Image default
TOP STORIES

Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ καθώς το ελληνικό πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα

IMF222
Η Ελλάδα είναι προς τόσο εκτός  κατεύθυνσης του προγράμματος διάσωσής της των 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κινδυνεύει να χάσει την απαραίτητη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός και αν οι ευρωπαίοι δανειστές διαγράψουν σημαντικά ποσά από το δημόσιο χρέος της, έχει προειδοποιήσει τους πιστωτές της Αθήνας στην ευρωζώνη το ταμεί

Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ καθώς το ελληνικό πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα

Η Ελλάδα είναι προς τόσο εκτός  κατεύθυνσης του προγράμματος διάσωσής της των 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κινδυνεύει να χάσει την απαραίτητη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός και αν οι ευρωπαίοι δανειστές διαγράψουν σημαντικά ποσά από το δημόσιο χρέος της, έχει προειδοποιήσει τους πιστωτές της Αθήνας στην ευρωζώνη το ταμείο.

Η προειδοποίηση, που μεταφέρθηκε στους αξιωματούχους της ευρωζώνης από τον Poul Thomsen, επικεφαλή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δημιουργεί την πιθανότητα να παρακρατήσει το μερίδιό του στη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που η Ελλάδα προσπαθεί απελπισμένα να εξασφαλίσει για να αποφύγει την πτώχευση.

Τα μισά εκ των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες που συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, θα πρέπει να προέλθουν από το ΔΝΤ. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό αυτόν τον μήνα.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης, που κρατούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, αντιτίθενται κάθετα στην ανακούφιση του χρέους. Ωστόσο, η στήριξη του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και για τους πόρους του και για να διατηρηθεί η πολιτική στήριξη για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δύο παράγοντες που ήταν παρόντες στην αμφισβητήσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο κ. Thomsen είπε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειχναν πως η Αθήνα κατευθύνεται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα με τους στόχους του παρόντος προγράμματος, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα – καθαρές εισπράξεις και δαπάνες της κυβέρνησης, με την εξαίρεση των τόκων του δημοσίου χρέους – ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015.

Με το μεγάλο πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα ευμέγεθες έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν. Αυτό θα ανάγκαζε την Αθήνα να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε το χρέος της Αθήνας να επανέλθει σε μια βιώσιμη πορεία, πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν πως ο κ. Thomsen αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη για ανακούφιση χρέους κατά την τρίωρη συνάντηση.

«Το ΔΝΤ πιστεύει πως το χάσμα μεταξύ των δύο πραγματικοτήτων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή» είπε κορυφαίος παράγοντας που εμπλέκεται στις συζητήσεις. Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, που αντιστέκεται σε νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές στην ευρωζώνη θα αντιταχθούν στο ΔΝΤ σε αυτό το ζήτημα.

Μία σύγκρουση μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών στην ευρωζώνη για την Ελλάδα δε θα ήταν άνευ προηγουμένου. Πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ αρνήθηκε να αποδώσει το μερίδιό του της δόσης, λόγω παρόμοιων φόβων πως το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα.

Το ΔΝΤ συμφώνησε μόνον αφού οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να αναλογιστούν, αλλά ποτέ δεν πραγματοποίησαν, τη διαγραφή δανείων τους για να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας σε «σημαντικά χαμηλότερα» από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 176%.

Η πρόβλεψη ενός αυξανόμενου ελληνικού ελλείμματος ύστερα από την επίτευξη πλεονάσματος 1,7% το περασμένο έτος – και τις υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για παρόμοια πλεονάσματα στο μέλλον – θα αύξανε επίσης και το μέγεθος μιας τρίτης ελληνικής διάσωσης, την οποία θεωρούν απαραίτητοι οι περισσότεροι αξιωματούχοι μόλις πληρωθούν τα 7,2 δις ευρώ που απομένουν από το υπάρχον πρόγραμμα. Ανώτεροι αξιωματούχοι υπολόγιζαν αρχικά πως το νέο πρόγραμμα θα άγγιζε τα 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς.

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένουν σε σχεδόν όλα τα σημαντικά ζητήματα, ωστόσο οι επίσημοι είπαν πως οι παρούσες συζητήσεις είναι πλέον πιο παραγωγικές από ότι ήταν κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας διαμάχης.

Παρ’ ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν πως είναι απίθανο να προκύψει μια συμφωνία από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, κάποιοι διαπραγματευτές πιέζουν ώστε να υπάρξει αρκετή πρόοδος, κερδίζοντας χρόνο για τους υπουργούς.

Κάποιοι παράγοντες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε μια δήλωση που θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις ελληνικές πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους. Εάν η Αθήνα μπορέσει να πουλήσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, θα ανακούφιζε προσωρινά την οικονομική της ασφυξία.    

Related posts

Αλαλούμ στην διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

banksnews

ΕΚΤ: Διπλασιάζει τον χρόνο για την αξιολόγηση των τραπεζών

banksnews

Ισχυρές πιέσεις και πτώση 1,95%

banksnews

Leave a Comment