Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα ενόψει της 12ης Δεκεμβρίου όπου η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ν΄ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ P.Lane, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Reuters, άφησε να εννοηθεί ότι οι νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν μόνο στα δύο “εργαλεία” -της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP και της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ΤLTRO- που ήδη χρησιμοποιεί. Σημειώνεται ότι ανάλογη αναφορά είχε κάνει και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ, μιλώντας πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών.

Στην εγχώρια αγορά παραμένει η θετική επίδραση της ανάλυσης βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία καταλήγει ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του διατηρούνται σε ανεκτό επίπεδο (έως 15% του ΑΕΠ) σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,078%, του 10ετούς στο 0,69% και του 15ετούς στο 0,094%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 216 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66% έναντι -0,52% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2085 δολ. από το επίπεδο των 1,2070 δολ. που άνοιξε η αγορά. H προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για ένα συντεταγμένο Brexit συνέβαλε στην άνοδο του ευρώ. Ωστόσο, ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ M.Μπαρνιέ εμφανίστηκε σήμερα συγκρατημένα αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι παραμένουν διαφορές στα τρία βασικά ζητήματα.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2006 δολ.

-

Related posts

Με βέτο απειλεί ο Όρμπαν αν συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με τον σεβασμό του κράτους δικαίου

banksnews

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για τα θύματα του Μεγάλου Λιμού στην Ουκρανία

banksnews

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού την Πέμπτη στην Κύπρο

banksnews

Αφγανιστάν: Συμφωνία για τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου

banksnews

Γαλλία: Η κατάσταση στη χώρα θα είναι “πολύ δύσκολη” τους επόμενους μήνες

banksnews

Περιοδικό που ανήκει στη Yeni Şafak καλεί σε ανακήρυξη “χαλιφάτου” στην Τουρκία!

banksnews

Την επαναφορά ορισμένων μέτρων για να σταματήσει η διασπορά της Covid-19 στην Ευρώπη ζητά το ECDC

banksnews

Προς περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας η Cathay Pacific Airways

banksnews

Εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας και συλλήψεις σε Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη

banksnews