Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πρακτορεία αντέχουν στην επίθεση του Διαδικτυακού Στοιχήματος

Το διαδικτυακό στοίχημα είχε το 2020 μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αγορά τυχερών παιχνιδιών, αλλά δεν κάλυψε τη σημαντική πτώση που είχαν τα επίγεια τυχερά παιχνίδια λόγω της καραντίνας που κράτησε για μήνες κλειστά τα πρακτορεία. O σημαντικός ρόλος των τελευταίων επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες, παρά την συνεχή αύξηση του διαδικτυακού στοιχήματος, το 2025 περίπου δύο στα τρία ευρώ θα παίζονται σε πρακτορεία και γενικά στο επίγειο δίκτυο των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση των πρακτορείων. Το δίκτυο του ομίλου αποτελείται σήμερα από 3.694 πρακτορεία, η αναβάθμιση 233 εκ των οποίων ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, όπως είχε πει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος J. Karas

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησαν η European Gaming and Betting Association (EGBA) και η H2 Gambling Capital, για τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και την Βρετανία, η αγορά τυχερών παιχνιδιών μειώθηκε κατά 23% τη χρονιά που πέρασε σε όρους GGR (είναι το καθαρό κέρδος μιας επιχείρησης, δηλαδή το ποσό που στοιχημάτισαν οι παίκτες όταν αφαιρεθούν τα κέρδη που είχαν και το κόστος λειτουργίας). Περιορίστηκε στα 75,9 δισ. ευρώ από 98,6 δισ. ευρώ το 2019.

Από τις ίδιες εκτιμήσεις προκύπτει πως τα έσοδα των διαδικτυακών παιχνιδιών αυξήθηκαν το 2020 κατά 7%, πάλι σε όρους GGR, στα 26,3 δισ. ευρώ από 24,5 δισ. ευρώ το 2019 παρά το γεγονός πως στο δεύτερο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν πολλά αθλητικά γεγονότα. Η αύξηση του διαδικτυακού στοιχήματος δεν ήταν, όμως, αρκετή να απορροφήσει τη σημαντική υποχώρηση στα επίγεια τυχερά παιχνίδια που άγγιξε το 33%. Περιορίστηκε στην Ε.Ε. και στην Βρετανία σε 49,6 δισ. ευρώ από 74,1 δισ. ευρώ το 2019 εξαιτίας του πολύμηνου λουκέτου στα πρακτορεία.

Στην έρευνα των EGBA και H2 Gambling Capital προβλέπεται πως η αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό κοντά στο 7% μέχρι το 2025. Τότε αναμένεται να αποτελεί το 33,6% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ε.Ε. συν την Βρετανία. Πρόκειται για στοιχεία που αναδεικνύουν τον ισχυρό ρόλο που θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν τα πρακτορεία και το επίγειο δίκτυο των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών. 

Ο ΟΠΑΠ, πάντως, επωφελείται και από τη συνεχή αύξηση των εγγεγραμμένων χρηστών, αλλά και των ενεργών χρηστών, στα διαδικτυακά του παιχνίδια. Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Karas στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου τα πρακτορεία άνοιξαν, «η διείσδυση του online Τζόκερ παρέμεινε άνω του 10%, χωρίς να έχει υπάρξει εκείνη την περίοδο κάποιο μεγάλο τζακποτ. Στο τέλος του Οκτωβρίου οι εγγεγραμμένοι παίκτες στα διαδικτυακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ βρίσκονταν στο ιστορικό υψηλό των 354.800. Ταυτόχρονα απανωτά ρεκόρ σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και στους ενεργούς παίκτες που από 89.700 μηνιαίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτοξεύθηκαν στους 121.000 μηνιαίος στο τρίτο τρίμηνο.  Σημειώνεται πως στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η Kaizen Gaming. 

Από τα στοιχεία της EGBA και της H2 Gambling Capital προκύπτει πως η διείσδυση του διαδικτυακού στοιχήματος το 2019 έφτανε το 58,8% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών με δεύτερη τη Δανία (54,6%) και τρίτη την Βρετανία (45,3%). Αντίθετα σε αρκετές μεγάλες αγορές της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, η διείσδυση των τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου παραμένει πολύ χαμηλή.

Related posts

ΟΣΕ: Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Σπ. Πατέρας

banksnews

Διεθνής διάκριση για την ανακαίνιση του Αστέρα Βουλιαγμένης

banksnews

Συνδρομητική τηλεόραση: Χτίζεται success story στην εποχή της πανδημίας

banksnews

Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις στον ΑΔΜΗΕ

banksnews

Πάνε πίσω οι διαγωνισμοί για τις δύο ΔΕΠΑ

banksnews

SoftOne: Προσήλωση στην καινοτομία και την ανάπτυξη

banksnews

Παραιτήθηκε από τη ΔΕΗ ο Μανόλης Παναγιωτάκης

banksnews

Ανάκαμψη στο 3ο τρίμηνο είδε η Φουρλής

banksnews

Ερρίκος Ντυνάν: 12 κλίνες ΜΕΘ και 53 κλίνες νοσηλείας στην μάχη του κορωνοϊού

banksnews