Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχονται επενδύσεις άνω των €45 δισ. – Το καλοκαίρι οι πρώτες εκταμιεύσεις

Online σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Εφορία, χωροταξικά σχέδια παντού, έργα για το Περιβάλλον, μεταρρυθμίσεις σε Εργασία, Φορολογία, κράτος Πρόνοιας και Επενδύσεις, περιλαμβάνει το

Σχέδιο Ανάκαμψης

που κατέθεσε στην Κομισιόν και αναμένεται να εγκριθεί ως τα τέλη της Άνοιξης, μετά από μακρά διαβούλευση με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος.

Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ το Ταμείου, τα 12,6 δισ. ευρώ από δάνεια που προβλέπει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ότι μπορούν να προσελκύσουν «τουλάχιστον άλλα τόσα» ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια.

pinakas_skyl

Συνεπώς το συνολικό ύψος των επενδύσεων με τουλάχιστον 12,5 δισ. ευρώ επιπλέον, θα ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ στην προσεχή εξαετία!

Στις περιπτώσεις αυτές η κρατική συμμετοχή θα ανέρχεται σε 30%-50%. Οι πρώτες εκταμιεύσεις από ΕΕ αναμένονται τέλη Ιουνίου ή Ιουλίου.

Αλλά τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως και από Δεκέμβριο κιόλας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους, προκειμένου να καλυφθούν εκ των υστέρων από τα κοινοτικά κονδύλια.

Οι τέσσερις μεγάλοι αναπτυξιακοί  πυλώνες1.Πράσινη Μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ αυτών, είναι η διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των -, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, η ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία από φυσικές καταστροφές.

2.Ψηφιακή Μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων και τα φορολογικά κίνητρα.

3.Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ενεργές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (με την επιδότηση της εργασίας περισσότερο από την ανεργία), ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου (δεξιότητες, κίνητρα για ενεργή εργασία, όχι παγίδευση στην εξάρτηση από το πλαίσιο εργασίας κ.λπ.), ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ατομικός φάκελος υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο εξορθολογισμός- ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.

4.Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η δημιουργία Γραφείου Πιστώσεων και Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης (για να αποφευχθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή.

Στα ανωτέρω ποσά, πρέπει να προστεθούν 3 δισ. ευρώ από το REACT- EU, για να συμπληρωθούν τα 19,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων.

Για τα δάνεια, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στο ποσό οι τράπεζες και οι ιδιώτες με τουλάχιστον 50%. Θα χρηματοδοτηθούν, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η έρευνα και ανάπτυξη, οι εξαγωγές, η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, τα επιχειρηματικά πάρκα και σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Έφερε δε ως παραδείγματα, τον πολιτισμό, τους οδικούς άξονες, τα οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης και τη βελτίωση και προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών.
Δείτε περισσότερα εδώ: 


Ταμείο Ανάκαμψης Παρουσίαση

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ΑνθεκτικότηταςΕιδήσεις σήμεραΜυστήριο με τον μεταλλικό «μονόλιθο» που βρέθηκε στη Γιούτα: Ποιος τον έβαλε στην έρημο και γιατί;Η Μέγκαν Μαρκλ αποκαλύπτει ότι απέβαλε – «Ήξερα, ενώ κρατούσα το πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο»Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»! 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας

banksnews

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια των νέων εισφορών

banksnews

H EKT αυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ.

banksnews