Image default
TOP STORIES

Πώς θα μοιάζουν οι πρώτες 100 μέρες της προεδρίας Τραμπ

donald president trumpΟ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί πως σαν πρόεδρος θα τιμήσει την υπόσχεση που είναι ραμμένη στα ερυθρόλευκα καπελάκια του, να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία.

Η εκστρατεία του πρώην τηλεοπτικού αστέρα υπήρξε τρενάκι του λούνα παρκ, με θριάμβους και παγίδες, όμως η αγάπη του για την υπερβολή δεν ταλαντεύτηκε ποτέ.

Με αυτόν στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ έχει πει πως οι υποστηρικτές του θα «κερδίσουν τόσο πολύ», που σύντομα θα «κουραστούν να κερδίζουν».

Σε ότι αφορά τη χαρτογράφηση των λεπτομερειών της προεδρίας του Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος  υποψήφιος υπήρξε εξίσου υπερβολικός.

Είναι σύνηθες στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ένας υποψήφιος να παρουσιάζει ένα όραμα για την πρώτη θητεία του στο Οβάλ γραφείο.

Όμως θέλοντας πάντα να είναι «ο καλύτερος», ο Τραμπ έχει περικόψει το χρονοδιάγραμμα των προτάσεών του από 100 ημέρες σε μία.

Σε μια ομιλία από το ιστορικό Γκέτισμπεργκ τον περασμένο μήνα, ο κ. Τραμπ παρουσίασε ένα «συμβόλαιο με τον αμερικανικό λαό», το οποίο θα ξεκινήσει με μια «πολύ γεμάτη πρώτη μέρα».

Συνέχισε περιγράφοντας 24 ώρες διαγραφής των ιχνών της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και της τοποθέτησης της Αμερικής σε μια προστατευτική, εθνικιστική πορεία.

Μετανάστευση

Η ρητορική του κ. Τραμπ για τη μετανάστευση ήταν αυτή που χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία.

Αν και πιο προσεκτικά διατυπωμένη, η πρότασή του μόλις βρεθεί στην εξουσία παραμένει μία από τις πιο διχαστικές νομοθεσίες για το θέμα.

Έχει εγκαταλείψει αθόρυβα την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, μια κίνηση που εκτός του ότι είναι τόσο μη πρακτική που φτάνει να είναι αδύνατη, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών θα έβλαπτε την οικονομία των ΗΠΑ διώχνοντας πάρα πολλούς ανθρώπους από την αγορά εργασίας.

Αντί αυτού, θα ξεκινούσε άμεσα τη διαδικασία απέλασης των παράνομων μεταναστών με ποινικό μητρώο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν λιγότεροι από 168.000 τέτοιοι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ο κ. Τραμπ έθεσε τον στόχο στα δύο εκατομμύρια, συμπεριλαμβάνοντας στους υπολογισμούς τους ανθρώπους που έχουν ασήμαντες προσκρούσεις με τον νόμο, όπως πρόστιμα υπερβολικής ταχύτητας.

Επίσης, θα «σταματήσει τη μετανάστευση από περιοχές με τρομοκρατικές τάσεις, όπου δεν μπορεί να γίνει ασφαλής έλεγχος».

Παρ’ ότι η ορολογία είναι αόριστη, η Συρία θα είναι σχεδόν βέβαια σε αυτή τη λίστα. Ο κ. Τραμπ έχει υποστηρίξει πως η κυβέρνηση «δε γνωρίζει» ποιοι είναι οι πρόσφυγες που επιτρέπει να μπουν από τη χώρα, παρ’ ότι ελέγχονται επί περισσότερο από δύο χρόνια προτού τους επιτραπεί να μπουν στις ΗΠΑ.

Και τέλος, είναι το τείχος. Αυτό δε θα συμβεί την πρώτη ημέρα, παραδέχεται, όμως εν τέλει η κυβέρνηση του Τραμπ θα περάσει τη νομοθεσία για να «χτίσει τείχος» κατά μήκος των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, και θα αναγκάσει το Μεξικό να αναλάβει το κόστος.

Δεν έχει, ωστόσο, εξηγήσει λεπτομερώς πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μεταρρύθμιση Ουάσινγκτον

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να «αποστραγγίξει τον βάλτο» του μεγάλου χρήματος στην πολιτική της Ουάσινγκτον.

Σε μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις της εκστρατείας του, έχει πει πως θα «μειώσει τη διαβρωτική επιρροή των ειδικών συμφερόντων».

Μιλώντας στο Γκέτισμπεργκ, στο σημείο όπου το 1863 ο Άμπραχαμ Λίνκολν εξέδωσε τον διάσημο λόγο του για να ενώσει τους αμερικανούς, ο κ. Τραμπ επιχείρησε να μιμηθεί τον θρυλικό ηγέτη, υποσχόμενος να επαναφέρει μια κυβέρνηση «από και για τον λαό».

Οι μεταρρυθμίσεις της πρώτης ημέρας του συμπεριλαμβάνουν μια συνταγματική τροποποίηση που θα επιβάλει όρους θητείας στα μέλη του κογκρέσου και πενταετής απαγόρευση σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου να συμμετέχουν σε lobby αφού αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το μέγεθος του κράτους, ο υποψήφιος έχει μιλήσει για πάγωμα των προσλήψεων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, μειώνοντας την εργατική δύναμή του μέσω φθοράς (με την εξαίρεση του στρατού, της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας).

Εμπόριο

Μια προεδρία Τραμπ θα έσπαγε την παραδοσιακή δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων με το ελεύθερο εμπόριο, επιβάλλοντας προστατευτικές πολιτικές που θα έκλειναν τα οικονομικά σύνορα της Αμερικής.

Θα ανακοινώσει άμεσα την πρόθεσή του να «επαναδιαπραγματευτεί» τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών με τον Καναδά και το Μεξικό.

Θα ακύρωνε τη συμμετοχή στη Δια-Ειρηνική Συνεργασία, μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με 12 χώρες.

Η συμφωνία έχει σκοπό να βαθύνει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα κράτη, μειώνοντας τους δασμούς και ενθαρρύνοντας τις συναλλαγές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Οι επικριτές της, ωστόσο, υποστηρίζουν πως θα εντείνει επίσης τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εργατικές δυνάμεις των χωρών.

Εξωτερική πολιτική

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει πως ως πρόεδρος μπορεί να μην εγγυηθεί την προστασία άλλων μελών του ΝΑΤΟ που μπορεί να δεχτούν επίθεση.

Σε συνέντευξή του πριν από τη συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων, ο κ. Τραμπ είπε πως η Αμερική θα βοηθήσει μόνο τις χώρες που εκπληρώνουν τις «υποχρεώσεις» τους μέσα στη συμμαχία.

Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο που ένας υποψήφιος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως θα θέσει όρους για την υπεράσπιση από την Αμερική των βασικών συμμάχων της.

Υποστηρίζοντας μια ακραία άποψη «πρώτα η Αμερική», ο κ. Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να αποσύρει στρατεύματα από την Ευρώπη και την Ασία εάν αυτοί οι σύμμαχοι δεν πληρώσουν περισσότερο για την αμερικανική προστασία.

Ο κ. Τραμπ έχει αμφιταλαντευτεί σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Πιο πρόσφατα, ο υποψήφιος άφησε να εννοηθεί πως βλέπει τον Μπασάρ Αλ Ασάντ, τον δικτάτορα της χώρας, ως μικρότερο κακό σε σύγκριση με επαναστατικές ομάδες που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ, κάποιες από τις οποίες έχουν ισλαμιστικές τάσεις.

Έχει υποσχεθεί να βομβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Εγγύς Ανατολής.

Ενέργεια και περιβάλλον

Σε μια βαθιά απογοητευτική εξέλιξη για τους οικολόγους, ο κ. Τραμπ σχεδιάζει να σταματήσει πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων στα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Είπε πως θα επαναπροωθήσει τα χρήματα σε σχέδια υποδομών στις ΗΠΑ.

Υποσχέθηκε επίσης να άρει τους περιορισμούς στις υδραυλικές ρωγματώσεις και να ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θα απομακρύνει τα οδοφράγματα για τον Αγωγό Κίστοουν. Οικολόγοι ακτιβιστές πάλεψαν σκληρά για να πείσουν την κυβέρνηση Ομπάμα να σταματήσει το σχέδιο, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου.

Η πορεία του ανάμεσα στην Αλμπέρτα του Καναδά και τη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών θα έβλαπτε επίσης ευάλωτα οικοσυστήματα.

Διαγραφή του Ομπάμα από τα ιστορικά βιβλία

Μία από τις πρώτες πράξεις του κ. Ομπάμα θα είναι να προσπαθήσει να διαγράψει την προεδρία του κ. Ομπάμα.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει υποσχεθεί να ακυρώσει κάθε «εκτελεστική πράξη, μνημόνιο και διαταγή που εκδόθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα».

Σύμφωνα με τον Στίβεν Μουρ, επίσημο σύμβουλο εκστρατείας, η εκστρατεία έχει εντοπίσει περίπου 25 εκτελεστικές διαταγές που θα μπορούσε να αντιστρέψει ο υποψήφιός της: «ο Τραμπ θα περάσει μερικές ώρες υπογράφοντας χαρτιά – και θα διαγράψει την προεδρία Ομπάμα» είπε.

Η κύρια από αυτές είναι η Πράξη Προσιτής Περίθαλψης. Γνωστή ως «Obamacare», η πολιτική ορόσημο του προέδρου έχει προσφέρει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση σε περίπου 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους που δε θα μπορούσαν να καλύψουν την ιατρική τους περίθαλψη.

Ωστόσο, έχει επίσης αυξήσει τα ασφάλιστρα για τους αμερικανούς που δε βρίσκονται σε προγράμματα κρατικής βοήθειας.

Ο κ. Τραμπ θα αντικαθιστούσε αυτό με ένα άλλο σύστημα, τους «Λογαριασμούς Αποταμιεύσεων Υγείας». Αυτό το σχέδιο θα έδινε περισσότερη εξουσία στις πολιτείες για το πώς να διαχειριστούν αυτά τα χρήματα.

Εκτός αυτού, ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν πως η εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει εξηγήσει πώς αυτό θα διαφέρει ουσιαστικά από το σχέδιο περίθαλψης του κ. Ομπάμα, και πώς θα εφαρμοστεί.

Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Τραμπ φαίνεται να ζητά από τον αμερικανικό λαό να τον εμπιστευτεί, και να περιμένει και να δει.     

Related posts

Στα … υψηλότερα από το 2011

banksnews

Ακόμα Ασταθείς οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες

banksnews

Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται τον ΠΟΕ

banksnews

Leave a Comment