Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση κορωνο-χρεών και κούρεμα για τους συνεπείς

Κούρεμα κορωνο-χρεών

σε φορολογούμενους που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους τον ερχόμενο Μάιο και θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την επόμενη μέρα της

πανδημίας

.

Ως γνωστόν, έχουν ανασταλεί πολλές πληρωμές φόρων, εισφορών, δόσεις ρυθμίσεων κ.λπ. που έληξαν ή λήγουν κατά τη διάρκεια των δύο lockdown. Τα βάρη αυτά έχουν παγώσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, δημιουργώντας ένα βουνό υποχρεώσεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με τον κίνδυνο οι υποχρεώσεις αυτές να εξελιχθούν σε μια φούσκα που θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία, το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τους δανειστές, προσπαθεί να συμφωνήσει πάνω σε ένα σχέδιο ρύθμισης που θα είναι βιώσιμο για τους φορολογούμενους και δεν θα αντίκειται στην κουλτούρα των πληρωμών την οποία προτάσσουν οι θεσμοί στις συζητήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα, ωστόσο αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μια ad hoc ευνοϊκή ρύθμιση. Η λύση που φαίνεται να προχωρά είναι η επέκταση της νέας ρύθμισης που έχει ήδη ανακοινωθεί αλλά με προσαρμογή της στα σημεία των καιρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για τα κορωνο-χρέη προβλέπει τα εξής:

Η βάση της ρύθμισης θα κινείται στο μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί. Θα προβλέπει δηλαδή τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών με 12 ή 24 άτοκες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5% (είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων).

Οι δόσεις ενδεχομένως θα φτάνουν και τις 120 για περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την πανδημία. Οσο όμως αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Οσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση της ρυθμισμένης οφειλής. Για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις θα τεθούν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Θα προβλέπεται επιβράβευση όσων πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους. Θα καθορίζεται εξαρχής ένα κούρεμα (υπάρχει σενάριο για μεσοσταθμική μείωση 20%) και το ποσό της μείωσης θα αφαιρείται από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση «ειδικού σκοπού» αναμένεται να κλειδώσουν την άνοιξη. Αλλωστε υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο που έχουν παγώσει φόροι και δόσεις ρυθμίσεων για όσους πλήττονται από την πανδημία.

Το νέο σχήμα των πολλών και μικρών δόσεων θα τρέξει από τον Μάιο και εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζομένους να σταθούν όρθιοι την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει διαφορετικές δυνατότητες ρύθμισης οφειλών σε μηνιαίες δόσεις:
1. Οφειλές Μαρτίου – Ιουνίου 2020: Οσοι φορολογούμενοι πληγέντες από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020, αλλά πήραν παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 λόγω αναστολών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις άτοκα είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί από τον Μάιο του 2021 και μετά.

2. Χρέη μετά την πρώτη καραντίνα: Οσοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν οφειλές που έληγαν εντός της περιόδου Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της Τροχαίας, του δήμου ή της Πολεοδομίας που βεβαιώθηκαν στην Εφορία κ.λπ.).

3. Φόρος εισοδήματος ΕΝΦΙΑ: Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν εναλλακτικά σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%, όπως προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση.

4. Οφειλές δεύτερου lockdown: Πρόβλεψη υπάρχει μόνο για επιχειρηματίες που έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για τους οφειλέτες αυτούς ισχύουν τα εξής:

α) Οι προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών ΦΠΑ που έπρεπε κανονικά να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου και εντός του Δεκεμβρίου παρατάθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2021. Εναλλακτικά, οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αποπληρωθούν τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.

β) Οι μηνιαίες δόσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής μετατέθηκαν για μετά το τέλος των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Για όσους εργαζομένους δεν απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά το δεύτερο lockdown ή είναι απλώς πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά δεν ισχύει καμία αναστολή και καμία παράταση προθεσμίας πληρωμής για τις οφειλές δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.

Οι οφειλές αυτές δεν μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου, διότι συνιστούν δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων που πρέπει μάλιστα να πληρωθούν εμπρόθεσμα, για να μην επέλθει απώλεια ρύθμισης.

Ειδήσεις σήμερα: Πώς θα ήταν άραγε τα πρόσωπα του Αριστοτέλη, του Ομήρου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου;Η Σοφία Μπεκατώρου στο «ΘΕΜΑ»: Ο αθλητισμός είναι γεμάτος με τύπους σαν τον βιαστή μου

Κορωνοϊός – Ανησυχητική έρευνα: 1 στους 8 ασθενείς πεθαίνει εντός 140 ημερών μετά την «ανάρρωση»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Ο άγνωστος πόλεμος του πετρελαίου

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα

banksnews

Κανόνες στα Airbnb: Τα τρία πρώτα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση

banksnews

ΚΕΠPlus: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει την νεοφυή επιχειρηματικότητα

banksnews

Νέα ξαφνική στροφή Τραμπ: ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν εμπορική συμφωνία

banksnews

Υδρογονάνθρακες: Δείτε στον χάρτη τις 30 περιοχές – στόχους για έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη

banksnews

Παναγιωτάκης: Πρώτος είχα αποκαλύψει ότι πλούσιοι είχαν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

banksnews

Κύκλοι ΔΝΤ: Οι προβλέψεις μας για την Ελλάδα θα βελτιωθούν

banksnews

Ρύθμιση 120 δόσεων: «Κούρεμα» έως και 8% στη συνολική οφειλή φέρνει η αλλαγή στα επιτόκια

banksnews