Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης : Επεκτείνονται τα ψηφιακά ραντεβού σε ΚΕΠ, δήμους και ΕΦΚΑ

Στην επέκταση της δυνατότητας των πολιτών να συναλλάσσονται με δημόσιες υπηρεσίες μέσω των «ψηφιακών ραντεβού» αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιφερειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, αυξάνουμε καθημερινά τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους προκειμένου οι πολίτες να γλυτώνουν ουρές, υπάρχουν, όμως, ακόμα κάποιες διαδικασίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και απαιτούν τη φυσική παρουσία, όπως σε ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή την περίοδο, εξήγησε, προωθούμε το «ψηφιακό ραντεβού», δηλαδή να μπορείς με μία κάμερα να κάνεις μία τηλεδιάσκεψη με κάποια υπηρεσία, και αυτό θα το κάνουμε -ει δυνατόν- για όλες τις υπηρεσίες στο Δημόσιο.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει με τις ΔΟΥ (ΑΑΔΕ) και την υπηρεσία απόδοσης κλειδάριθμου, θα συνεχιστεί με τα ΚΕΠ και «προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει και για τα γκισέ των δήμων και για τα γκισέ του ΕΦΚΑ.

Πρέπει να γίνει για όλο το κράτος, εκεί που δεν μπορούν οι διαδικασίες να αυτοματοποιηθούν γρήγορα», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το θέμα των τηλεδιασκέψεων με τις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει σε πολλές χώρες και «θεωρείται καινοτομία».

Ο κοροναϊός έδρασε ως «ψηφιακός επιταχυντής»

Μιλώντας για την πανδημία του κοροναϊού, που στη χώρα μας έδρασε ως «ψηφιακός επιταχυντής», είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαλειφθεί το τεράστιο διοικητικό βάρος της γραφειοκρατίας, που -σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ το 2006- έφτανε το 6,8% του ΑΕΠ. «Επειδή δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία, προτιθέμεθα να επαναλάβουμε εμείς αυτήν την έρευνα, συμπλήρωσε.

Αφού μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συνέβαλαν στην τήρηση της οδηγίας για κοινωνικές αποστάσεις, όπως η δήλωση γέννησης και το επίδομα γέννας «με δύο sms» και η συγκέντρωση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών στην ιστοσελίδα gov.gr, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε πως μία απλή παρέμβαση μπορεί να μειώσει σε τεράστιο βαθμό τις επισκέψεις των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες: «Είδαμε ότι από τις 20.000 επισκέψεις μίας συνηθισμένης ημέρας στα ΚΕΠ, οι 12.000 ήταν για υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις (γνήσιο της υπογραφής). Έτσι, περάσαμε αυτήν την υπηρεσία στο gov.gr μειώνοντας έτσι τις μετακινήσεις των πολιτών».

Επίσης, είπε ότι την άυλη επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση είδαμε να τη χρησιμοποιούν 375.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι παρέλαβαν ένα εκατομμύριο συνταγογραφήσεις στο κινητό τους ή με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο υπουργός ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της διαλειτουργικότητας των μητρώων των δημοσίων υπηρεσιών, που κάθε φορά που επιτυγχάνεται «σκοτώνει και από ένα χαρτί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας ωθήσει σε τεράστια πτώση στην ανάγκη φυσικής παρουσίας (των πολιτών) στα γκισέ». Όσο για τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται -κυρίως από πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας- είπε ότι πολλές διαδικασίες απαιτούν μόνο ένα κινητό που λαμβάνει κειμενομηνύματα (SMS).

«Η χώρα προοδεύει»

Με αφορμή την ψηφιακή χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σχεδιάζεται η συνολική ψηφιοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών. Ειδικά για την ανανέωση του διπλώματος, υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε κάτι πιο εύκολο» από αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, όπου οι πολίτες στέλνουν τη φωτογραφία τους με έναν φάκελο, πληρώνουν ηλεκτρονικά ένα παράβολο και αποκτούν ανανεωμένο δίπλωμα οδήγησης.

Για την απομάκρυνση της Ελλάδας από την αμερικανική «μαύρη λίστα» των χωρών που χρησιμοποιεί πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο (κατάλογος 301), σημείωσε πως αποτελεί «σινιάλο» ότι η χώρα προοδεύει σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι η δημοπρασία συχνοτήτων φάσματος 5ης γενιάς (5G) «θα συμβεί κανονικά» βάσει χρονοδιαγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Στα δίκτυα πέμπτης γενιάς πατάνε και οι νέες υπηρεσίες, όπως της τηλεϊατρικής, τόνισε.

Μέσα στην πανδημία αναδείξαμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και κατανοήσαμε ότι το μόνο που έλειπε στη χώρα ήταν «ο ολιστικός σχεδιασμός», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Απαντώντας σε βουλευτές, ο υπουργός επισήμανε ότι όλα τα έργα που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το «Σύζευξις», συνεχίζονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους.

Πηγή : --ΜΠΕ

Related posts

Μονή της Χώρας – Κωνσταντινούπολη: Σύσσωμη καταδίκη της μετατροπής της σε τζαμί από ελληνική κυβέρνηση και κόμματα

banksnews

Στη Βεγγάζη ο Δένδιας – Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης

banksnews

Μισούστιν για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση : Κοινή γιορτή για Ελλάδα και Ρωσία

banksnews

Χρίστος Βερελής: Δείτε με τι ασχολείται σήμερα ο πρώην υπουργός

banksnews

Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο λέει ο Βαρβιτσιώτης

banksnews

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

banksnews

Σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο

banksnews

Εκκλησία: Σε θέση μάχης λόγω «επιδρομής κατάληψης» της ακίνητης περιουσίας

banksnews

Γεννηματά για Προσφυγικό : Δεν αντέχουν άλλο τα νησιά μας

banksnews