Image default
TOP STORIES

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης… light και συμφωνία

omologa ellinika
Τι ακριβώς αφορά, όμως, αυτή η συμφωνία; Πρόκειται για ένα «πακέτο» μέτρων που θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και στη βάση των οποίων θα αξιολογηθεί η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του «παλαιού» μνημονίου από τους τρεις θεσμούς.

Read more……

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης... light και συμφωνία

Τι ακριβώς αφορά, όμως, αυτή η συμφωνία; Πρόκειται για ένα «πακέτο» μέτρων που θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και στη βάση των οποίων θα αξιολογηθεί η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του «παλαιού» μνημονίου από τους τρεις θεσμούς.

Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι η αναμενόμενη σήμερα έγκριση της λίστας είναι μόνο η αρχή αυτής της διαδικασίας, καθώς όλα τα μέτρα θα τεθούν σε ειδικότερη διαπραγμάτευση με τους τρεις θεσμούς ως το τέλος Απριλίου και καθένα εξ αυτών θα πρέπει να έχει την έγκρισή τους, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται.

 «Αν υπήρχε ενδεχόμενο εμπλοκής, δεν θα είχε προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Θα είχε συγκληθεί κανονική συνεδρίαση»: αυτό τόνιζαν χθες κυβερνητικά στελέχη, προεξοφλώντας ότι σήμερα η λίστα μέτρων, που διαπραγματεύθηκε από το Σάββατο η κυβέρνηση με τους τρεις θεσμούς, θα πάρει τη «σφραγίδα» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ύστερα από σύντομη τηλεδιάσκεψη, ώστε η συμφωνία στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί άμεσα από τα κοινοβούλια.

Σε αυτή την φάση, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ένας ήταν ο σημαντικός στόχος, ο οποίος φαίνεται ότι επιτυγχάνεται: να αρχίσει η κυβέρνηση να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, αφήνοντας πίσω το διαπραγματευτικό πλαίσιο της εποχής Χαρδούβελη, ώστε να διαλυθεί η εντύπωση ότι η σύγκρουση με τους δανειστές «εκτροχίασε» τη νέα κυβέρνηση, πριν ακόμη αρχίσει την πορεία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την αναγκαιότητα να κατακτηθεί ένας βαθμός αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους δανειστές, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να κάνει ορισμένες τακτικές υποχωρήσεις. Έτσι, ενώ η συζήτηση με τους τρεις θεσμούς έγινε στη βάση του λεγόμενου Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σε αυτή την φάση η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια “light” εκδοχή αυτού του προγράμματος, που δεν περιλαμβάνει μέτρα με υψηλό δημοσιονομικό κόστος, όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, ή μέτρα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους δανειστές, όπως η αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Στο ερώτημα αν αυτά τα μέτρα τοποθετούνται στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, κυβερνητικά στελέχη απαντούν κατηγορηματικά «όχι», υπενθυμίζοντας αυτό που τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, παρουσιάζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές: «μιλάμε για ένα πρόγραμμα τετράμηνης διάρκειας, ενώ η θητεία της κυβέρνησης έχει τετραετή διάρκεια». Με άλλα λόγια, όσα μέτρα μείνουν έξω από αυτό το «πρόγραμμα εκκίνησης» θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του επόμενου προγράμματος, που θα εφαρμοσθεί μετά τη λήξη του «παλαιού» μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “M”,  πάντως, το «πακέτο» που θα εγκριθεί σήμερα περιλαμβάνει τα κυριότερα μέτρα  αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης («Πρώτος Πυλώνας» του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης), το κόστος των οποίων έχει υπολογισθεί σε 1,9 δισ. ευρώ και «αντικρίζεται» με τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οδηγώντας σε ένα ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Επίσης, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα της «νέας Σεισάχθειας», δηλαδή το αναμορφωμένο πλαίσιο για την εξόφληση οφειλών σε εφορίες και ταμεία, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα δάνεια» και το μέτρο της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με το νέο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία περιλαμβάνεται, επίσης, στη λίστα.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, περιλαμβάνεται η επαναφορά του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θα υπάρξει, επίσης, επανεξέταση των όρων καταβολής επιδομάτων ανεργίας, δεδομένου ότι πλέον ο μεγαλύτερος αριθμός των ανέργων της χώρας βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία (άνω των 12 μηνών) και δεν δικαιούνται επίδομα.

Έρχεται αύξηση στο πλαφόν για τα έντοκα

Μιλώντας χθες στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε από τη γνωστή δημοσιογράφο για τη δήλωση που είχε κάνει πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή της, προκαλώντας αίσθηση, ότι η Ελλάδα δεν θέλει την τελευταία δόση του δανείου. «Θα την επαναλάμβανα και σήμερα», ήταν η απάντησή του.

Δεδομένου ότι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πάρει η Ελλάδα την τελευταία δόση, λέγοντας την Παρασκευή ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση, πολλοί διερωτώνται αν τελικά ισχύει αυτό που δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, κριτικάροντας τη συμφωνία της Παρασκευής: «έχουμε νέο, χειρότερο μνημόνιο το οποίο δεν προσφέρει καν λεφτά»!

Η απάντηση που δίνεται από κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι τα μέτρα που θα εγκριθούν σήμερα από το Eurogroup αποτελούν μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του «πακέτου Χαρδούβελη», δηλαδή του μνημονίου που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Άρα, κατά την έννοια αυτή δεν έχουμε σήμερα ένα «χειρότερο μνημόνιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το χρηματοδοτικό σκέλος της συμφωνίας της Παρασκευής, που έμεινε σκόπιμα ασαφές, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στην Γερμανία, θα καταστεί σαφές το επόμενο διάστημα και κινείται ακριβώς στη λογική των αρχικών προτάσεων Βαρουφάκη, για το πρόγραμμα-γέφυρα.

Ειδικότερα, έχει συμφωνηθεί ότι «πλαφόν» για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου με την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων, τα οποία θα αναχρηματοδοτήσει το Ευρωσύστημα, θα αυξηθεί όσο χρειάζεται για να καλύψει η Αθήνα τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

 Σημειώνεται ότι μόνο κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πέντε πληρωμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 1,972 δισ. ευρώ. Άλλες έξι πληρωμές, συνολικού ύψους 2,465 δισ. ευρώ, πρέπει να γίνουν προς το ΔΝΤ κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Για το σύνολο αυτών των πληρωμών, όπως και για άλλες μικρότερες, που αφορούν το Ευρωσύστημα και ιδιώτες ομολογιούχους, η «πλάτη» της Αθήνας είναι καλυμμένη από τη συμφωνία της Παρασκευής, διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Επιπλέον, όμως, διατηρούνται «στην άκρη» τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα είναι διαθέσιμα για πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ και τα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του «μνημονιακού» δανείου πιθανότατα θα καταβληθούν στις αρχές Ιουλίου, αφού η κυβέρνηση θα αξιολογηθεί από τους δανειστές στη βάση της επαρκούς εφαρμογής των δικών της μέτρων, τα οποία, φυσικά, δεν σκοπεύει να αφήσει ανεφάρμοστα.

Related posts

Τα ομόλογα «αναμένουν» clean exit

banksnews

Οριακή πτώση 0,12% για τις Τράπεζες…

banksnews

Goldman Sachs: H Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας

banksnews

Leave a Comment