Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ποιες είναι οι σημερινές αποδόσεις των 11 εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου

Ποιες είναι οι σημερινές αποδόσεις των 11 εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,020 δισ. ευρώ εξασφάλισαν μέσα από το Χρηματιστήριο στη διάρκεια του 2020 τρεις εισηγμένες εταιρείες του FTSE 25, προχωρώντας σε αντίστοιχες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων απευθυνόμενοι και στο εγχώριο επενδυτικό κοινό.

Ο λόγος, για τον ΟΠΑΠ ο οποίος μόλις τη Παρασκευή άντλησε 200 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο 2,1%, είχε προηγηθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,75%, και η Lamda Development, η οποία άντλησε 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%, καλύπτοντας και το τελευταίο κομμάτι του παζλ της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την πρώτη πενταετία του εμβληματικού έργου του Ελληνικού.

Συνολικά σήμερα στην πλατφόρμα των εταιρικών ομολόγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διαπραγματεύονται 11 ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 1,67 δισ. ευρώ μαζί με το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη ενώ έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους 3 εταιρικά ομόλογα της MLS Πληροφορικής λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που βρίσκεται η εταιρία.

Η συγκεκριμένη αγορά των ομολόγων, προσφέρει στις εταιρείες μια αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων. Με φθηνότερο επιτόκιο από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και χωρίς να χρειαστεί η έξοδος στις διεθνείς αγορές, αφού το ελληνικό στοιχείο έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην κάλυψη ακόμη και των  ιδιαίτερα απαιτητικών εκδόσεων. Ζητούμενο βεβαίως είναι και η βαθμιαία διεύρυνση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών. Για τους οποίους  έχει γίνει ευχερέστερη η παρουσία  στις δημόσιες εγγραφές. Το πρώτο εταιρικό ομόλογο που έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο στις 4 Οκτωβρίου του 2016 ήταν αυτό της Housemarket (του ομίλου Φουρλής) με το οποίο αντλήθηκαν 40 εκατ. ευρώ. Το 2017 έγιναν 4 εκδόσεις συνολικής αξίας 620 εκατ. ευρώ. Και τα τέσσερα αυτά ομόλογα ( Τέρνα Ενεργειακή, Μytilineos, ΟΠΑΠ και Sunlight) αποσύρθηκαν κάνοντας χρήση των όρων της πρόωρης αποπληρωμής. Ήδη η «πράσινη» Τέρνα» έχει επιστρέψει με έκδοση  2,5 φορές μεγαλύτερη από την πρώτη, ενώ επέστρεψε και ο ΟΠΑΠ.

Σε ότι αφορά τη χρονική συνέχεια των εταιρικών εκδόσεων, το 2018 βγήκαν στην αγορά 3 ομόλογα με τα οποία αντλήθηκαν 235 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Άλλα 3 βγήκαν το 2019, η συνολική αξία των οποίων ήταν 525 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν και τις 13 ομολογιακές εκδόσεις προκύπτει ότι οι ιδιώτες έχουν εισφέρει περίπου 1,39 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 62,4% των συνολικά  2,23 δισ. αντληθέντων κεφαλαίων. Τα υπόλοιπα 838,8 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από τους λεγόμενους ειδικούς επενδυτές, στους οποίους συγκαταλέγονται τα Αμοιβαία, οι εταιρείες επενδύσεων, οι Ασφαλιστικές, οι χρηματιστηριακές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και  οι επιχειρήσεις, οι οποίες επιζητούν να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα τα διαθέσιμά τους. Μέσα σε αυτά τα 838,8 εκατ. ευρώ συγκαταλέγονται και τα 282,2 εκατ. ευρώ που τοποθετήθηκαν από τους αναδόχους όλων των εκδόσεων, κυρίως τράπεζες, αλλά και χρηματιστηριακές. Οι ιδιώτες κατέχουν επίσης και την πρωτοκαθεδρία στις προσφορές, αφού από εκείνους προήλθαν τα 3 από τα συνολικά 5 δισ. ευρώ όλων των εκδόσεων. Λόγω του μεγέθους του το ομόλογο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών (με 282,5 εκατ. ευρώ) αλλά και ειδικών επενδυτών που τοποθέτησαν τα υπόλοιπα 271,5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποία τα 106 εκατ. ήταν των αναδόχων. Συνολικά, σε όλες τις μέχρι τώρα εκδόσεις έχουν μετάσχει 70.403 επενδυτές, με το ομόλογο της Lamda να είναι εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους (10.454). Επίσης από τα σήμερα ενεργά 10 εταιρικά ομόλογα, η Τέρνα Ενεργειακή έχει πετύχει το χαμηλότερο επιτόκιο (2,60%) καθώς επίσης και το μεγαλύτερο βαθμό κάλυψης (4,56 φορές) των ζητηθέντων κεφαλαίων.

Οι σημερινές αποδόσεις των 11 εισηγμένων εταιρικών ομολόγων

Ομόλογο          Αξία έκδοσης             τρέχουσα απόδοση(%)

                            ( Σε εκατ. ευρώ)

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ                 500                                2,97

2. Lamda Development   320                                3,48

3. ΟΠΑΠ                          200                                2,1

4. Αegean Airlines           200                                6,74

5. Attica Group                175                                10,05

6. Τέρνα Ενεργειακή       150                                 2,64

7. GEK TERNA               120                                 3,12

8. Coral                           90                                   2,35

9. House Market             39,89                              2,40

10. Β&F                           22,73                              9,16

11. Delta                          6,50                                6,42

 

 • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
 • Housemarket
 • εταιρικά ομόλογα
 • Lamda Development
 • ΟΠΑΠ
 • Aegean
 • Attica Group
 • Τέρνα Ενεργειακή
 • Coral
 • Delta

  Related posts

  Το 100% της «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» απέκτησε η Andromeda Seafood

  banksnews

  Inform Λύκος: Στις 9/7 η ΓΣ για τη διανομή κερδών

  banksnews

  Profile: Αναστολή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

  banksnews

  ΧΠΑ: Πρωτιά της Optima Bank το 2020

  banksnews

  Άκτωρ: Ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους €50 εκατ.

  banksnews

  Χρηματιστήριο: Ξεκινά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας «ATHEX Innovation»

  banksnews

  B&F: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων ομολογιών

  banksnews

  Δάιος Πλαστικά: Έγκριση ΓΣ για ομολογιακό έως 30,9 εκατ. ευρώ

  banksnews

  Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για την Attica Bank

  banksnews