδοση (-37,88%) με το κλείσιμο του 10μηνου στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Τι συνέβη όμως και άλλαξε εικόνα το Ελληνικό χρηματιστήριο στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου;

Προφανώς ο καταλύτης ήταν η ανακοίνωση της Pfizer και της Moderna για τα 2 εμβόλια αντίστοιχα κατά της πανδημίας. Αυτή η εξέλιξη απελευθέρωσε τη ψυχολογία των επενδυτών και έσωσε εν μέρει τη παρτίδα για τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα οι χαμηλές αποτιμήσεις σε τραπεζικές μετοχές αλλά και βιομηχανικά blue chips έδωσε τη δυνατότητα στα εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια να επανατοποθετηθούν για να μειώσουν τις ζημιές των χαρτοφυλακίων τους και να προετοιμασθούν για τη νέα χρονιά. Επίσης οι ανακοινώσεις επιχειρηματικών συμφωνιών για εταιρίες που ήταν κάτω από την ομπρέλα των τραπεζών λόγω υπερδανεισμού που εξαγοράζονται από λευκούς ιππότες αναδεικνύει τη δυναμική του επιχειρηματικού χάρτη στην Ελλάδα όπου ακόμη στα χρόνια της πανδημίας υπάρχουν εταιρείες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα το Χρηματιστήριο παρά τις ενδογενείς αδυναμίες (χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, μηδενική εμπορευσιμότητα για τη πλειοψηφία των μετοχών) διαθέτει μία 30αδα εταιριών που είναι ανταγωνιστικές και σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσουν να δίνουν μερίσματα τα επόμενα χρόνια αλλά και να αναπτύσσονται με ικανοποιητικά κέρδη.

ANΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δεκέμβριος
 • Συνεδριάσεις
 • ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
 • ΑΠΟΔΟΣΗ
 • εμβόλιο κορονοϊού

  Related posts

  Πρώτη η Optima Bank τον Μάρτιο στο ΧΠΑ

  banksnews

  ΒΑΡΒΕΡΗΣ: Αποφάσεις για αμοιβές ΔΣ και μη διανομή μερίσματος

  banksnews

  Minerva: Κατέγραψε κέρδη έναντι ζημιών στο γ’ τρίμηνο

  banksnews

  Παπουτσάνης: Στις 9 Αυγούστου ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

  banksnews

  Αναμένονται υψηλότερα επίπεδα τιμών στο Χ.Α.

  banksnews

  ΓΔΧΑ: Υποχώρηση μέχρι τις 870 μονάδες κρίνεται φυσιολογική

  banksnews

  Λήγει η δημόσια προσφορά των μετοχών της Epsilon Net

  banksnews

  Autohellas: Ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και τζίρου το α’ εξάμηνο

  banksnews

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ:Ζήτησε έρευνα από την Ε.Κ. για την πτώση της μετοχής

  banksnews