Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο για την H&M

Πτώση πωλήσεων που άγγιξε το 50% παρουσίασε η σουηδική πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης H&M ως απόρροια των υποχρεωτικών lockdown, αλλά και της πτώσης της ζήτησης για είδη ένδυσης και υπόδησης που καταγράφεται παγκοσμίως.

Ο όμιλος -αν και δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων για όλες τις αγορές δραστηριοποίησης- ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαίου 2020 υποχώρησαν στα 28,66 δισ. σουηδικές κορώνες (2,72 δισ. ευρώ) έναντι 57,47 εκατ. σουηδικές κορώνες το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η πτώση ωστόσο συνεχίζεται και μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ο όμιλος καταγράφει κάμψη εσόδων κατά 30% και στο διάστημα 1-13 Ιουνίου. Μέχρι σήμερα περίπου 900 καταστήματα του δικτύου του παγκοσμίως παραμένουν κλειστά, ενώ η on line παρουσία του έχει αποκατασταθεί στις 48 από τις 51 αγορές όπου διαθέτει ψηφιακή παρουσία.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα υπήρξαν εξάλλου και εκείνα που εμφάνισαν θετικό πρόσημο στο επίμαχο διάστημα με ενοποιημένη αύξηση πωλήσεων κατά 30%, ποσοστό που ωστόσο δεν κατάφερε να περιορίσει την απώλεια από τις φυσικές αγορές.

Πέραν των εξελίξεων που επέφερε η πανδημία στο σύνολο της αγοράς και ειδικότερα στο σουηδικό γκρουπ, η στροφή των επενδύσεων σε ψηφιακά κανάλια ήταν μια προαποφασισμένη κίνηση. Στο νέο τοπίο ωστόσο που διαμορφώνεται η H&M προχώρησε σε αναθεώρηση του ενοποιημένου επενδυτικού του πλάνου, μειώνοντας τις προγραμματισμένες δαπάνες στα 5 δισ. σουηδικές κορώνες από 8,5 δισ. κορώνες στο αρχικό σχέδιο, και κατά 50% σε σχέση με το 2019, όπου οι επενδύσεις του άγγιξαν τα 10 δισ.

Σε επίπεδο φυσικού δικτύου αναμένεται να δημιουργήσει 165 νέα σημεία για όλες τις αλυσίδες του γκρουπ, κλείνοντας ωστόσο παράλληλα 130 υφιστάμενα σημεία, και προσθέτοντας ουσιαστικά 35 νέα καταστήματα στο παγκόσμιο δίκτυο του.

Ο κύριος όγκος των επενδύσεων θα στραφεί λοιπόν στις υποδομές υποστήριξης του ηλεκτρονικού καναλιού, και σ’αυτό το πλαίσιο μερίδιο καταλαμβάνει και η Ελλάδα. Ήδη το γκρουπ λάνσαρε το ηλεκτρονικό κατάστημα της φίρμας Monki (νεανική ένδυση για άνδρες και γυναίκες) σε Ελλάδα και Κύπρο.  Η ενεργοποίηση της στην Ελλάδα αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδιασμού επέκτασης, καθώς ο όμιλος έχει προαναγγείλει την ίδρυση e-shops τόσο για τις φίρμες COS, Arket και Otherstories μέσα στο 2020.

Υπενθυμίζεται πως η H&M εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2007 και έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 35 σημείων της ομώνυμης αλυσίδας ένδυσης, χωρίς ωστόσο να είχε προχωρήσει σε επενδύσεις υποστήριξης των υπόλοιπων φιρμών του ομίλου.

Related posts

ΕΧΑΕ: Στις 5/8 η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου 0,11 ευρώ

banksnews

PwC: Στην Ελλάδα το SAP Center of Excellence

banksnews

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2021

banksnews

Αυξημένο ενδιαφέρον για το «ΟΠΑΠ Forward»

banksnews

ΕΚΠΟΙΖΩ: Διακοπή προβολής διαφημιστικής επικοινωνίας του προϊόντος «Hapi End»

banksnews

«Μπόνους» εν μέσω πανδημίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες

banksnews

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης: Έχουμε ξεπεράσει τις παθογένειες που κουβαλούσε ο όμιλος

banksnews

ΣΕΒ: Βέλτιστες πρακτικές δημιουργικής ηγεσίας στις ελληνικές επιχειρήσεις

banksnews

Ποια e-shops μοιράστηκαν πρόστιμα €880.000 για αθέμιτες πρακτικές

banksnews