Image default
TOP STORIES

Το δρόμο των αυξήσεων έδειξε η Alpha Bank

Mία από τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίου έναντι αρχικής εκτίμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, σημείωσε χθες η έκδοση του ομολόγου Tier II της Alpha Bank, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της Τράπεζας και στο στρατηγικό της σχέδιο για την επόμενη τριετία.

Ο δανεισμός της Τράπεζας στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο στο ήμισυ αυτού που είχαν δανειστεί το περασμένο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες, συνιστά σαφή ψήφο εμπιστοσύνης και στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.

Παράλληλα, ανοίγει, με τους καλύτερους οιωνούς για τις ελληνικές τράπεζες, μια συνεχή διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, τα κεφάλαια αυτά υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 16 – 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.

Το επιτόκιο της έκδοσης του ομολόγου Tier II της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5% -5,25%, ενώ οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν περισσότεροι από 340 επενδυτές, ενώ ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά. Ποσοστό 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με μεγαλύτερη τη συμμετοχή από την Ευρώπη (43%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (39%). Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ασία (10%).

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται σε πάνω από 60%.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο της Alpha Bank είχε διαφανεί από τις πρόσφατες επαφές της Διοίκησης στο εξωτερικό. Το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας, με έμφαση στο σχέδιο αποφασιστικής απομείωσης των NPEs “Galaxy”, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του διήμερου roadshow (4- 5/2/2020) σε Παρίσι και Λονδίνο που πραγματοποίησε η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank, υπό τον CEO του Ομίλου, Βασίλη Ψάλτη.

Κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με 68 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Ασία. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε τελικά χθες στην υπερκάλυψη της έκδοσης που έφτασε σε διψήφια επίπεδα, επίδοση εντυπωσιακά καλύτερη συγκρινόμενη με αντίστοιχες πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλειο Ψάλτη, η πρώτη αυτή έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ συνιστά κομβικό σημείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της Alpha Bank. “Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρέως διαφοροποιημένη διεθνή επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της Alpha Bank και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Η έκδοση ομολόγου Tier II από την Alpha Bank αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας, το οποίο ανακοίνωσε η Διοίκηση τον Νοέμβριο του 2019. Η έκδοση του ομολόγου συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης.

Οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης. Σημειώνεται ότι το ομόλογο έχει δεκαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Συγκεκριμένα, η έκδοση είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετούς διάρκειας χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Το Ομόλογο είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και έχει λάβει αξιολόγηση με Caa2 από τη Moody’s και CCC από την S&P. Η ομολογία εκδόθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκδόσεως Μεσοπρόθεσμων Ομολογιών (EMTN) της Τράπεζας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, “η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Alpha Bank επέτρεψε στην Τράπεζα να το τιμολογήσει στη μισή τιμή από την αντίστοιχη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από 7 μήνες”. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 8,25% για την Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2019 και σε 9,75% για την Τράπεζα Πειραιώς τον Ιούνιο του 2019.

Όπως σημειώνει το Bloomberg “η ραγδαία μείωση του κόστους αντανακλά αφενός την “πείνα” των επενδυτών για αποδόσεις στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ αφετέρου το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω των προγραμμάτων εξυγίανσης των ισολογισμών τους”.

Related posts

Πειραιώς: Δάνεια 8,8 δισ. ευρώ «χτυπάει» ο κορωνοϊός

banksnews

Η Βρετανία προειδοποιεί την ΕΕ: θα μείνουμε ανταγωνιστικοί και χωρίς συμφωνία

banksnews

Επικαιροποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις για τα capital controls

banksnews

Leave a Comment