Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε Έβρο και νησιά- Η Τουρκία πλήττεται και… απασφαλίζει

Follow @wwwbanksnews

Η Τουρκία δεν αντέχει άλλο την πίεση στη Συρία και απειλεί και προπαγανδίζει πως θα ανοίξει τα σύνορα στο νέο κύμα προσφύγων που δημιουργείται από τις συγκρούσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Πρόκειται φυσικά για έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία και βρίσκεται ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και της Ρωσίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι βομβαρδισμοί κορυφώνονται. Η Τουρκία έχει σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ φυσιολογικά ένα νέο κύμα προσφύγων δημιουργείται.

Όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία απειλεί πως αν δεν λάβει βοήθεια, δεν θα συγκρατήσει τους πρόσφυγες και θα ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από την ξηρά.

Τούρκος αξιωματούχος έκανε σχετικές δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters και την Παρασκευή τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Σύροι πρόσφυγες ήδη έχουν πάρει το δρόμο προς τα σύνορα.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση “να ανοίξουν οι πόρτες” από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

Σε συναγερμό η Ελλάδα

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και στο υπουργείο Άμυνας γίνονται από το πρωί συσκέψεις για αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΝ πηγαίνει στον Έβρο για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις του στρατού, που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει θωρακίσει τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία σύνορά της, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές από τις οποίες ζητούν να επέμβουν και να… νουθετήσουν τον Ερντογάν.

Η κατάσταση είναι πραγματικά σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που τα νησιά μας είναι ήδη στο “κόκκινο”, ενώ και ο Έβρος φοβάται για μεγάλες ροές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Follow @wwwbanksnews

Related posts

Αρμενία: Νεκρός από σφαίρα ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

banksnews

Έντονη τουρκική κινητικότητα στα σύνορα με τη Συρία

banksnews

Brexit: Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές μετά τη νέα αναβολή

banksnews

Leave a Comment