Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πονοκέφαλοι των ΕΛΠΕ για το lockdown και τα πλάνα μετασχηματισμού

Η ανακοίνωση του νέου lockdown για φέτος θέτει σε εγρήγορση τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων με τη διοίκηση του να διαβλέπει μείωση στη ζήτηση των υγρών καυσίμων.

Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του CEO Ανδρέα Σιάμισιη και άλλων διοικητικών στελεχών με τους αναλυτές, τονίστηκε αφενός η ανθεκτικότητα της εταιρείας απέναντι στο πλέον δύσκολο εννεάμηνο της ιστορίας τους επισημάνθηκαν αφετέρου οι νέες πιέσεις που θα δεχτούν οι πωλήσεις των καυσίμων μετά τα νέα απαγορευτικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση θεωρεί δεδομένη τη μείωση της ζήτησης, σημείωσε την αδυναμία της πρόβλεψης, καθώς εξαρτάται από το χρονικό διάστημα του lockdown και της επιθετικότητας του ιού. Βρίσκεται σε εγρήγορση και θα παρακολουθεί καθημερινά την πορεία της αγοράς των καυσίμων.

Η εκτίμηση, που φέρεται να έκανε στους αναλυτές ο Ανδρέας Σιάμισιης, δείχνει πως το μεγαλύτερο μέρος του 2021 θα είναι γεμάτο προκλήσεις, ενώ για το 2020 που σε δύο μήνες φεύγει, τόνισε πως ήταν το χειρότερο περιβάλλον που ο όμιλος έχει συναντήσει ποτέ.

Πάντως, στα ατού των ΕΛ.ΠΕ. συμπεριλαμβάνονται η πολύ καλή πορεία της Elpedison, αλλά και η άνοδος των όγκων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, επιδόσεις που συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία. Επιπλέον, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο του ομίλου δίνει τα περιθώρια μεγάλης ευελιξίας ως προς την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως αυτή της πανδημίας.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ έδωσε έμφαση στις νέες επενδύσεις στις -, μετά την έναρξη κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην Κοζάνη. Τα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν στους αναλυτές πως προγραμματίζουν επενδύσεις στις - εύρους 50 έως 100 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Ο όμιλος, κατά τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Σιάμισιης, μετασχηματίζεται και η διαδικασία αυτή θα ξεδιπλώνεται τα επόμενα χρόνια με δραστηριότητες εκτός του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου. Και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στα πλάνα των ΕΛ.ΠΕ. εκτός από τις -, όπου επιδιώκει να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των 450 MW, ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην ηλεκτροκίνηση και στο πράσινο υδρογόνο.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση προσδοκά και οφέλη από την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία σημειωτέον διεκδικεί. Οι εκτιμήσεις θέλουν τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται γύρω στον Μάρτιο.

Επιπλέον στα επόμενα δύο τρίμηνα η εταιρεία θα λάβει και την επενδυτική της απόφαση για το νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη.

Related posts

Ανάπτυξη με τη σφραγίδα του ΟΠΑΠ Forward

banksnews

Public-Mediamarkt: Η αριθμητική του deal και η εκτόξευση στη 2η θέση της αγοράς

banksnews

Ράνια Αικατερινάρη: Η ΕΥΑΘ προχωρά με γοργά και σταθερά βήματα

banksnews

Χατζηθεοδοσίου: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη στήριξη επιχειρήσεων

banksnews

Μίχαλος: Ζητά προεξόφληση επιταγών με την εγγύηση του Δημοσίου

banksnews

Οι στοιχειωμένες μελέτες του ΟΣΕ

banksnews

Unibios: Στα €3,74 εκατ. οι πωλήσεις στο 9μηνο

banksnews

Προχωρούν οι ετοιμασίες για το Olympic Yacht Show 2020

banksnews

Ανανέωσαν τη συνεργασία τους Τιτάν και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

banksnews