Image default
TOP STORIES

Χ.Α.: Αγώνας με το χρόνο

Σε μια παρατεταμένη εσωστρεφή αναμονή έχει εισέλθει το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει την διαχείριση της πανδημίας και το ρυθμό των εμβολιασμών. Η Ελληνική Αγορά έχει χάσει την επαφή της με τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που τις έχει στερήσει την δυναμική του ξεκινήματος της χρονιάς και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος όπως αυτό εκφράζεται από τις συναλλαγές.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Καταλύτες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές ωστόσο ακόμα και σε ενδεχόμενα με αρνητικό ήχο (ύψος δανείων σε αναστολή πληρωμών, αύξηση κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς, αύξηση κεφαλαίου Aegean κλπ) δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε για το τελικό μέγεθος, είτε για το χρόνο διεξαγωγής των σκοπούμενων εταιρικών πράξεων. Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τις άνευρες συναλλαγές το περιεχόμενο των επιχειρηματικών νέων της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί από συμπαθητικό έως θετικό. Ξεκινώντας από τις τράπεζες, η δημοσιοποίηση των παραμέτρων για τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής έδειξε ότι η άσκηση είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων των ελληνικών τραπεζών. Τα μεγέθη της Μυτιληναίος κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς ενώ η προοπτική της φετινής χρήσης χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου. Η Jumbo τέλος ανακοίνωσε μεγέθη τζίρου ανάλογα με τα περυσινά για τον πρώτο μήνα του έτους γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο λιανεμπόριο. Τα καλά νέα εξισορρόπησαν την αρνητική φημολογία ενός νέου αυστηρού πακέτου περιοριστικών μέτρων δίνοντας κάποιους πόντους αισιοδοξίας στην αγορά.

Τεχνικά η πτωτική δυναμική ανακόπηκε, οι πωλήσεις αναχαιτίστηκαν και με μικρό σχετικά τζίρο ο Γενικός Δείκτης τελείωσε την εβδομάδα με αξιόλογα κέρδη. Οι πωλητές αν και είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να ωθήσουν τις τιμές προς την περιοχή στήριξης των 710 μονάδων «έμειναν» από δυνάμεις και με σχετικά χαμηλούς τζίρους ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 750 μονάδες. Για να υπάρξει ωστόσο κάποια ουσιώδης αλλαγή στο βραχυπρόθεσμο σκηνικό θα χρειαστεί κλείσιμο πάνω από τις 771 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Η εκεχειρία πάνω από τις 750 μονάδες χαρακτηρίζεται εύθραυστη καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής της καθοδικής τάσης ωστόσο το κλείσιμο της ψαλίδας με την χρονοσειρά των 30 ημερών δίνει μικρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς ιδιαίτερα νέα η ερχόμενη εβδομάδα. Το βράδυ της Τρίτης ο MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες αναφοράς. Τέλος, η Coca Cola HBC πριν την συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης με τα προσαρμοσμένα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη να κινούνται στα 419 εκατ. ευρώ.

Related posts

ΤτΕ : Τι χρωστάνε οι μεγάλοι…

banksnews

Πόσο πιθανό είναι ένα «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

banksnews

X.A: Και πάλι στο… κόκκινο

banksnews

Προβλέψεις για την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων το 2030

banksnews

Κόκκινα δάνεια: Η ΕΚΤ χαλαρώνει τους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

banksnews

Οι μεταβαλλόμενοι στόχοι των κεντρικών τραπεζιτών

banksnews

Οι απαισιόδοξες κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν τα καλά νέα

banksnews

Το άλμα της ΕΚΤ στο άγνωστο

banksnews

Οι Ευρωπαικές τράπεζες τρέμουν την Ρωσία – Όλη η λίστα

banksnews