Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές υποχρεώσεις – Τεκμήρια: Τέλος χρόνου για δωρεές, γονικές παροχές

Μέχρι και την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου μπορούν οι

φορολογούμενοι

να δηλώσουν τις

δωρεές ή γονικές παροχές 

 που αφορούν στο 2020. Στο κυβερνητικό «τραπέζι» βρίσκονται μέτρα που αφορούν και στις ηλεκτρονικές αποδείξεις και ΕΝΦΙΑ.

Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα πρέπει να αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέσω email, ταχυδρομείου ή με κούριερ οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η προθεσμία υποβολής των οποίων έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν να «σβήσουν» τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Η νομοθεσία προβλέπει, πως τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.ά) ή τρίτους σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.

Επειδή, όμως, παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου, θα «μετράνε» κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Με τα χρήματα που λαμβάνουν τα παιδιά από τους γονείς τους ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες μπορούν να καλύψουν το τεκμήριο της αγοράς ενός αυτοκινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου ή ακόμη και της πρώτης κατοικίας, αλλά και να αποφύγουν τη φορολογική παγίδα με τα τεκμήρια διαβίωσης στα οποία περιλαμβάνονται οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ακόμα και οι δόσεις δανείων που πληρώνονται κάθε μήνα στην τράπεζα.

Χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες για ποσά έως 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%. Το μέτρο αυτό συνιστά χρυσή ευκαιρία για την αγορά ακινήτων, η οποία δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα, ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

Ειδήσεις σήμερα:Λιγνάδης: Έκανε οντισιόν με 100 αγόρια από 10 έως 14 ετών – Η παράσταση με τα σεξουαλικά υπονοούμενα

Κεφαλονιά: Πώς άλλαξε η συμπεριφορά του 23χρονου στον στρατό – «Έδειχνε φοβισμένος»

Lockdown: Προς άνοιγμα της αγοράς στις 8 Μαρτίου με νέα SMS

Related posts

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,02% σε μια άνευρη αγορά

banksnews

Επένδυση στο Ελληνικό: Τα επόμενα βήματα για το εμβληματικό έργο

banksnews

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα τα χρήματα για ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου και προνοιακά επιδόματα

banksnews

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

banksnews

Reuters: Τα βασικά σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου των 500 δισ. ευρώ – Πώς θα μοιραστεί το ποσό

banksnews

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ με 7 αναλυτικά παραδείγματα -Ευνοημένη η μεσαία τάξη

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,24% 

banksnews

Kορωνοϊός: Πακέτο 850 δισ. δολαρίων προτείνει ο Τραμπ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία

banksnews

Μείωση ενοικίων: Κρυφά οφέλη στους ιδιοκτήτες

banksnews