Image default
TOP STORIES

Οι αγορές «κόβουν» τα τραπεζικά τεστ της Ευρώπης

market slumpΎστερα πό τη χρηματοπιστωτική κρίση σχεδόν μία δεκαετία πριν, οι ρυθμιστές σε διάφορες δικαιοδοσίες αποφάσισαν πως θα ήταν καλή ιδέα να περνούν από stress test τις τράπεζές τους.

Βλέποντας πώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια κρίση, οι επενδυτές θα καθησυχάζοντας για την ανθεκτικότητα του συστήματος. Κατά συνέπεια, το 7,6% πτώσης στην αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών στις πρώτες δύο συνεδρίες ύστερα από την δημοσίευση της Παρασκευής της πιο πρόσφατης αξιολόγησης, θα έπρεπε να προκαλούν ανησυχία.

Οι τραπεζικές μετοχές είχαν χειρότερη επίδοση από τις μη χρηματοπιστωτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο βασικός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει πέσει λιγότερο από 10% από το ξεκίνημα της χρονιάς, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει περισσότερο από το τριπλάσιο αυτής της αξίας, και αξίζει περίπου το μισό απ’ ότι πριν από έναν χρόνο:

1

Μόνο δύο από τις 51 τράπεζες που εξετάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή είδαν τα ποσοστά των κοινών μετοχών κατηγορίας 1 – ένα μέτρο του κεφαλαίου ως ποσοστό του σταθμισμένου ενεργητικού – να πέφτει κάτω από το ελάχιστο 4,5% που προβλέπει το τεστ. Το ποσοστό της Allied Irish Bank έπεσε στο 4,3% υπό το δυσμενές σενάριο, ενώ μόνο μία από τις αξιολογημένες 51 τράπεζες, η ιταλική Banca Monte dei Paschi, είδε το κεφάλαιό της να εξαφανίζεται. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές ερμήνευσαν τα αποτελέσματα του τεστ ως λόγο για να συνεχίζουν αυτό που κάνουν συνεχώς τον τελευταίο χρόνο – να πουλούν τραπεζικές μετοχές:

2 1

Την Τετάρτη, η Moody’s Investors Service μείωσε την πρόβλεψή της για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα από θετικό σε σταθερό. «Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, που έχει ως τώρα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και μειώσει το χρηματοπιστωτικό βάρος στον υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα, αρχίζει να επιβαρύνει περισσότερο τις τράπεζες, πιέζοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους» είπε ο οίκος αξιολόγησης.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι πιο πιθανό να χαλαρώσει περισσότερο τη νομισματική πολιτική παρά να την συσφίξει, και με την Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένεται να μειώσει τα κόστη δανεισμού την Πέμπτη ως απάντηση στην αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών λόγω του Brexit, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες ανακούφισης για τις τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων.

Μια διαφορετική λύση χρειάζεται για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης: αντί να παρακολουθούμε τις τράπεζες να γίνονται πολύ μικρές για να λειτουργήσουν σωστά, θα πρέπει να υπάρξουν λιγότερες τράπεζες. Η Ιταλία έχει 64 τραπεζικά καταστήματα για κάθε 100.000 ανθρώπους, ενώ η Ισπανία έχει 70, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με ένα ποσοστό που είναι το διπλάσιο απ’ ότι στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Η αναδιάρθρωση θα επιτρέψει επίσης στις τράπεζες της Ευρώπης να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Ενώ το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα απολαμβάνει την περισσότερη προσοχή, στην ευρωζώνη συνολικά αποτελούν το 5,7% των ακαθάριστων δανείων, έναντι του 1,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1,5% στις ΗΠΑ. Η μείωση της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα και ο περιορισμός των υπεράριθμων τραπεζικών καταστημάτων θα είναι φυσικά επώδυνη, μεταξύ άλλων και πολιτικά.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της UBS Άξελ Βέμπερ είπε πως η πίεση στις τράπεζες να μειώσουν τους ισολογισμούς τους το κάνει σχεδόν αδύνατο για αυτές να σκεφτούν εξαγορές, οπότε η απαραίτητη «δημιουργική καταστροφή στον τραπεζικό τομέα απλά δε συμβαίνει». Όμως ο γενικός διευθυντής της Intesa Sanpaolo Κάρλο Μεσίνα είπε σε συνέντευξή του την Τετάρτη πως ενώ οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι απίθανο να συμβούν λόγω της μείωσης κόστους που θα χρειαζόταν, οι συνδυασμοί εντός των χωρών είναι πιθανοί:

«Για να δουλέψεις πάνω σε συνεργίες μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να μιλήσεις για την πιθανότητα μείωση των κοστών μεταξύ διαφορετικών τραπεζών σε διαφορετικές χώρες. Η ενοποίηση μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να συμβεί μόνο σε επιχειρηματικές γραμμές, αλλά όχι μεταξύ μεγάλων παικτών. Κατά την άποψή μου υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ενοποιήσεις εντός των χωρών, και εντός των χωρών μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις συνεργίες. Θα δούμε πολλές ενοποιήσεις εντός των χωρών.»

Οι λιγότερες και ισχυρότερες εθνικές τράπεζες θα έκαναν αρκετή διαφορά για τη δημιουργία μιας πιο αποδοτικής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Οι ρυθμιστές θα πρέπει να αναζητήσουν ενεργά τρόπους να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις μεταξύ ισχυρότερων εταιρειών και των μικρότερων ανταγωνιστών τους. Θα είναι στο χέρι των πολιτικών να προωθήσουν την ανάγκη για ενοποίηση και να απαλύνουν την πτώση. Εάν αποτύχουν, οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία ρίχνοντας χρήμα θα συνεχίσει να υπονομεύεται.     

Related posts

Ο ρόλος των τραπεζών υποχωρεί με το πέρασμα της κρίσης

banksnews

Πως Alpha,Eurobank θα πουλήσουν τα δάνεια – Ποιοι επηρεάζονται – Ιδρύεται badbank

banksnews

ΧΑ: Επιστροφή στην μεταβλητότητα

banksnews

Leave a Comment