Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επιτελικό κράτος σε νέες περιπέτειες

Σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης που ρίχνει βάρος περισσότερο σε θεσμούς, στον συντονισμό «από ψηλά προς τα κάτω» και στην πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης και λιγότερο στα πρόσωπα επιμένει το Μαξίμου και, αναμένοντας δυσαρέσκεια από παλαιούς ή νέους «πολέμιους» του επιτελικού κράτους, ανεβάζει ρυθμούς στην προετοιμασία της κάθετης οργάνωσής του ενάμιση χρόνο μετά την οριζόντια διαμόρφωσή του με τον Νόμο 4622.

Μπορεί το Μαξίμου να τίθεται σταθερά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης με φράσεις όπως «επιτελικό χάος» ή «επιτελικό κράτος – χίμαιρα», όπως ήταν τα πιο πρόσφατα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη «Μήδεια», ωστόσο η ισχυρή δομή της προεδρίας της κυβέρνησης και οι τρόποι που χαράσσονται οι πολιτικές και παρακολουθούνται οι παρεμβάσεις έχει επιπλέον φέρει κατά καιρούς αντιστάσεις από μέλη της ίδιας της δημόσιας διοίκησης ή ακόμα και αναταράξεις εντός του γαλάζιου μηχανισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή δείχνουν, όπως και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναγνωρίζουν, οι γκρίνιες που εκφράζονται μεμονωμένα με τη μορφή ψιθύρων στο παρασκήνιο ακόμα και από γαλάζια στελέχη. Ενδεικτική είναι η δυσφορία βουλευτών για τη στάση γραμματέων της κυβέρνησης που έχουν ισχυρό χαρτοφυλάκιο και, κατά τους ίδιους, δεν βγαίνουν στα τηλέφωνα ή περιφρονούν τις προτάσεις τους και τον παλμό των πολιτών, καθώς και για επιρροή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και κυβερνητικών στελεχών χωρίς ερείσματα στη «γαλάζια» βάση.

 

Στοχευμένες κινήσεις

Εξού και από το Μαξίμου αλλά και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχουν εικόνα για το αν και ποιους «στριμώχνει» εδώ και μήνες το επιτελικό σύστημα, επιχειρούνται τακτικά στοχευμένες κινήσεις με στόχο τον καλύτερο συντονισμό στην κυβερνητική γραμμή, χωρίς προσωπικές «ατζέντες» και blame game, όπως αυτό που δεν αποφεύχθηκε για τις συνέπειες της «Μήδειας» είτε δημόσια είτε σε κλειστές συζητήσεις στην Ηρώδου Αττικού και στην Πειραιώς.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε on camera ενοχλημένος από τους «διάφορους αρμόδιους» και το πινγκ – πονγκ ευθυνών με δηλώσεις στελεχών του, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ αντίστοιχο προβληματισμό είχαν προκαλέσει τα συνεχόμενα περιστατικά κακοφωνίας στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Εξού και με κάθε ευκαιρία ζητείται οριζοντίως στήριξη στην κυβερνητική γραμμή και την ασκούμενη πολιτική, ενώ το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ετοιμάζεται με το ίδιο σκεπτικό «επιτελικής λειτουργίας». Ή αλλιώς στη γραμμή «να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του», όπως ο Μητσοτάκης είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Γι’ αυτό και στο μικροσκόπιο βρίσκονται όλα τα επίπεδα δημόσιας λειτουργίας, από το κράτος και την αποκεντρωμένη διοίκηση μέχρι τους δήμους, τις περιφέρειες, τους δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες, για «ξεσκαρτάρισμα» αρμοδιοτήτων και πόρων. Ουσιαστικά μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξει τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα μέσα από το προαναγγελθέν νομοσχέδιο και τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Related posts

Ποινική ευθύνη υπουργών και ψήφος αποδήμων στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης

banksnews

ΝΔ για Παππά στο MEGA: Έπεισε για την ενοχή του με τη θλιβερή του εμφάνιση

banksnews

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ: Στο τραπέζι επενδύσεις, ανάπτυξη, προσφυγικό

banksnews

Ελληνοτουρκικά: Eπιδιώξεις και πολιτικές – Σκρέκας και Μπαλάφας στο MEGA

banksnews

ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική: Διπλά δειλός ο κ. Μητσοτάκης

banksnews

«Κίνηση 81» εντός του ΚΙΝΑΛ

banksnews

«Είναι καλή υπουργός η Μενδώνη» διαμηνύει το Μαξίμου δια στόματος Πελώνη

banksnews

Μητσοτάκης : «Να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου»

banksnews

Ηλίας Κασιδιάρης : Το αληθινό πρόσωπο του πρωτοπαλίκαρου του Νίκου Μιχαλολιάκου

banksnews