Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Προοπτικές για συνέχιση της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Με σαφώς καλύτερους οιωνούς ξεκινά η 3η εβδομάδα του Οκτώβρη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς υπάρχουν προοπτικές για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, εν μέσω ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος αλλά και θετικών εξελίξεων σε εγχώριο επίπεδο. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε έντονα ανοδικά, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, αφήνοντας πολύ καλές παρακαταθήκες για αυτό το πενθήμερο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,84% την περασμένη εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει ράλι 9,49%, ενώ εξαιρετικά αντέδρασαν και αρκετές μετοχές του χώρου της πραγματικής οικονομίας. Αποκορύφωμα αυτής της αντίδρασης ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής που ήταν η πιο «γεμάτη» του τελευταίου διαστήματος, με αύξηση όγκων και τζίρων αλλά και πλουραλισμό, αφήνοντας καλές παρακαταθήκες για τη συνέχεια.

Η μερική εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή ΗΠΑ και Κίνα – αν δεν υπάρξει εκτός προγράμματος ανατροπή – φαίνεται πως θα οδηγήσει σε ανακωχή τον εμπορικό πόλεμο και θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη προσεχώς. Με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία της Παρασκευής, η Κίνα θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ σ’ ό,τι αφορά τους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα, ενώ οι ΗΠΑ θα άρουν τους δασμούς σε άλλα είδη.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων όλοι οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες αντέδρασαν έντονα ανοδικά την Παρασκευή, με τον Dow Jones να κλείνει πάνω από τις 26.800 μονάδες και τον DAX πάνω από τις 12.500 μονάδες.

Τρεις είναι οι κύριοι καταλύτες που βελτιώνουν τις προοπτικές για τους αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντας και τις προσδοκίες για τη συνέχεια.

Πρώτον τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο κόστος δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, τόσο μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς, όσο και μέσω της δημοπρασίας έντοκων γραμματίων, δεύτερον η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες και τρίτον η γενικευμένη επιστροφή των διεθνών αγορών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 855,95 μονάδες με άνοδο 1,99%, συμπληρώνοντας την 5η ανοδική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες. Παράλληλα, εξαιρετικός ήταν ο τζίρος που έφτασε στα 73,19 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η αγορά σε πολλές συνεδριάσεις από τις αρχές Οκτωβρίου πιστοποίησε ότι θέλει να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 800 – 820 μονάδων, βγάζοντας στηρίξεις, είναι θετικό ότι πλέον τεχνικά η εικόνα είναι πιο βελτιωμένη.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική. Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης».

Ο αναλυτής σημειώνει πως «η εικόνα έχει γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών μετά την υπέρβαση των 850 μονάδων, καθώς σ’ αυτή τη ζώνη συνέκλιναν κινητοί μέσοι και ο MACD και αποτελούσε έως τώρα περιοχή αντίστασης. Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες με τις τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές», τονίζει ο αναλυτής.

Related posts

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ρίχνει 2,5% τις ευρωαγορές

banksnews

Folli Follie: Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. – Κανονικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης

banksnews

Creta Farms: Κατατίθεται η αίτηση για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα

banksnews

Leave a Comment