Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα Σεργκέι Πετρόφ

Καταζητούμενος από τις αρχές της Ρωσίας είναι ο μεγιστάνας, έμπορος αυτοκινήτων και πρώην βουλευτής Σεργκέι Πετρόφ, καθώς εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Τον Ιούνιο η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του, από τη στιγμή που ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων Rolf θεωρήθηκε ύποπτος για τη μεταφορά χρηματικού ποσού 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (60,7 εκατ. δολαρίων) στους λογαριασμούς της κυπριακής εταιρείας Panabel Limited. Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, για τον σκοπό αυτό είχε συνταχθεί εκ των προτέρων μια ψεύτικη συμφωνία, βάσει της οποίας η Rolf θα αποκτούσε από την κυπριακή εταιρεία μετοχές της Rolf estate, η αξία των οποίων υπερτιμολογήθηκε.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τo δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πετρόφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμένει στην Αυστρία και είναι κάτοχος της αυστριακής υπηκοότητας. Την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία προβλέπει την κράτηση του Πετρόφ για διάστημα δύο μηνών, ανακοίνωσε στην εφημερίδα Vedomosti o δικηγόρος του, Αλεξάντρ Μακάροφ. Όπως είπε στο δικαστήριο, «η συμφωνία για την πώληση μετοχών, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Η πώληση είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια και δεν υπήρξε καμία αξίωση από κανένα όργανο ελέγχου. Ως εκ τούτου, στην υπόθεση δεν υπάρχει ύποπτο γεγονός, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά ως προς την άσκηση δίωξης. Σε σχέση με όλα τα προαναφερθέντα, παρακαλώ το δικαστήριο να μην αποδεχθεί το αίτημα της ανάκρισης». Ο Μακάροφ υπογράμμισε επίσης ότι ο Πετρόφ εδώ και καιρό ζει στο εξωτερικό, και μάλιστα πολύ πριν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, γεγονός που είναι σε όλους γνωστό.

Ο Πετρόφ καταδικάστηκε ερήμην και η ποινή του θα προσμετρηθεί από τη στιγμή της σύλληψής του ή της έκδοσής του στη Ρωσία.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του με αφορμή το διεθνές ένταλμα σύλληψης, δήλωσε ότι «αυτό για μένα προσωπικά δεν σημαίνει τίποτα». Στο ερώτημα τι πρόκειται να κάνει τώρα, ο Πετρόφ είπε «Τίποτα δε θα κάνω. Οι αρχές ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν ότι είναι ενεργές. Οι ίδιοι βλέπετε πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ρώσων φορολογουμένων. Γενικά είμαι πολίτης της Αυστρίας και οι Αυστριακοί δεν εκδίδουν τους πολίτες τους». Στο ερώτημα τι θα γίνει με την επιχείρησή του, ο Πετρόφ δηλώνει πως «εδώ και καιρό δεν έχω τίποτα. Δεν είμαι μέτοχος, έχω αποχωρήσει και από το διοικητικό συμβούλιο. Έχω αποστασιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό. Η επιχείρηση λειτουργεί από μόνη της» υποστήριξε.

Σύμφωνα με το --ΜΠΕ, σήμερα, το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και σε βάρος της πρώην γενικής διευθύντριας της εταιρείας Rolf, Τατιάνας Λουκοβέτσκαγια, και σε βάρος της γενικής διευθύντριας της κυπριακής εταιρείας Panabel Limited, Γεωργίας Καυκαλιά.

Η εταιρεία Rolf είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων στη Ρωσία. Την ίδρυσε ο Πετρόφ το 1991 και σήμερα ανήκει στην οικογένειά του. Το δίκτυο της Rolf διαθέτει 65 εκθέσεις αυτοκινήτων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, ενώ πωλεί 21 μάρκες αυτοκινήτων και μία μάρκα μοτοσικλέτας.

Related posts

Τουρκία: Σεισμός 5.7 βαθμών στα ανατολικά της χώρας

banksnews

ΚΣΣΕ: Επιδοκίμασε την απελευθέρωση του Sirri Süreyya Önder στην Τουρκία

banksnews

S&P:Οι τράπεζες παγκοσμίως θα έχουν πιστωτικές ζημιές 2,1 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2021

banksnews

Leave a Comment