Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Συγνώμη λάθος» λέει η efood για τον εκβιασμό στους διανομείς

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στο διαδίκτυο η efood με ανακοίνωσή της προσπαθεί να ανατρέψει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι «αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Υποστηρίζει ότι «ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας».

Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν οι διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται με το υφιστάμενο καθεστώς ή υποχρεούνται να μετατραπούν σε freelancers.

Η ανακοίνωση της efood

Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς.

To μήνυμα που άναψε φωτιές

Το μήνυμα που έστειλε η efood προκάλεσε σάλο. Στο Twitter στα πρώτα trend βρίσκεται το hashtag #cancel_efood, δείγμα της αίσθησης που προκάλεσε η κίνηση αυτή. 

Στο μήνυμα αναφέρονταν: «Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

Σημειώνεται ότι το -.gr είχε από τα μέσα Ιουλίου γράψει για τις προθέσεις της εταιρείας να προσφέρει σε διανομείς τη δυνατότητα να εργαστούν είτε με εξαρτημένη σχέση εργασίας, με τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η εταιρεία μέχρι τώρα, είτε ως ανεξάρτητοι συνεργάτες, μέσω του νέου μοντέλου που εισάγει. Ωστόσο εκ του μηνύματος φάνηκε πως δεν προτίθεται να δώσει επιλογή. 

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω πανδημίας. Ο κύκλος εργασιών της σημείωσε πέρυσι αύξηση 49% και διαμορφώθηκε στο ποσό των 64,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 26,7%, φθάνοντας στα 21,3 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Capitalism breeds innovation

Capitalism:#cancel_efood #boycott_efood pic.twitter.com/ZzkknSXnQ4

— HREESTOS (@hreest0s) September 17, 2021

@efoodgr delivery services threatens employees in #Greece to freelance or get fired.

Abuse of workers operating under all weather conditions when company makes enormous gains.

Message was sent to employees

Remove app delete your account.#boycott_efood#Capitalism#cancel_efood pic.twitter.com/5Olnt75paA

— Christina Themelis (@tinathemelis) September 17, 2021

διαβάστε στο τεύχος σεπτεμβρίου του “ο εργοδότης μου κι εγώ” που κυκλοφορεί:

“θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως freelancer, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης”#cancel_efood pic.twitter.com/QtjGzgGe0a

— φουρνοcόντι (το) (@fournokonti) September 16, 2021

Όταν μια επιχείρηση δε πάει καλά και έχει ζημιές η κατάσταση δυσκολεύει και για τους εργαζομένους. Αντίθετα όταν πηγαίνει τραίνο όπως το @efoodgr με την πανδημία τότε η κατάσταση και πάλι χειροτερεύει για τους εργαζόμενους. Λειτουργεί άψογα η ελεύθερη αγορά γενικά. #cancel_efood

— adiasistos (@adiasistos) September 16, 2021

ΕΚΑ: Εκβιαζουν τους εργαζόμενους – άνεργος ή συνεργάτης

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει τη μεθόδευση της εταιρείας efood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι)», τονίζει σε ανακοίνωσή του το  ΕΚΑ.

«Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους, θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης», αναφέρει ανακοίνωση.

«Ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της γνωστής εταιρείας/μεσάζοντα Manpower. Είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες. Αλλά η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους», σημειώνεται.

«Το ΕΚΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην efood και θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ωμό εκβιασμό και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες-freelancer“, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα “e-food”» και υπογραμμίζει καταλήγοντας: «Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Ομοσπονδία στον επισιτισμό-τουρισμό:  Οργανωμένο έγκλημα

“Λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, με σκοπό την έναρξη της συνεργασίας της με την e-food και Wolt, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν!!!”, αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό,

“Αυτό είναι το σχέδιο τους: Εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις – χωρίς εργασιακά δικαιώματα!

Η Ομοσπονδία μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους διανομείς και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους με όποιο τρόπο της ζητηθεί”.

Related posts

Prodea Investments: Τι θα χρηματοδοτήσει το ομόλογο των 250-300 εκατ. ευρώ

banksnews

Τέρνα Ενεργειακή: Πράσινο φως στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη ΓΣ

banksnews

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για το καλώδιο Κρήτης – Αττικής

banksnews

Προσλαμβάνει διανομείς η efood, νέο μοντέλο συνεργασίας

banksnews

Επ. Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της Opel Ελλάς από τον Γ. Συγγελίδη

banksnews

Αύξηση παραγωγής 24,3% για την Εθνική Ασφαλιστική στο 9μηνο

banksnews

Είσοδος Apivita στην αγορά των ΗΠΑ

banksnews

Alpha Τrust: Από 8/2 σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από το stock option

banksnews

Εξαγορά του caremarket.gr από την Σκλαβενίτης

banksnews