Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν θέλει να εξαλείψει την ελληνική λέξη “αστροναύτης” και ο Μπαχτσελί προτείνει το “τζατζάμπεης”

Με την αίσθηση πως κάθε τι ελληνικό θα πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτώ, επιχειρούν να αντικαταστήσουν τις λέξεις αστροναύτης (astronot στην τουρκική) και κοσμοναύτης (kozmonot στην τουρκική) με άλλες λέξεις, τουρκικής ρίζας.

“Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος”, είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Όπως είπε ο Ερντογάν “ο πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στο φεγγάρι έως το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτή την αποστολή”. “Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand που θα ανταγωνίζεται στον τομέα της δορυφορικής ανάπτυξης”, είπε.

Φυσικά ο υπέρ-εθνικιστής, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, επικεφαλής του κόμματος ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν μπορούσε να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Βγήκε λοιπόν στα τηλεοπτικά κανάλια και πρότεινα να αντικατασταθεί η λέξει αστροναύτης στο τουρκικό λεξιλόγιο από τη λέξη “τζατζάμπεης” (Caca-bey). Ο λόγος είναι ο Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης), ο οποίος ήταν εμίρης της βυζαντινής Ιουστινιανούπολης, που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Κίρσεχίρ. Για τον εν λόγω εμίρη ξέρουμε ότι έζησε τον 13ο αιώνα, έχτισε πολλά μεντρέσε (ισλαμικά σπουδαστήρια) και είχε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών των σπουδαστηρίων λειτούργησε ως κέντρο αστρονομίας. O μεγάλος μουσουλμάνος Πέρσης ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί, σε μία επιστολή του μιλά με πολύ καλά λόγια για τις αρετές του εμίρη. Ο Τζατζά μπέης πέθανε πολεμώντας τους Βυζαντινούς to 1301.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα αψηφήσουν τον Τραμπ για βέτο στο ν/σ για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου

banksnews

Αραβικά ΜΜΕ: Εφετείο στη Λιβύη ακύρωσε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα

banksnews

Επίθεση στη Βιέννη – Μάας: Δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό από την Ευρώπη και τις αξίες μας

banksnews

Ανασκόπηση 2020: Έτος-σταθμός για τους κολοσσούς της τεχνολογίας, που γίνονται όλο και πιο ισχυροί, αλλά και αμφισβητούνται όλο και περισσότερο

banksnews

Βρετανία: Νέα μέτρα κατά του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον

banksnews

Κύπρος: 197 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

banksnews

Αρνητική τελικά στον κορονοϊό η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

banksnews

Οι Ευρωπαίοι “σηκώνουν το μανίκι” και εμβολιάζονται

banksnews

Ρεκόρ μολύνσεων στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της χώρας σε απομόνωση

banksnews