Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεφ Μπέζος: Οι 2+1 μπελάδες του ισχυρού άνδρα της Amazon

Οι δωρεές, οι φόροι, τα εργατικά ατυχήματα και ένα διαζύγιο – Βατερλό…

Μπορεί να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μπορεί να δώρισε το ασύλληπτο ποσό των 98,5 εκατ. δολ. σε δεκάδες συλλόγους που βοηθούν τους αστέγους, ωστόσο έχει γίνει στόχος σφοδρής κριτικής.

Ο λόγος για τον ισχυρό άνδρα της Amazon, Τζεφ Μπέζος, τον οποίο πολλοί κατηγορούν ότι θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπίες, ενώ την ίδια ώρα εργαζόμενοι στην εταιρεία του καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας και τους τραυματισμούς εν ώρα δουλειάς.

Για να μην ξεχνάμε και το πολύκροτο διαζύγιο από την επί χρόνια σύζυγό του, ΜακΚένζι Μπέζος, η οποία κατάφερε να πάρει το ένα τέταρτο της Amazon τον περασμένο Ιούλιο. Αποτέλεσμα η μείωση του πλούτου του Μπέζος στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και η εκθρόνισή του από τον Μπιλ Γκέιτς για τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο .

Πριν από λίγα 24ωρα, ο Τζεφ Μπέζος έγινε στόχος κριτικής από τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έγραψε στο τουίτερ ότι το ποσό που έδωσε ως δωρεά ο Μπέζος αντιστοιχεί στο 0,09% του καθαρού πλούτου του δισεκατομμυριούχου. Στη συνέχεια μάλιστα κάλεσε τον CEO της Amazon να «πληρώνει απλά τους φόρους του», αναφερόμενος προφανώς στο γεγονός ότι η Amazon κατέβαλε συνολικά μηδενικό φόρο για το 2018 παρά τα προ φόρων κέρδη της που ξεπέρασαν τα 11 δισ. δολ. σε εκείνη τη χρήση.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Μπέζος λάνσαρε το Bezos Day One Fund, ένα φιλανθρωπικό ταμείο 2 δισ. δολαρίων με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου των άστεγων και την υποστήριξη της παροχής εκπαίδευσης στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Ωστόσο, η δέσμευση του Μπέζος ήρθε αντιμέτωπη με κριτική από κάποιους σκεπτικιστές που αναρωτιόνταν πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα 2 δισ. και γιατί ο Μπέζος διαθέτει στο ταμείο λιγότερο από το 2% του συνολικού καθαρού πλούτου του.

Ο CEO της Amazon έχει δωρίσει συνολικά 131 εκατ. δολ. την περσινή χρονιά σύμφωνα με το Forbes, την ώρα που ο φίλος του Γουόρεν Μπάφετ έχει δώσεις 3,4 δισ. δολ. σε φιλανθρωπίες. Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έδωσαν 2,6 δισ. δολ.

Διαμαρτυρίες από εργαζομένους της Amazon

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, και ενώ απομένουν ελάχιστες ημέρες για την Black Friday και την Cyber Monday , οι εργαζόμενοι σταο εργοστάσιό της στη Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν καμπάνια για τη βελτίωση των όρων εργασίας.

Εχουν κάνει ήδη αλλεπάλληλες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για τα ολοένα και περισσότερα εργατικά ατυχήματα και τώρα ζητούν τη δημιουργία επιτροπής για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Όπως λένε, έχουν συμβεί πολλοί τραυματισμοί και αρκετοί από αυτούς έχουν προκαλέσει ανήκεστη βλάβη σε εργαζομένους.

Related posts

Τέλος Επιτηδεύματος: «Σβήνουν» φόροι 200 εκατ. ευρώ για 350.000 αγρότες

banksnews

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Τουλάχιστον €59 εκατ. σε συνδεδεμένη ενίσχυση για επτά προϊόντα

banksnews

Παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

banksnews