Image default
TOP STORIES

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το πιθανό επόμενο θύμα του εμπορικού πολέμου

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το πιθανό επόμενο θύμα του εμπορικού πολέμου

Μια τεράστια συμφωνία κινδυνεύει εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας: μία παραγγελία αεροσκαφών της Boeing από κινεζικές αεροπορικές εταιρείες η αξία της οποίας ενδέχεται να ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια. 

Ρεπορτάζ του Bloomberg News την Τετάρτη, ανέλυε πόσο σημαντική είναι η συμφωνία και για τις δύο πλευρές και πώς οι συνομιλίες μπορεί να πάρουν μια αβέβαιη στροφή εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των χωρών τους. Ωστόσο, το θέμα της Boeing εφιστά την προσοχή σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να περιπλέξει τις συμφωνίες-μαμούθ συγχωνεύσεων και εξαγορών, οι οποίες στήριξαν την αγορά όταν άλλοι τύποι συμφωνιών επιβραδύνονταν.

Φέτος, υπήρξε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών στο εύρος των 20 δισ. δολ. και πάνω, όπως η εξαγορά της Celgene Corp. από την Bristol-Myers Squibb και η συμφωνία της Global Payments και Total Services Services που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πραγματικά, το μέσο μέγεθος συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών μέχρι στιγμής το 2019 αποτελεί ρεκόρ. Η τάση αυτή είναι ακόμα πιο ορατή όταν εξετάζει κανείς συμφωνίες που αφορούν μόνο τις εταιρείες των ΗΠΑ, όπως φαίνεται στο διάγραμμα:

Αύξηση του εύρους των deals
Το μέσο μέγεθος συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει αυξηθεί φέτος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ

View

Παρά τη σταθερή ροή μεγάλων συγχωνεύσεων, οι παγκόσμιες συμφωνίες έχουν μειωθεί κατά 16% συνολικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συναλλαγές του εύρους 1 δισ. δολαρίων έως 5 δισ. δολ. έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά σε κάθε περιοχή.

Η πιθανή συμφωνία της Boeing με τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες δεν εμπίπτει στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά δείχνει ότι η λήψη αποφάσεων από τις εταιρίες επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις. Εάν μία συμφωνία της τάξης των 30 δισ. δολαρίων για αεροσκάφη μπορεί να αποσταθεροποιηθεί, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε πράγματα όπως η εμπιστοσύνη των CEO, οι ανοιχτές αγορές και οι διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού. Και χωρίς αυτές τις μεγάλες συμφωνίες, η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορεί να “στεγνώσει”.

“Εάν οι μεγάλες συμφωνίες αρχίσουν να μειώνονται και δεν ενισχυθούν οι συμφωνίες της τάξης του 1 δισ. έως 5 δισ. δολ., τότε νομίζω ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε να είναι πιο προβληματικό”, σημείωσε ο Mark Shafir συνεπικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Citigroup σε συνέδριο του Bloomberg Invest στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Καθώς οι εταιρείες μελετούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, “αρχίζουν να αναδεικνύονται ζητήματα εμπιστοσύνης”, είπε. Πολλοί βασίζονται στην Κίνα και το Μεξικό για διάφορα εξαρτήματα ή για πωλήσεις σε αυτά τα έθνη.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του προέδρου Donald Trump, έγραψα για το πώς οι αγοραστές δαπανούσαν πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι συνήθως στις αμερικανικές εταιρείες, ίσως λόγω των πιο απομονωτικών απόψεων του Λευκού Οίκου που καθιστούν τις ΗΠΑ ένα ελαφρώς λιγότερο ελκυστικό μέρος για εξαγορές. Ο εμπορικός πόλεμος, μαζί με τον μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά στον έλεγχο που φαίνεται να παίζει η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Η.Π.Α. (γνωστή ως CFIUS), θα μπορούσε να ανατρέψει και πάλι τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Είτε πρόκειται για την πώληση ενός αεροσκάφους Boeing είτε για μια εξαγορά τεχνολογίας, οι εμπορικές εντάσεις φέρνουν κακά νέα για τα μεγάλα deals.

 

Related posts

Άτακτη φυγή από το ΧΑ εν φόβω εκλογών

banksnews

Τράπεζες: Εκταμίευση των χρημάτων την επόμενη εβδομάδα

banksnews

Η Γέλεν έχει κάνει καλή δουλειά για τις δουλειές

banksnews

Leave a Comment