Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτάι: Η ΕΕ δεν έχει πολλά να συνεισφέρει στην πενταμερή για το Κυπριακό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν “γάγγραινα”, περιμένει να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, για να προσθέσει ότι η ΕΕ δεν έχει πολλά να συνεισφέρει ως συμβαλλόμενο μέρος. Σύμφωνα με τον ιστότοπο cyprustimes.com, ο κ. Οκτάι υπόγραψε μαζί με τον “πρωθυπουργό” Ερσάν Σανέρ συμφωνία για παροχή 2,5 δισ. τουρκικών λιρών στο ψευδοκράτος για το 2021. Ανακοίνωσε ακόμη την αποστολή άλλων 20 χιλιάδων εμβολίων στα κατεχόμενα την άλλη βδομάδα. Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι όλες η χώρες του κόσμου έχουν το ΔΝΤ, το ψευδοκράτος έχει “την μητέρα πατρίδα του”.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Άγκυρα, έπειτα από την υπογραφή της “συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας 2021” μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο και τον Ερσάν Σανέρ, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι “με αυτή τη συμφωνία διαθέτουμε 2 με 2,5 δισ. τουρκικές λίρες νέων πόρων στην τδβκ φέτος”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. “Η βάση της συμφωνίας είναι αλληλεγγύη, ειλικρίνεια και αδελφότητα. Θέλουμε μια τδβκ της οποίας οι βιομηχανικοί τροχοί να γυρίζουν” είπε.

Ανέφερε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας εμπίπτει στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ είπε ότι οι δυνατότητες υγείας που υπάρχουν στην Τουρκία πρέπει να γίνονται αισθητές και από τους “πολίτες της τδβκ”.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια χώρα για τους Τ/κ κοιτάζοντας με αυτοπεποίθηση στο μέλλον, συνέχισε ενώ είπε ότι “η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να πετύχει η αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην τδβκ”.

Επικρίνοντας την ΕΕ, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι “υπάρχει ένας λαός στην τδβκ που εγκαταλείφθηκε μόνος του, με το εμπάργκο απέναντι στην Covid. Τα ποσοστά εμβολίου που αποστέλλονται είναι προφανή. Η ΕΕ έστειλε μια μικρή ποσότητα εμβολίων. Ας πούμε ότι έστειλε. Είναι σαν να υπάρχει η ΕΕ που εμβολιάζει μια κοινωνία αλλά τίποτα. Εμείς δεν μείναμε θεατές σε αυτό. Αυτή τη βδομάδα στέλνουμε άλλα 20 χιλιάδες στην τδβκ. Έτσι θα έχουμε στείλει βοήθεια 100 χιλιάδων εμβολίων. Με αυτό τον τρόπο η τδβκ είναι ανάμεσα στις 2-3 καλύτερες χώρες του κόσμου”, ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι.

Αναφερόμενος στην πενταμερή είπε ότι “για τη λύση ο μόνος δρόμος είναι το μοντέλο τον δύο κρατών, η κυριαρχική ισότητα”. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ “που είναι ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν γάγγραινα, περιμένει να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Δεν βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να συνεισφέρει ως συμβαλλόμενο μέρος αυτής της διαδικασίας και συμφωνούμε με την τδβκ σε αυτό το ζήτημα” ανέφερε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι “μέχρι να διασφαλίσουμε πολιτική ισότητα στο νησί θα συνεχίσουμε τη διαδικασία του αγώνα των δικαιωμάτων και δικαιοσύνης. Το ανακοινώνουμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο με τον κ. Σανέρ. Η συναίνεσή μας παραμένει. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε την απόφασή μας σχετικά με τα Βαρώσια. Εδώ είναι γη της τδβκ”, υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι “η τδβκ με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας είναι πάντοτε έτοιμη για συμβιβασμό στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών”. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση 5 συν 1 βασικός τους στόχος είναι τα “δύο ισότιμα, κυρίαρχα κράτη” και πως σε αυτό το θέμα, οι Τ/κ είναι αποφασισμένοι. Υποστήριξε πως τα τελευταία 40 χρόνια, μόνο οι Τ/κ πλήρωσαν τον λογαριασμό της μη λύσης και πως αυτό δεν είναι δίκαιο. Οι Τ/κ, που είναι “απομονωμένοι σε μια γωνιά” δεν είχαν καμία επαφή με κανέναν, πλην της Τουρκίας και αυτή δεν μπορεί να είναι η μοίρα των Τ/κ, συνέχισε. Ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι “όλες οι χώρες του κόσμου έχουν το ΔΝΤ και η τδβκ έχει την μητέρα πατρίδα”.

Related posts

Βρετανία: Ο Χάρι και η Μέγκαν περιμένουν το δεύτερο παιδί τους

banksnews

Κορονοϊός: Μονάχα το 25% των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca έχει χρησιμοποιηθεί στη Γαλλία

banksnews

Ρωσία: Πάνω από 10.000 τα κρούσματα κορονοϊού και 395 νεκροί σε ένα 24ωρο

banksnews

Τουρκία: Δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 27 ετών τον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο

banksnews

Αυστηρή προειδοποίηση φαρμακοβιομηχανιών: Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση την επιστήμη

banksnews

Δημοσκόπηση Sunday Times: Ο Τζόνσον θα μπορούσε να χάσει και έδρα και πλειοψηφία στις εκλογές

banksnews

Γερμανία: Αντιδράσεις για την “σπουδή” της Βρετανίας στην έγκριση του εμβολίου των Biontech και Pfizer

banksnews

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε να αναληφθεί “άμεσα δράση” μετά τη τζιχαντιστική επίθεση στην Πάλμα

banksnews

Λευκορωσία: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

banksnews