Image default
TOP STORIES

Το καθήκον του Τραμπ προς την Αμερική

Το καθήκον του Τραμπ προς την Αμερική

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος χωρίς εμπειρία στη διακυβέρνηση που ανέρχεται στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας -και ταυτόχρονα ως ο λιγότερο δημοφιλής και ο πιο διχαστικός υποψήφιος που το κατάφερε. Τώρα φέρει την ευθύνη να αφήσει πίσω του τις μικροπρέπειες της προεκλογικής του εκστρατείας και να δείξει ότι μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, έτσι ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά στα σημαντικά ζητήματα. 

Η νικητήρια ομιλία του Τραμπ ήταν στο σωστό δρόμο. Καταρχάς επέδειξε μια ευγένεια προς τη Χίλαρι Κλίντον, κάτι που απουσίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι ήρθε η ώρα “να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού” και “να προχωρήσουμε ως ένας ενωμένος λαός”. Δεσμεύτηκε να ζητήσει καθοδήγηση από εκείνους που δεν τον στήριξαν “έτσι ώστε να συνεργαστούμε και να ενώσουμε την σπουδαία χώρα μας”. Τέλος, δήλωσε: “Δεσμεύομαι προς κάθε πολίτη της χώρας μας ότι θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς”.

Τώρα θα πρέπει να κάνει πράξη αυτά που δήλωσε. Το παραπάνω μήνυμα ενότητας,  το οποίο διάβασε από τη συσκευή προβολής κειμένου, θα πρέπει να βγαίνει από μέσα του. Πρέπει να μετουσιωθεί στο πνεύμα που θα χαρακτηρίσει τη μετάβασή του στον Λευκό Οίκο.

Θα πρέπει να ξεκινήσει αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε λαϊκή εντολή των ψηφοφόρων, κάτι που απλώς θα σκλήραινε την στάση των Δημοκρατικών, οι οποίοι θα υποστήριζαν –και δικαίως– ότι  πολλοί ψήφισαν ενάντια στην Κλίντον και όχι υπέρ του Τραμπ, καθώς και ότι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών μπορεί στην πραγματικότητα να κέρδισε την ψήφο της δημοτικότητας.

Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να αναζητήσει τα δυνατότερα μυαλά για το υπουργικό του συμβούλιο και τις θέσεις των ανώτερων αξιωματούχων και να τους πείσει να μπουν στην κυβέρνηση. Οι ρεπουμπλικάνοι εμπειρογνώμονες πολιτικής που ίσως είναι επιφυλακτικοί στην ιδέα του να εργαστούν για έναν υποψήφιο ο οποίος έχει μια τόσο απροσδιόριστη και συχνά όχι ιδιαιτέρως καλοδουλεμένη κοσμοθεωρία, είναι σκόπιμο να αποσπάσουν όσες δεσμεύσεις μπορούν από τον Τραμπ πριν μπουν στην κυβέρνηση, αλλά οφείλουν να μην κάνουν πίσω. Είναι ζήτημα πολιτικού καθήκοντος. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν άνθρωποι στο Λευκό Οίκο που να έχουν το θάρρος και τις γνώσεις για να διαφωνούν με τον Πρόεδρο.

Έχοντας στηλιτεύσει στην προεκλογική του εκστρατεία τη δυσλειτουργικότητα της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ, ως μη ιδεολόγος, θα ήταν χρήσιμο να προσκαλέσει και Δημοκρατικούς στην κυβέρνησή του – οι οποίοι, όπως και οι Ρεπουμπλικάνοι, πρέπει να προτάξουν το πολιτικό τους καθήκον πάνω από τις όποιες ανησυχίες τους. Ο Daniel Patrick Moynihan είχε επικριθεί από τους φιλελεύθερους επειδή εργάστηκε στην κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον, όμως με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του συνέβαλε σε μερικά από τα σημαντικότερα όσο και προοδευτικότερα επιτεύγματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι δημοκρατικοί πολιτικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, εφόσον φυσικά τους δοθεί η ευκαιρία.

Επιπλέον, το 2017 ο Τραμπ καλό θα ήταν να αφήσει πίσω του τις κομματικές δραστηριότητες, να αφοσιωθεί στις κυβερνητικές λειτουργίες και να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να οικοδομήσει σχέσεις και με τις δύο πολιτικές πτέρυγες. Αυτό δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι ο Τραμπ δεν ακολούθησε ποτέ την ορθόδοξη γραμμή των ρεπουμπλικάνων. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος είναι ευέλικτος στις πεποιθήσεις του μπορεί να αποδειχθεί το πολυτιμότερο προσόν του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ορισμένα ζητήματα είναι ιδιαιτέρως ώριμα για να γίνει μια συμφωνία, του τύπου που ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι είναι το φόρτε του. Παραδείγματος χάρη, στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι ρεπουμπλικάνοι ορθά υποστηρίζουν ότιοι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων – από τους υψηλότερους παγκοσμίως – συχνά οδηγούν τα κέρδη και μερικές φορές και τις ίδιες τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Οι Δημοκρατικοί έχουν δίκιο ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα για υποδομές, ότι τα κενά στους νόμους, όπως επί του ζητήματος της συμμετοχής στην υπεραξία, είναι άδικα και ότι η άρνηση στον επαναπατρισμό των κερδών για την αποφυγή φορολόγησης είναι λάθος και αντιπατριωτική. Ο Trump συμφωνεί και με τις δύο πλευρές – και οι δύο μπορούν να επωφεληθούν με την επιδίωξη ενός κοινού στόχου: την απλούστευση του παράλογα περίπλοκου φορολογικού κώδικα.

Επίσης υπάρχουν διακομματικές συμφωνίες που μπορούν να συναφθούν σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών κανονισμών. Και αν ο Nixon είχε τα φόντα να πάει στην Κίνα, ίσως ο Trump να χει τα φόντα να πείσει το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του μεταναστευτικού συστήματος.

Η Clinton έχασε τις εκλογές για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αποστροφής του αμερικανικού κοινού για τις δυναστείες -σκεφτείτε τους αρχικούς υποψήφιους Jeb Bush και Hillary Clinton- και τους επαγγελματίες πολιτικούς που θεωρείται ότι παρακάμπτουν τους κανόνες. Οι ψηφοφόροι προτιμούν ξεκάθαρες δηλώσεις αντί για μακροσκελείς συζητήσεις για μικροπολιτική. Η αδυναμία της Clinton να συνδεθεί με ψηφοφόρους που έχουν λογικές –και όχι λιγότερο ευφυείς– πεποιθήσεις ήταν η καταστροφή της. Ο Trump κατανόησε το μάθημα του Brexit, αυτή όχι.

Τώρα και τα δύο κόμματα έχουν καλό λόγο να βελτιώσουν τις συνθήκες που έχουν κάνει τόσο πολλούς Αμερικανούς απαισιόδοξους για το μέλλον. Αυτό δεν θα είναι εύκολο και οι απλές απαντήσεις -όπως η προσπάθεια διατήρησης μιας βιομηχανίας άνθρακα που έχει λαβωθεί από τις δυνάμεις της αγοράς- δεν αρκούν. Χρειάζεται μια περισσότερο φιλόδοξη ατζέντα που θα αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αλλαγές της οικονομίας που επηρεάζουν τις ζωές τόσων ανθρώπων. Αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προτύπων, την ανάληψη δημόσιων έργων και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών που θα δίνουν ώθηση στις αμερικανικές εξαγωγές.

Μετά τις τελευταίες αυτές δυσλειτουργικές εκλογές, είναι προς το συμφέρον και των δύο κομμάτων να δείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν, να περάσουν νόμους και να βελτιώσουν τις ζωές των Αμερικανών. Δουλειά του Προέδρου είναι να κατευθύνει τις δύο πλευρές προς το στόχο αυτό.

 

 

Related posts

Η ΕΚΤ δεν θα αποζημιώσει εμπορικές τράπεζες για ελληνικά χρεόγραφα

banksnews

Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή: Περιμένουμε κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων

banksnews

Eβδομαδιαίες απώλειες 11,7% για τις τράπεζες…..

banksnews

Leave a Comment