Image default
TOP STORIES

Τι ακολουθεί για την καταλανική κρίση μετά τη χρήση της «πυρηνικής επιλογής» από τον Ραχόι

171019 catalonia march mc 940 b600a912166cd2f6b1c2a368f5ec9486.nbcnews ux 2880 1000Η ισπανική κυβέρνηση αυτό το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι θα απολύσει ολόκληρη την καταλανική κυβέρνηση και θα διοργανώσει νέες περιφερειακές εκλογές εντός έξι μηνών σε μια ακραία κίνηση που θα συντρίψει το περιφερειακό κίνημα ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας καθώς και το υπουργικό του συμβούλιο θα απομακρυνθούν από το αξίωμα, ενώ η Μαδρίτη θα ασκεί άμεσο έλεγχο σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Η κίνηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος – που δίνει στη Μαδρίτη το δικαίωμα να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση οποιασδήποτε απείθαρχης περιοχής – εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση της Γερουσίας, η οποία αναμένεται την Πέμπτη. Ο κ. Ραχόι ελπίζει ότι θα αποτελέσει αποφασιστικό πλήγμα κατά της καταλανικής αυτονομιστικής εκστρατείας που δίχασε τη χώρα και έθεσε σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ωστόσο, έχει δεσμευθεί να πολεμήσει, ακόμα και όταν οι εισαγγελείς προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και 30 χρόνια φυλάκισης. Και στη Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη, οι πολιτικοί λένε ότι αντί να σβήσει, η καταλανική κρίση εισήλθε απλά σε μια νέα φάση.

Ο αρχηγός του κοινοβουλίου της Καταλονίας αποκάλεσε την κίνηση του κ. Ραχόι παράνομο «πραξικόπημα» ενώ η δήμαρχος της Βαρκελώνης δήλωσε ότι τα σχέδια ήταν μια επίθεση «στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων».

Αλλά από τεχνική άποψη, ναι, η Μαδρίτη μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Ένα άρθρο που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στο ισπανικό σύνταγμα του 1978 δίνει στο κράτος την εξουσία να «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να ευθυγραμμιστεί μια επαναστατική περιφερειακή διοίκηση.

Τα ισπανικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα αποφανθεί ότι η καταλανική κυβέρνηση παραβιάζει το νόμο πιέζοντας για ανεξαρτησία, επομένως θεωρείται σαφής λόγος για τη χρήση της «πυρηνικής επιλογής» του άρθρου 155.

Το μόνο που χρειάζεται ο κ. Ραχόι είναι έγκριση της γερουσίας. Το κόμμα του, όχι μόνο έχει την πλειοψηφία στο ανώτερο κοινοβουλευτικό σώμα, αλλά τα σχέδια διεκδίκησης της ισπανικής ενότητας έχουν διακομματική υποστήριξη.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τον κ. Ραχόι είναι ένα ισχυρό πλήγμα που ενδέχεται να αποτελέσει καμπή στην πολυετή καταλανική κρίση. Αλλά το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Ο κ. Πουτζδεμόν έχει δύο επιλογές τώρα να συνεχίσει τον αγώνα.

Τα υποχωρητικά μέλη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές, ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι αρκετό για να πείσει τον κ. Ραχόι να αναβάλει τη χρήση του άρθρου 155, προστατεύοντας την καταλανική αυτοδιοίκηση προς το παρόν. Ωστόσο, αυτό φαίνεται τώρα όλο και λιγότερο πιθανό, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων. Ο κ. Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε την Κυριακή ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν εκτός συζήτησης.

Μια ισχυρότερη επιθετική πτέρυγα θέλει ο κ. Πουτζδεμόν να προβεί σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι η Καταλονία έχει διαχωριστεί επίσημα από την Ισπανία. Η τελευταία φορά που ένας πρόεδρος της Καταλονίας το δοκίμασε ήταν το 1934. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης.

Οι ηγέτες της καταλανικής ανεξαρτησίας ελπίζουν επίσης να οργανώσουν μια διαρκή εκστρατεία μη βίαιης αντίστασης που θα μετατρέψει την προσπάθεια της Μαδρίτης να αναλάβει τον έλεγχο των καταλανικών ιδρυμάτων σε καταστροφή. Ο κ. Πουτζδεμόν δήλωσε ότι θα συγκαλέσει μια κοινοβουλευτική σύνοδο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει τις «επιθέσεις» της Μαδρίτης και τα επόμενα βήματα που θα πάρουν.

Ο κ. Ραχόι έχει τον νόμο, την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και ολόκληρης της δύναμης του ισπανικού κράτους και του στρατού με το μέρος του. Από την πλευρά τους, οι καταλανοί αυτονομιστές βρίσκονται σε μια απελπιστική κατάσταση.

Όμως, όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε τακτικός μάχης ανταρτών, καμία από αυτές τις ανώτερες εξουσίες δεν έχει σημασία αν ο κ. Ραχόι δεν μπορεί στην πράξη να επιβάλει τη θέλησή του στο έδαφος.

Η ισπανική κυβέρνηση ταπεινώθηκε όταν απέτυχε να αποτρέψει ένα παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου παρά την αποστολή χιλιάδων εθνικών αστυνομικών. Τελικά, εκατομμύρια μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μια ευρεία αντοχή από χιλιάδες τοπικούς δημάρχους, δημόσιους υπαλλήλους και νοικοκυριά. Όταν η ισπανική αστυνομία έφτασε σε βία, καταδικάστηκε αμέσως σε όλον τον κόσμο, αναγκάζοντάς τους να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση της Καταλονίας, οι υπουργοί και τα περιφερειακά υπουργεία μπορούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες να αρνούνται απλώς να υπακούσουν στα διατάγματα βάσει του άρθρου 155 και να αμφισβητήσουν τις ισπανικές αρχές να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το νόμο.

Οι περιφερειακοί υπουργοί θα μπορούσαν απλώς να αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να μην ανταποκριθούν στις εντολές της Μαδρίτης. Οι αυτονομιστές θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές που κηρύσσει ο κ. Ραχόι.

Ανησυχητικά για την ισπανική κυβέρνηση, η αφοσίωση της ένοπλης, τοπικής καταλανικής αστυνομικής δύναμης των 17.000 ατόμων δεν είναι καθόλου σαφής. Την 1η Οκτωβρίου, αγνόησαν τις οδηγίες των ισπανικών δικαστηρίων να σταματήσουν την ψηφοφορία. Θα μπορούσαν να αψηφήσουν ξανά τη Μαδρίτη.

Οποιαδήποτε ενέργεια της ισπανικής αστυνομίας για την επιβολή μέτρων θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπιστεί με χιλιάδες διαδηλωτές. Περίπου 450.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν στη Βαρκελώνη το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι θα επιδιώξει να κατηγορήσει τον κ. Πουτζδεμόν για εξέγερση αν επιχειρήσει να δηλώσει επίσημα ανεξαρτησία τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο πεδίο μάχης.

Μια τέτοια αντίσταση βασίζεται σε μια μεγάλη προσφορά μαρτύρων υπέρ της ανεξαρτησίας πρόθυμων να αντιμετωπίσουν απολύσεις, πρόστιμα ή ακόμη και νομικές ενέργειες για τον σκοπό και στη συνεχιζόμενη ενέργεια των ακτιβιστών υπέρ της ανεξαρτησίας.

Μπορεί να είναι σε θέση να πάρουν μερικές νίκες ενάντια στη Μαδρίτη, αλλά ο κ. Ραχόι είναι γνωστός για την υπομονή του. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να περιορίσει αργά το κίνημα με την πάροδο του χρόνου και με τη βοήθεια εξαιρετικά ανώτερων πόρων και τη δύναμη του νόμου.  

Related posts

Με «συμμορίες» κακοπληρωτών αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες

banksnews

Επιστροφή στο μέλλον με τον πληθωρισμό

banksnews

Eurobank: Τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν είναι «δωρεάν γεύμα» για την οικονομία

NEWSROOM

Καμπανάκι ΕΚΤ για την κεφαλαιακή ισχύ των ευρω-τραπεζών

NEWSROOM

Ευχάριστες εκπλήξεις στο τελικό νομοσχέδιο του Ηρακλή

NEWSROOM

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

banksnews

Αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευάλωτους

banksnews

Η ανάκριση του Ζούκερμπεργκ δεν θα διορθώσει το Facebook

banksnews

ΕΚΤ: Οι αγορές assets κια πώς συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων

banksnews