Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι εξαγωγική φρενίτιδα LNG των ΗΠΑ αλλάζει το τοπίο στην Ασία

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τους μεγαλύτερους εισαγωγείς καυσίμων, σημείωσαν ρεκόρ τους τελευταίους μήνες καθώς η βαριά βιομηχανοποιημένη περιοχή ανακάμπτει από την πανδημία της COVID- 19, όπως δείχνουν τα εμπορικά δεδομένα της Eikon.

Όπως και με την αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ που ανάγκασαν γίγαντες όπως η Σαουδική Αραβία να βρουν άλλους αγοραστές, κίνηση την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ονόμασε “Freedom Gas”, αλλάζει επίσης τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές και απλώνει ήσυχα έναν κλοιό γύρω από βασικές αγορές στην Ασία.

Τέτοια είναι η ταχύτητα αύξησης των εισαγωγών στην Ιαπωνία, οι ΗΠΑ κάνουν αγώνα δρόμου στα ίσα με το Κατάρ -έναν μακροπρόθεσμο βασικό εξαγωγέα σε ιαπωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας- ως σημαντικός προμηθευτής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το LNG των ΗΠΑ είναι σχεδόν 40% ακριβότερο από το φυσικό αέριο του Κατάρ ανά μονάδα θέρμανσης.

Οι αποστολές LNG από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα ανήλθαν σε 3,2 εκατομμύρια τόνους το Φεβρουάριο.

“Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα τρένα εξαγωγής, έτσι εξάγει περισσότερο και η ζήτηση ήταν σχετικά ισχυρή στη βορειοανατολική Ασία”, δήλωσε ένας συμμετέχων στη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Οι πολικές θερμοκρασίες και το χιόνι ρεκόρ αυτόν τον χειμώνα εκτόξευσε τη ζήτηση για θέρμανση και δημιούργησε φρενίτιδα στην αγορά.

Ενώ οι αποστολές LNG των ΗΠΑ στην Ασία έχουν μειωθεί λόγω του θερμότερου καιρού, εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα τυπικά επίπεδα του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Η εξαγωγική τρέλα που βιώνουν οι ΗΠΑ σφραγίζει την ολοκλήρωση της πρώτης γενιάς εξαγωγικών τερματικών που επέτρεψε η επανάσταση στο σχιστολιθικό αέριο.

Ωστόσο, ο επόμενος γύρος πρότζεκτ που θα αναπτυχθούν θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από το Κατάρ, το οποίο ανακοίνωσε σχέδια για μαζική επέκταση της εξαγωγικής ικανότητας και δελεάζει τους αγοραστές με “γλυκές” συμφωνίες.

Μια πρόσφατη συμφωνία εφοδιασμού 2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως με την κινεζική Sinopec διατιμήθηκε στο 10,19% των επικρατέστερων τιμών του αργού Brent, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τον συμμετέχοντα στη βιομηχανία.

“Νομίζω ότι τα αμερικανικά πρότζεκτ θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν το κόστος τους. Τα νέα έργα δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν αυτά του Κατάρ”, είπε.

Related posts

Ερντογάν: Τα κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ υπερτερούν των διαφορών μας

banksnews

Ερντογάν: Η Τουρκία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ

banksnews

Ιράν-Κίνα: Τεχεράνη και Πεκίνο υπέγραψαν 25ετή συμφωνία συνεργασίας

banksnews

ΗΠΑ – Ντε Μπλάζιο: Ζητά να ερευνηθούν οι καταγγελίες μιας γυναίκας ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά ο Κουόμο

banksnews

Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης κατηγορεί το Facebook για διακρίσεις σε βάρος Αμερικανών εργαζομένων

banksnews

Ινδία: Ρεκόρ με 145.384 κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα

banksnews

Σλοβακία: Η πρόεδρος της χώρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάτοβιτς

banksnews

Γερμανία: Σε καραντίνα ο πρόεδρος Στάινμαϊερ

banksnews

Κύπρος: Τη Δευτέρα το πρωί θα εμβολιαστεί ο Ν. Αναστασιάδης κατά του κορονοϊού

banksnews