Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Επιπρόσθετοι δασμοί σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα εξαιτίας της διένεξης για τις Airbus/Boeing

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σαφές χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, σε αντίποινα για εκείνους που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους χαρακτήρισε υπερβολικούς και άδικους λόγω του τρόπου που υπολογίστηκαν.

Τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Οι δασμοί αυτοί εγγράφονται στο πλαίσιο της διμερούς αντιδικίας για τις κρατικές ενισχύσεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Airbus και Boeing.

H ΕΕ έλαβε φέτος πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα. Όμως η Ουάσινγκτον έκρινε ότι ήταν υπερβολικοί εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού τους, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συνέπεια να είναι πολύ υψηλοί και πολύ εκτενείς.

Η ΕΕ, “εφαρμόζοντας τους δασμούς της, χρησιμοποίησε δεδομένα για τις εμπορικές συναλλαγές σε μια περίοδο κατά την οποία ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, εξαιτίας των φρικτών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του USTR.

“Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν ότι η Ευρώπη επέβαλε (επιπρόσθετους) τελωνειακούς δασμούς σε πολλά περισσότερα προϊόντα από ό,τι αν χρησιμοποιούσε (δεδομένα από) μια φυσιολογική περίοδο” για τον υπολογισμό τους. Και, “παρότι οι ΗΠΑ εξήγησαν στην ΕΕ το στρεβλωτικό αποτέλεσμα της περιόδου που επέλεξε, η ΕΕ αρνήθηκε να τροποποιήσει την προσέγγισή της”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι “αλλάζει περίοδο αναφοράς” για τον υπολογισμό των δασμών, “ευθυγραμμιζόμενη με εκείνη που χρησιμοποιείται” από τις Βρυξέλλες.

Ακόμη, κατήγγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, “η ΕΕ έκανε άλλη μια επιλογή που αύξησε άδικα το ύψος” των δασμών, αποκλείοντας από τους υπολογισμούς της το Ηνωμένο Βασίλειο”. Έκρινε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν μέτρα “για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία”.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από το 2019 τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως κρασιά, τυριά, ελαιόλαδο, σκοτσέζικα ουίσκι κ.λπ., ενώ εφαρμόζουν επίσης επιπρόσθετους δασμούς ύψους 15% στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus, τα μέρη και τα ανταλλακτικά τους. Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην επιβολή τους έχοντας επίσης λάβει πράσινο φως από τον ΠΟΕ, ως το ποσό των 7,5 δισεκ. δολαρίων.

Σε αντίποινα, η ΕΕ επέβαλε φέτος επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus και η αμερικανική ανταγωνίστριά της Boeing, συμπαρασύροντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αντιδικούν από τον Οκτώβριο του 2004 στον ΠΟΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στους δύο ομίλους, που η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι έλαβε παράνομα.

ΠΗΓΗ: - – ΜΠΕ

Related posts

Μεξικό: 1.219 θάνατοι από κορονοϊό και 20.523 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

banksnews

Φοβάται η Ρωσία την ισχύ του τουρκικού στρατού;

banksnews

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη διασφάλιση των συμφωνηθέντων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

banksnews

Βραζιλία: 1.987 θάνατοι και πάνω από 43.500 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Κύπρος: Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο και πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

banksnews

Τουρκία: Πάνω από 13.000 τα νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από τις 6 Ιανουαρίου

banksnews

Ινδία: Απαγορεύονται οι εξαγωγές της ρεμδεσιβίρης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κορονοϊού

banksnews

Μπάιντεν: Η άρνηση του Τραμπ να εγκρίνει το ν/σ για την τόνωση της οικονομίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες

banksnews

Ο κυκλώνας “Iota” ενισχύθηκε στην κατηγορία 5 και απειλεί Ονδούρα και Νικαράγουα

banksnews