Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Πως το χρηματιστήριο θα γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης

Με συνοπτικές διαδικασίες που από μόνες τους επιβεβαιώνουν ότι το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι αμετάκλητα ανοδικό, η αγορά μετά τη διόρθωση του πρώτου 10ημέρου του Δεκέμβρη έως τις 860 μονάδες, αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 5ετίας και στις 900 μονάδες.

Πλέον, επόμενο στοίχημα είναι η πειστική κατοχύρωση των 900 μονάδων, που θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον απεγκλωβισμό του Χ.Α. από τη… μιζέρια της εσωστρέφειας και της περιορισμένης κίνησης πέριξ των 800 – 850 μονάδων. Άμα επιτευχθεί η κατοχύρωση των 900 μονάδων, επόμενο μεσοπρόθεσμο στοίχημα της αγοράς είναι τα επίπεδα των 1.000 μονάδων.

Επίπεδα που κάθε άλλο παρά… υπερβάσεις θα πρέπει να θεωρούνται για μια αγορά που έχει «λιώσει» στην απαξίωση επί σειρά ετών, με τις τράπεζες σε πρωτοφανές ολοκαύτωμα τα περασμένα έτη, με τη χώρα στο «γύψο» των μνημονίων και της κρίσης και τις επιχειρήσεις μακριά από την τεράστια ρευστότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει, η χώρα βρίσκεται σε ρότα βελτίωσης των οικονομικών της, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων «συμπλέουν» με τις κανονικές χώρες του εξωτερικού, deals ξεμπλοκάρουν, funds δημιουργούνται, ενώ – το κυριότερο – οι τράπεζες βρίσκονται σε δρόμο σταδιακής επιστροφής στην… κανονικότητα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο η αγορά ανεβαίνει και δίνει κέρδη, τόσο θα ελκύει επενδυτές στο σύστημα, ενώ μια υπέρβαση των 1.000 μονάδων θα αλλάξει τα δεδομένα με πιο εμφατικό τρόπο, ελκύοντας νέους επενδυτές, καινούριους κωδικούς αλλά και περισσότερα «φρέσκα» κεφάλαια.

Συνάμα, η πολυετής κρίση στέρεψε τη ρευστότητα από την αγορά, οπότε κάθε σκέψη για αυξήσεις κεφαλαίου ή νέες (σοβαρές) εισαγωγές την τελευταία 8ετία είχαν εκλείψει, με την αγορά να αποψιλώνεται, με διαρκείς αποχωρήσεις εταιρειών από το ταμπλό.

Το ζητούμενο λοιπόν για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να ξαναγίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, εργαλείο για τις επιχειρήσεις, να «παράγει» ρευστότητα και αξία, να μπορεί να υποστηρίξει αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και νέες δημόσιες εγγραφές.

Το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε και μάλιστα με επιτυχία η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development η οποία «σήκωσε» από την αγορά 650 εκατ. ευρώ με κάλυψη 1,1 φορές, αποτελώντας μάλιστα την 4η μεγαλύτερη ΑΜΚ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς, είναι θετική εξέλιξη.

Όπως θετική εξέλιξη είναι επιτυχής ΑΜΚ της Briq Properties της οποίας οι νέες μετοχές εισάγονται σήμερα στο Χ.Α., όπως επίσης θετικές εξελίξεις είναι οι εντυπωσιακές πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από τις Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ. Η αγορά αλλάζει, οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας έχουν επιστρέψει σε… κανονικά επίπεδα, το χρηματιστήριο αφυπνίζεται, οι κάνουλες ρευστότητας ανοίγουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το ζητούμενο είναι να δούμε και νέες εισαγωγές στην αγορά.

Related posts

Πιθανή μια νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων στο ΧΑ

banksnews

Folli Follie: Στη διάθεση της PwC οι οικονομικές καταστάσεις

banksnews

AXIA e-Shareholders’Μeeting: Ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τις συνελεύσεις των εισηγμένων

banksnews

Leave a Comment