Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζα της Γαλλίας: Το εταιρικό χρέος θέτει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η αύξηση του εταιρικού χρέους και η προοπτική πρόσθετων lockdowns λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνθέτουν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γαλλίας, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Τράπεζα της Γαλλίας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας σημειώνει συγκεκριμένα στην ενδιάμεση έκθεσή της ότι τα χρέη των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη ευπάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνονται πως παρότι το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο δεν έπληξε ορισμένες επιχειρήσεις τόσο σφόδρα όσο το πρώτο, η αργή οικονομική ανάκαμψη θα δυσκολέψει κάποιες εταιρείες να εξοφλήσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

“Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο βραδείας ανάκαμψης, μια σημαντική αύξηση στις αθετήσεις πληρωμών από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες θα επιβάρυνε τα αποτελέσματα των τραπεζών, με αύξηση των ζημιών και των προβλέψεων που σχετίζονται με τον πιστωτικό κίνδυνο επιχειρήσεων”, αναφέρει η Τράπεζα της Γαλλία.

Προσθέτει δε ότι αυτή η αρνητικό προοπτική μπορεί να εντείνει τη συζήτηση για τους περιορισμούς στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. 

Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήρε την de-facto απαγόρευση καταβολής μερισμάτων από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο, επέβαλε αυστηρά όρια που προκάλεσαν την αντίδραση τραπεζικών στελεχών όπως του διευθύνοντος συμβούλου της Societe Generale SA, Lorenzo Bini-Smaghi

Ωστόσο, η Τράπεζα της Γαλλίας σημειώνει ότι ενώ τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια πρόκειται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών, οι ισχυροί ισολογισμοί τους θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να δανείζουν και να υποστηρίζουν μια οικονομική ανάκαμψη.

Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει στην παράταση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει, ενώ η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά εστιατόρια και μπαρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού παραμένει πάνω από τα όρια που έχει θέση η γαλλική κυβέρνηση.

Related posts

Ισπανία-κορονοϊός: “Πράσινο φως” των βουλευτών στην παράταση κατά 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

banksnews

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Ντ. Τραμπ

banksnews

Ιταλία: 1.108 νέα κρούσματα, δώδεκα οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Γαλλία: Σε έξαρση η πανδημία του κορονοϊού- “Καλπάζουν” τα κρούσματα

banksnews

Ο πρόεδρος του Μεξικού θα μεταβεί στις ΗΠΑ

banksnews

Νέες τριβές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με αφορμή τη Λιβύη

banksnews

Υπεγράφη η συμφωνία για τη ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν – Θα δέχεται και πυρηνικά υποβρύχια

banksnews

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη

banksnews

Γερμανία: Επικρίνεται ως ανεπαρκής η πρόταση Μέρκελ – Ζεεχόφερ για υποδοχή 1.500 προσφύγων από ελληνικά νησιά

banksnews