Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέντε tips για να αναπτυχθεί μια μικρή επιχείρηση

Δημοσιεύθηκε: 29 Ιουλίου 2019 – 14:48

Η δημιουργία μιας επιχείρησης είναι από μόνη της ένα σπουδαίο επίτευγμα, που απαιτεί πολύ προσπάθεια, πολύ προσωπικό μόχθο, αλλά και οικονομικούς πόρους. Για να μην πάνε όλα αυτά χαμένα, θα πρέπει όλες οι προσπάθειες να γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, για να προχωρήσει μια μικρή επιχείρηση στο επόμενο βήμα και να αναπτυχθεί, δεν χρειάζεται επανάληψη όλων των παραπάνω στον υπερθετικό βαθμό, αλλά έξυπνες και σωστά μελετημένες κινήσεις.

1. Γνωρίστε τον πελάτη σας

Ένα κατάστημα λιανικής είναι εύκολο να γνωρίζει καλύτερα την πελατεία του. Μια επιχείρηση που δεν έρχεται σε επαφή με τους καταναλωτές, όμως, έχει ηλεκτρονικό κατάστημα ή εξυπηρετεί μεγάλο όγκο κοινού, δεν έχει τόσο σαφή εικόνα. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, η οποία θα βοηθήσει στην κατανόηση των μοτίβων αγορών ή χρήσης, ανάλογα με το αντικείμενο της εταιρείας, είτε ο πελάτης είναι το ευρύ κοινό είτε άλλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένα e-shop μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οι πελάτες του εγκαταλείπουν τελικά την αγορά, αφού έχουν προσθέσει αντικείμενα στο καλάθι τους, αν συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με το βήμα που φαίνεται ότι τους δυσκολεύει. Θα μπορούσε να παίζει ρόλο το ύψος των μεταφορικών ή το γεγονός ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί κάποιος εκπτωτικός κωδικός κ.ο.κ. Θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικών, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Και επιπλέον, μπορεί να σας δώσει ιδέες για να προσεγγίσετε νέους πελάτες, να μπείτε σε νέες αγορές ή να δημιουργήσετε νέα προϊόντα.

2. Περισσότερη δουλειά; Απλούστερες διαδικασίες!

Η ομάδα της επιχείρησης μεγαλώνει, περισσότερος φόρτος εργασίας προστίθεται σε όλα τα τμήματα και συχνά ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών μπορεί να πελαγώσει κάποιους, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα διαχείρισης στα οικονομικά. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ενδεχομένως να πρέπει να αναζητήσετε μια καλύτερη λύση για την εσωτερική σας οργάνωση, το οποίο να κάνει τις διαδικασίες απλούστερες. Νέα συστήματα οργάνωσης, online υπηρεσίες και εργαλεία συνεργασίας, νέες μεθοδολογίες παραγωγικότητας, ένα αποτελεσματικότερο σύστημα διαχείρισης πελατών (CMS) – όλα αυτά είναι επιλογές που πρέπει να εξεταστούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον έλεγχο των εξόδων της επιχείρησης. Προτιμήστε τις επαγγελματικές κάρτες που θα διευκολύνουν πληρωμές, καταθέσεις αλλά και αναλήψεις χωρίς μετρητά της επιχείρησής σας, ενώ παράλληλα θα σας προσφέρουν και προνόμια.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί και η χρεωστική κάρτα Business Debit Mastercard από την Eurobank. Σας επιτρέπει να την εκδώσετε δωρεάν, χωρίς συνδρομή και για όσες κάρτες έχει ανάγκη η επιχείρησή σας ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να ισχύουν κάποιες από αυτές μόνο για αναλήψεις ή μόνο για καταθέσεις. Μάλιστα για ποσά μέχρι 25€ δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε καν το PIN σας καθώς υπάρχει η δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με ασφάλεια, 24 ώρες το 24ωρο, ενώ ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των εξόδων, καθώς έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς της επιχείρησης που συνδέονται με την Business Debit Mastercard (με μία χρεωστική κάρτα έχετε άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σας στην Eurobank) όλο το 24ώρο, μέσω e-Βanking, Eurobank Business App για smartphones, και φυσικά μέσω μηνιαίων e-Statements, ΑΤΜ, τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και έντυπης ενημέρωσης. Επιπλέον, η Business Debit Mastercard συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή της Eurobank, κι έτσι με κάθε δαπάνη της επιχείρησής σας σε οποιαδήποτε από τις 8.500 συνεργαζόμενες με το Πρόγραμμα επιχειρήσεις, σας επιστρέφουν πραγματικά ευρώ!

3. Επενδύστε στο προσωπικό σας

Οι άνθρωποι με τους οποίους ξεκινήσατε να συνεργάζεστε ως μικρή εταιρεία είναι καλό να σας ακολουθούν στη νέα σας, ανοδική πορεία. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Βοηθήστε τους να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο αποδοτικοί, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν πάνω σε νέα εργαλεία και μεθοδολογίες ή τεχνικές. Και μην ξεχνάτε ότι στο προσωπικό ανήκετε και εσείς. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε ώστε να εξελίξετε και τις δικές σας δυνατότητες. Μπορεί μια συγκυρία να οδήγησε σε αύξηση της κερδοφορίας, αλλά για να διατηρήσετε την πορεία της επιχείρησης ανοδική και να μετατρέψετε την ανάπτυξη σε μια βιώσιμη διαδικασία, πρέπει να κλιμακώσετε προσπάθειες και δυνατότητες.

4. Φροντίστε την εξωτερική εικόνα της εταιρείας

Όσο μια εταιρεία μεγαλώνει, τόσο πιο πιθανό είναι να στραφούν περισσότερα βλέμματα επάνω της. Όταν βρεθεί στο προσκήνιο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Η εικόνα σας αποτελείται από πολλά διαφορετικά πράγματα: είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα δελτία τύπου και στο website σας, η αντιμετώπιση και η εξυπηρέτηση προς τους πελάτες σας πριν και μετά την πώληση, η κατάσταση του χώρου εργασίας σας, το τι προβάλλετε όταν διαφημίζεστε, το πώς εμφανίζονται στους επιχειρηματικούς κύκλους τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας. Όλα αυτά είναι διαφορετικοί τομείς, που ωστόσο πρέπει να είναι φροντισμένοι. Αναθέστε στο κάθε τμήμα το κομμάτι που του αναλογεί. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όταν η επιχείρηση μεγαλώσει. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δώσετε πίσω στην κοινωνία ένα κομμάτι των όσων έχετε κερδίσει και να κερδίσετε ακόμη περισσότερους πόντους συμπάθειας από το κοινό σας.

5. Ανοιχτείτε και προγραμματίστε

Μια επιχείρηση που αναπτύσσεται είναι μια επιχείρηση που έχει ήδη εξασφαλίσει μια σταθερή πορεία και έχει πλέον τη δυνατότητα να επενδύσει περισσότερο στο μέλλον της. Οι στόχοι πρέπει να είναι πιο μακροπρόθεσμοι και με βάση αυτούς να γίνουν όλες οι υπόλοιπες κινήσεις σας. Μόνο όταν έχετε βάλει στόχους σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα προσπαθήσετε παραπάνω. Αναπροσαρμόστε τους όταν είναι απαραίτητο ή όταν τους επιτύχετε. Και έχετε πάντα κατά νου τις νέες τάσεις στην αγορά και στην τεχνολογία, με βάση τις οποίες θα κάνετε αλλαγές. Πολύ συχνά θα μπορέσετε να τους επιτύχετε μέσα από συνεργασίες ή και εξαγορές. Μην ξεχνάτε να δώσετε περιθώριο στην επιχείρησή σας να καινοτομήσει. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην έρθουν άμεσα, αλλά πρέπει πάντα να βλέπετε το μέλλον!

Related posts

Μικρή παράταση για Εθνική Ασφαλιστική

banksnews

Τέσσερα νέα δρομολόγια ξεκινά η Volotea

banksnews

Interamerican: Αυξάνει την εισφορά στο ταμείο των εργαζομένων

banksnews

Leave a Comment