Image default
TOP STORIES

Οι συνομιλίες Brexit κάνουν κύκλους

brexit ee1Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του σχεδίου συμφωνίας Brexit που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη είναι η πλήρης αδιαφορία για το ακατάστατο χάος που είναι η εσωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάτι συμβαίνει κάθε μέρα – μια μεγάλη ομιλία, μια θερμή ανταλλαγή, μια σύγκρουση φιλοδοξιών. Ωστόσο, η θέση της ΕΕ δεν έχει εξελιχθεί από την προκαταρκτική συμφωνία του Δεκεμβρίου, και ίσως από τότε που οι πλευρές άρχισαν να μιλάνε.

Από τότε που επετεύχθη αυτή η συμφωνία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήθελε να προχωρήσει σε όρους εμπορίου με την ΕΕ. Αλλά δεν μπορούσε να το κάνει αυτό όσο οι υπουργοί διαφωνούσαν για τις λεπτομέρειες. Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επέτυχε έναν συμβιβασμό, πείθοντας κορυφαίους Συντηρητικούς να συμφωνήσουν σε μια πολιτική «διαχειριζόμενης απόκλισης» σύμφωνα με την οποία οι κανόνες για διαφορετικούς κλάδους θα αποκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς με διαφορετικές ταχύτητες. Η ιδέα είναι να διατηρηθεί η πλήρης πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τις βιομηχανίες που τη χρειάζονται περισσότερο. Όμως, οι διαπραγματευτές της ΕΕ απορρίπτουν αυτό το παράδειγμα, ευνοώντας την επιλογή όλων ή τίποτα μεταξύ μιας εμπορικής συμφωνίας (η οποία πιθανώς δεν θα περιλαμβάνει υπηρεσίες) και της προσχώρησης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Αυτό δεν θα αλλάξει όταν οι επίσημες συνομιλίες ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Κουρασμένος από την ακρόαση του κολλημένου δίσκου των Βρυξελλών, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Ντέιβις έχει ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να χτίσει υποστήριξη. Ή συμπάθεια, τουλάχιστον. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, κάτι που είναι επικίνδυνο, δεδομένης της επιρροής του στη διαδικασία έγκρισης οποιασδήποτε συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών των κυβερνήσεων (20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 65 του πληθυσμού του μπλοκ, τελικά πρέπει να την εγκρίνουν). Κατά κάποιον τρόπο, το σχέδιο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη είναι η απάντησή του σε αυτό που βλέπει ως αποφυγή της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι βασικά μια μετάφραση σε νομικίστικους όρους της συμφωνίας του Δεκεμβρίου – αλλά μια μετάφραση που οξύνει ορισμένες γωνίες που θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν σε ένα ανεπίσημο έγγραφο. Και σκοπεύει να επισημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι υπάρχει ατελείωτη δουλειά από την προηγούμενη φάση των συνομιλιών που θα μπορούσε να βυθίσει οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία.

Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο μέρος αυτής της ατελείωτης δουλειάς να έχει σχέση με τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Στη συμφωνία του Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο απλώς υποσχέθηκε να προτείνει μια λύση σύμφωνη με την «εγγύησή του να αποφύγει τα σκληρά σύνορα» – και, αν δεν το κάνει, να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ που καθιστούν εφικτή την ύπαρξη διαφανών συνόρων. Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καταλήξει σε τέτοια πρόταση, το σχέδιο συμφωνίας της Τετάρτης δημιουργεί ένα «κοινό ρυθμιστικό χώρο» στη νήσο της Ιρλανδίας που δεν χωρίζεται από τελωνειακά σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, μέρος της ΕΕ.

Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για συμβιβασμό. Μπορούμε ακόμη να πούμε ότι το σχέδιο της συμφωνίας της Βόρειας Ιρλανδίας συνιστά μια εδαφική απαίτηση: Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι, για να διατηρήσει τη δέσμευσή του στα ιρλανδικά σύνορα, θα πρέπει να εγκαταλείψει την κυριαρχία σε ένα μέρος της επικράτειάς του.

Η κ. Μέι είπε την Τετάρτη ότι «κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει» με την πρόταση της ΕΕ και ότι θα το καταστήσει «ξεκάθαρο» στην ΕΕ. Αλλά με υπουργούς όπως ο Μπόρις Τζόνσον, να διέρχονται από απροκάλυπτες διαμάχες για το θέμα (από τις υποσχέσεις ότι τίποτα δεν θα άλλαζε σε επιστολή που διαδόθηκε πρόσφατα και στην οποία δήλωσε ότι το καθήκον της κυβέρνησης δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι να διατηρεί «μη σύνορα»), το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μέι είναι η σαφήνεια. Οι συνοριακές προτάσεις που υποσχέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο δεν έχουν υλοποιηθεί, επομένως η ομάδα του Μπαρνιέ παραμένει στο status quo.

Ο μόνος τρόπος να το αλλάξει αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να παρουσιάσει μια αντίθετη πρόταση που δε δημιουργεί ένα σκληρό περίγραμμα, το οποίο θα ήταν δύσκολο να εξομαλυνθεί, ειδικά με τον χρόνο να μετρά. Μια άλλη αιχμηρή γωνία στο σχέδιο συμφωνίας του Μπαρνιέ είναι η αναμφισβήτητα σύντομη μεταβατική περίοδος μέχρι τα τέλη του 2020. Εάν η ιρλανδική συνοριακή συζήτηση παραμείνει σε αδιέξοδο, η προτεινόμενη προθεσμία του Μπαρνιέ δεν αφήνει πολύ χρόνο για να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία – τουλάχιστον όχι για τη συνήθη ΕΕ πρότυπα για τέτοιες διαπραγματεύσεις. Και αυτή η προθεσμία δεν είναι τυχαία ημερομηνία, είναι το τέλος της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε τον Δεκέμβριο να τηρήσει τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης. Αυτές περιγράφονται λεπτομερώς στο προσχέδιο, παρέχοντας άφθονο υλικό για την επανάληψη του πρώτου σταδίου των συνομιλιών: Η συμφωνία του Δεκεμβρίου περιλάμβανε μόλις πέντε σελίδες για τον οικονομικό διακανονισμό, οι οποίες μετατράπηκαν σε 13 σελίδες του σχεδίου.

Με το νέο έγγραφο, ο Μπαρνιέ δείχνει στη Μέι και το υπουργικό συμβούλιο ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα και ότι οποιαδήποτε εντύπωση ότι οι πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά στα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι μια ψευδαίσθηση. Η Μέι μπορεί να απορρίψει το σχέδιο. Μπορεί ακόμα να το τυπώσει και να το κάψει. Αλλά αυτό δε θα διαγράψει την πραγματικότητα: τρομερά μικρή πρόοδος και μια προθεσμία που πλησιάζει γρήγορα. Ήρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει κάτι στο τραπέζι που θα έχει νόημα στους διαπραγματευόμενους εταίρους του, και αυτό περιλαμβάνει κυρίως μια σαφή πρόταση για τα ιρλανδικά σύνορα – ή μια εξίσου σαφή παραδοχή ότι το status quo θα αρκέσει.

Related posts

Η ΕΚΤ προσπαθεί να καταλάβει τι θα ακολουθήσει

banksnews

Άνοδος 2,93% στις τράπεζες ….

banksnews

Μικρά κέρδη 0,35% για το ΓΔ και πτώση 1,07% στις Τράπεζες…

banksnews

Leave a Comment