Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αυτοκριτική προχώρησε για πρώτη φορά ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με δόσεις αυτοκριτικής και με απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος, αρχικά, στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα της Κουμουνδούρου, τονίζοντας μάλιστα ότι η αλλαγή στην εικόνα της χώρας είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Είμαστε εδώ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την εκλογική μάχη βγήκαμε ηττημένοι, αλλά βγήκαμε και ισχυροί. Είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς», ενώ δίνοντας τόνο αυτοκριτικής, αναφέρθηκε στις λανθασμένες του κινήσεις.

«Όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά. Μακριά από εμάς η λογική της αυταρέσκειας, της αυτάρκειας και του ναρκισσισμού. Φυσικά κάναμε λάθη. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποφασιστικά» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρώτον, νομίζω, ότι κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ειδικά η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε.

»Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Γιούροστατ για το 2018 τον Απρίλιο αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών τον ίδιο μήνα. Ίσως λοιπόν εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα»

«Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους» συνέχισε.

«Και εκεί νομίζω ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας» συνέχισε.

«Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη. Και βρήκαμε εμπόδια με συστήματα εξουσίας που στάθηκαν απέναντι στις επιλογές μας αλλά και στις ανάγκες του ελληνικού λαού».

«Το τρίτο σημείο αφορά η μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ συμπλήρωσε:

«Και το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική. Ενώ είμαστε περήφανοι ως προοδευτικοί πολίτες για πολλές πτυχές του κυβερνητικού έργου σε ότι αφορά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, την κοινωνική μας πολιτική, ωστόσο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για το περιβάλλον. Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες».

Related posts

Γ. Μαντέλας στο One Channel: Τι κλείδωσε στη συνάντηση Σταϊκούρα – Ρέγκλινγκ

banksnews

Τον χαβά της η Αγκυρα – Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σε Ανθρωποφάγους και Στρογγυλό

banksnews

Μπαχτσελί: Από την Αγία Σοφία θα ακουστεί το μουσουλμανικό εζάν και όχι η καμπάνα

banksnews

Στα Διαπόντια νησιά η Σακελλαροπούλου με αφορμή τον εμβολιασμό των κατοίκων τους

banksnews

Γ. Μαντέλας στο One Channel: Ο Μητσοτάκης με τον ΕΝΦΙΑ κέρδισε χρόνο έως τον Σεπτέμβριο

banksnews

Ξανθόπουλος: Έρχονται μαζικοί πλειστηριασμοί τον Ιούνιο χωρίς σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

banksnews

Ο Ακάρ επιμένει στα περί παρενόχλησης του Τσεσμέ από ελληνικά F-16

banksnews

Θεοχαρόπουλος: Η διαδικασία ανασυγκρότησης ή θα είναι συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει

banksnews

Η τουρκική παραβατικότητα αναδείχθηκε στη γερμανική Βουλή σε συζήτηση για εξαγωγές υποβρυχίων κι οπλικών συστημάτων

banksnews