Image default
TOP STORIES

Οι τάσεις των προσλήψεων δείχνουν πως οι εργοδότες είναι επιφυλακτικοί

hiring managerΠολλοί εκτιμητές, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προβλέπουν σοβαρά όρια στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια και μια απειλή πληθωρισμού ακόμη πιο σύντομα.

Μια σφιχτή αγορά εργασίας, ισχυρίζονται, είναι ο βασικός λόγος. Ως απόδειξη, δείχνουν το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως,οι χαμηλές προσλήψεις δείχνουν ότι οι εργοδότες παραμένουν επιφυλακτικοί επειδή ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος που συνδέεται με τις νέες προσλήψεις αυξάνοντας τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών τους, αυξάνοντας μόνο το αποπληθωριστικό κλίμα. Και, το ποσοστό ανεργίας 4,1% δεν αντιπροσωπεύει όλους τους ανθρώπους που αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό όταν οι θέσεις εργασίας ήταν σπάνιες κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, αλλά τώρα επιστρέφουν.

Υπάρχει επαρκής εργασιακή και παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ για να επανέλθουν σε 3% έως 3,5% ετήσιας αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Πιο σημαντικό, σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων έτοιμων, πρόθυμων και ικανών να εργαστούν και τα μέσα για την πρόσβασή τους είναι άφθονα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί αμερικανοί εκτιμητές υποτιμούν.

Η συγκράτηση των μισθών δεν είναι μόνο ένα αμερικανικό φαινόμενο, αλλά παρουσιάζεται σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο. Οι πραγματικοί μισθοί στις χώρες της Ομάδας των Επτά ήταν ουσιαστικά επίπεδοι για περισσότερο από μια δεκαετία και τα ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν αυξημένα. Αυτό συνεπάγεται άφθονη προσφορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει άφθονη χαλάρωση της εργασίας στη ζώνη του ευρώ. Σε αντίθεση με το επίσημο ποσοστό ανεργίας 9,1%, εκτιμά ότι το 15% των εργαζομένων είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Η εν λόγω εργατική χαλάρωση μέσα και έξω από τη ζώνη του ευρώ αποδεικνύεται επίσης από τα υψηλά ποσοστά των εργαζομένων που εργάζονται με μερική απασχόληση.

Η Ιαπωνία ήταν μια χώρα με μικρή απασχόληση λόγω του χαμηλού ποσοστού γονιμότητάς της και της μεγάλης διάρκειας ζωής που προκάλεσε την ομάδα των ηλικιωμένων σε σχέση με τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Αλλά η Ιαπωνία εισάγει τώρα ξένους εργαζόμενους σε τέτοιο βαθμό ώστε οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας 2,8%.

Μια άλλη ένδειξη της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας είναι τα μειωμένα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε πολλές χώρες, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια δυνητική πηγή εργασίας.

Οι χαμηλοί και μειωμένοι ρυθμοί γονιμότητας θα περιορίσουν την αύξηση του εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες, αλλά στο εγγύς μέλλον, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ωθήσει τους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να εργάζονται. Στις ΗΠΑ, όπου η μεταπολεμική γενιά ήταν αμελής στην αποταμίευση για συνταξιοδότηση, η εργασία πέρα ​​από την ηλικία συνταξιοδότησης είναι συχνά αναγκαιότητα.

Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη gig  οικονομία και όλη η επιπλέον εργασία που παρέχει δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Είναι παγκόσμια. Μια έρευνα από το McKinsey Global Institute του ανεξάρτητου εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ και της Ευρώπης διαπίστωσε ότι 20 έως 30 τοις εκατό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στις ΗΠΑ και 15 μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε ανεξάρτητες δραστηριότητες.

Το McKinsey εκτιμά επίσης ότι 100 εκατομμύρια από τα 232 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της ΕΕ που είτε είναι ανενεργά, άνεργοι είτε εργάζονται λιγότερο από το πλήρες ωράριο, θέλουν να αρχίσουν να εργάζονται ή να αυξήσουν τις ώρες τους. Μετά τον καθαρισμό των ανεξάρτητων εργαζομένων που επιθυμούν παραδοσιακές θέσεις εργασίας, το McKinsey εκτιμά ότι το ανεξάρτητο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί από 76 εκατομμύρια σε 129 εκατομμύρια και από 89 εκατομμύρια σε 138 εκατομμύρια σε μεγάλες χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι ίσο με το 45 τοις εκατό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων και των υποαπασχολούμενων στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι τεράστιος και πολλοί μπορούν να εργαστούν με σχετικά μικρή κατάρτιση, όπως είδαμε στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες. Εκατομμύρια μετακινήθηκαν από την ενδοχώρα στις παράκτιες πόλεις για να εργαστούν σε εργοστάσια που τροφοδότησαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τη δεκαετία του 2000. Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας εργασίας της, αλλά δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα, ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να παράγει περισσότερα. Εν τω μεταξύ, το προηγουμένως κινεζικό φαινόμενο της μετάβασης στις πόλεις επαναλαμβάνεται στο Βιετνάμ, το Πακιστάν και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας.

Μια μεγάλη πηγή ανεκμετάλλευτης εργασίας στην ανάπτυξη των ασιατικών χωρών βρίσκεται σε «ευάλωτη απασχόληση». Αυτοί είναι εργαζόμενοι που συχνά στερούνται τυπικών εργασιακών ρυθμίσεων και τείνουν να έχουν μειωμένα κέρδη και να παράγουν χαμηλή παραγωγικότητα. Οι μετανάστες εργάζονται συνήθως στην κατηγορία αυτή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η ευάλωτη απασχόληση ως ποσοστό του συνόλου κυμαίνεται από 58% στο Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές έως 81% στην Ινδία.

Καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται, είτε σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α. είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, αυξάνεται το μερίδιο των δαπανών στις υπηρεσίες και μειώνεται το τμήμα των αγαθών. Οι τομείς υπηρεσιών έχουν λίγους περιορισμούς χωρητικότητας. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες απαιτούν περιορισμένο κεφαλαιακό εξοπλισμό, ενώ οι υπηρεσίες λογισμικού και διαδικτύου μπορούν να επεκταθούν σημαντικά με ελάχιστο επιπλέον φυσικό εξοπλισμό.

Επίσης, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν είναι απαραίτητο να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ, αυτή τη δεκαετία είναι εξαιρετικά χαμηλή, 0,53% ετησίως σε σύγκριση με 2% έως 2,5% στις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποτιμάται σε μια οικονομία με όλο και μεγαλύτερη τεχνολογία. Η παραγωγικότητα των κινητών τηλεφώνων, των ηλεκτρονικών αγορών και της πνευματικής ιδιοκτησίας που διεξάγονται στο εξωτερικό υποτιμάται, αν μετράται καθόλου.

Επιπλέον, καθώς οι σημερινές νέες τεχνολογίες, όπως η βιοτεχνολογία, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, γίνονται σημαντικά κομμάτια της οικονομίας, θα μετατοπίσουν τη βελόνα παραγωγικότητας υψηλότερα. Πράγματι, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% στο τρίτο τρίμηνο.

Παραμένουμε σε έναν κόσμο πλεονασμάτων. Η άφθονη παγκόσμια εργασία και παραγωγικότητα θα επιτρέψει την ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ από τη στιγμή που οι δημοσιονομικές κινήσεις με τη μορφή δαπανών για υποδομές και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες θα αρχίσουν να αυξάνονται. Αυτή η άφθονη προσφορά θα συνεχίσει επίσης να προωθεί μια ατμόσφαιρα περισσότερο αποπληθωριστική παρά πληθωριστική.

Related posts

Η Γερμανία δεν μπορεί να είναι γεωπολιτικός παρατηρητής

banksnews

1,2 δισ. «κόκκινα» δάνεια πούλησαν Alpha, Eurobank στην KKR

banksnews

Τι χρειάζεται η Βρετανία από τον επόμενο πρωθυπουργό

banksnews

Leave a Comment