Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ποδαρικό» με προσφορές έως 15 δισ. για ελληνικό 10ετές ομόλογο

Το «στοίχημα» να συγκεντρώσει η Ελλάδα το

ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη από πολλούς καλούς θεσμικού

ς επενδυτές (δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικούς οίκους και διαχειριστές κεφλαίων του εξωτερικού αντί καιροσκοπικά funds) βάζουν σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και ο

Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

, με την επιλογή να βγουν νωρίς εφέτος ξανά στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα -για πρώτη φορά το 2021- και θεωρείται βαρόμετρο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, εν μέσω και της αναταραχής που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Χθες μάλιστα, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδος στην δευτερογενή ομολόγων ήταν ουσιαστικά τα ίδια. Έφτασε δηλαδή η χώρα μετά από μια δεκαετία μνημονίων και “ελεγχόμενης χρεωκοπίας”, να «τιμολογείται» όσο και ανεπτυγμένη βιομηχανικά και εμπορικά Ιταλία.

Με την νέα έκδοση ομολόγου λήξεως 2031 ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον (pre-marketing που εκτιμάται πως θα οδηγεί σε προσφορές έως 15 δισ. ευρώ και τελικό επιτόκιο περίπου 0,7%-0,8%.

Σημεία των καιρών; Η Αθήνα πάντως δεν «καίγεται» να αντλήσει παραπάνω από 2,5 δισ. ευρώ το πολύ. Με ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 34,5 δισ. ευρώ (και άλλα 2 δισ. που άντλησε προ ημερών μόλις) το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να αποθεματοποιήσει και άλλα χρήματα, αν δεν έχουν λογικό κόστος.

Η έξοδος στις αγορές, αν και τολμηρή, δεν γίνεται εσπευσμένα λόγω lockdown στην Ευρώπη, όπως κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν. Αντιθέτως ήταν προγραμματισμένη να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, αν δεν ξεσπούσε η πολιτική κρίση στην Ιταλία που, λόγω του υπέρογκου χρέους της, θεωρείται η μεγάλη ασθενής της Ευρώπης και ταράζει περισσότερο τα «νερά» των αγορών.

Με αυτά τα δεδομένα, «το μόνο που απέμενε ήταν η Ελλάδα να πατήσει το κουμπί». Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, εκτός από 5 ξένους αναδόχους (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura) συμμετέχει ως ανάδοχος έκδοσης και μία ελληνική τράπεζα ( Eurobank).

- www.--.gr 

Ειδήσεις σήμεραΑγορές, ουρές και μεταλλάξεις αλλάζουν τα δεδομένα – «Plan B» για νέα μέτρα και πιθανό «πισωγύρισμα»Ενοίκια… τριών «ταχυτήτων» στο δίμηνο Ιανουαρίου – ΦεβρουαρίουΠόλεμος για τα εμβόλια: Το αλαλούμ στην ΕΕ φέρνει ως και 60% μείωση των εμβολιασμών


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

ΑΑΔΕ – Υπουργείο Οικονομικών: Ανοίγουν το δρόμο για την επίσπευση επιστροφής φόρων

banksnews

Η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή αντίμετρα κατά εξαγωγών των ΗΠΑ λόγω της Boeing

banksnews

ΟΑΕΔ: Μείωση 1,86% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Μάϊο

banksnews

Ολοκλήρωση εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη / Διασφάλιση χρηματοδότησης μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης

banksnews

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση – ρεκόρ της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο λόγω πανδημίας

banksnews

Τι επιδιώκουν οι νέοι επιχειρηματίες του «ΟΠΑΠ Forward»

banksnews

Nestlé Ελλάς: Δεσμεύσεις και δράσεις για το περιβάλλον

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με οριακή πτώση

banksnews

Στουρνάρας: «Το μήνυμα για την οικονομία είναι αισιόδοξο»

banksnews