Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Σκοπιανοί ξεχνούν τις Πρέσπες και ζητούν από την Ελλάδα να τους αποκαλεί «Μακεδονία»

Την αξίωση να αναγνωριστούν από την Ελλάδα, εμμέσως ως «Μακεδονία», κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβάλλουν οι Σκοπιανοί.

Αυτό προκύπτει από διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2020.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα, ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Σκοπίων αξιώνει να χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο MKD (Macedonia) αντί του RNM (Republic of North Macedonia)

«Στο Action Plan 2019 με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο υπεγράφη έναντι ΠΣΣ 2019, καθώς και σε όλες τις συναφείς δράσεις, χρησιμοποιήθηκε η σύντμηση RNM (δηλαδή Republic of North Macedonia) με τη συναίνεση της εν λόγω χώρας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο εκφράζει την άποψη πως πρέπει «να μην υπογραφεί το ΠΣΣ 20 με τη σύντμηση MKD και να επιδιωχθεί να γίνει χρήση των ονομάτων των χωρών ολογράφως (Greece – Republic of North Macedonia ή North Macedonia) προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα των συντμήσεων και να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το ΠΣΣ 2020 Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθούν οι δράσεις του».

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια, Δημήτρης Γιαννακάκης, ενημέρωσε τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τις απαιτήσεις των Σκοπιανών σημειώνοντας ότι οι οι Σκοπιανοί συνομιλητές του Έλληνα αξιωματικού που χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας είπαν «προφορικά ότι θέλουν κάτι τεχνικές αλλαγές ήσσονος σημασίας και αντικατάσταση του RNM από MKD. Ακολούθως έλαβε το email το οποίο καταγράφει το αίτημα για αλλαγή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις».

Το email με το οποίο το σκοπιανό ΥΕΘΑ ζητά να αλλάξει σε MKD η συντομογραφία

Η απάντηση του ακόλουθου Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια με την οποία ζήτησε χρόνο για να ενημερώσει το ΓΕΕΘΑ

Επιχειρώντας να εξηγήσει την αιφνίδια μεταστροφή των Σκοπιανών που απαίτησαν από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπογράψει επίσημη συμφωνία αναγνωρίζοντας τη γειτονική χώρα σαν «Μακεδονία», ο πρέσβυς Γιαννακάκης επισημαίνει: «Από πλευράς μας, σημειώνεται ότι ενδεχομένως, ενόψει υπογραφής, το κείμενο να δόθηκε από υπηρεσιακά στελέχη προς τελική έγκριση στην εδώ πολιτική ηγεσία, η οποία να έκρινε ότι, ενόψει βουλευτικών εκλογών στις 15 Ιουλίου, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτό το RNM (Republic of North Macedonia)» και καταλήγει: «Σε κάθε βέβαια περίπτωση, η ξαφνική προβολή ενός δύσκολου αιτήματος την τελευταία στιγμή δείχνει να αποτελεί προσφιλή εδώ τακτική».Στο εμπιστευτικό και επείγον τηλεγράφημά του προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γιαννακάκης τονίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται τα ελληνικά επιχειρήματα για την ανάγκη χρήσης της συντομογραφίας RNM. «Οι εδώ τουλάχιστον συνομιλητές μας στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι τα αρχικά RNM χρησιμοποιούνται ευρέως στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης. Αποδέχονται όμως την επιχειρηματολογία της εδώ πλευράς ότι τα αρχικά MK και MKD προβλέπονται από το άρθρο 1.3 (e)της Συμφωνίας των Πρεσπών για όλες τις περιπτώσεις και δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά το επιχείρημά μας ότι οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται για την Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ Χρειάζονται διαφορετική ρύθμιση» σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Related posts

Ανοιγμα Λυκείων τη Δευτέρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις σε νομούς με όμοιο ιικό φορτίο προανήγγειλε ο Γεραπετρίτης

banksnews

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης

banksnews

Τι ανησυχεί περισσότερο τον Τσίπρα σε σχέση με την Τουρκία και το είπε στους Ευρωσοσιαλιστές

banksnews

Επιμένει σε διάλογο η Αθήνα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

banksnews

Αγριος τηλε-καβγάς Τζανακόπουλου – Καιρίδη: «Πάρτε ηρεμιστικά»

banksnews

Κοροναϊός – Πέτσας : Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί

banksnews

Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη για την εστίαση : Θέατρο του παραλόγου με τη χαλάρωση του lockdown

banksnews

Τασούλας: Δεν θα επαναληφθεί το χθεσινό στην προανακριτική

banksnews

Χρηστίδης: Παρακρατικές λογικές στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

banksnews