Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το «παζάρι» για τη ΔΕΗ με τις Βρυξέλλες -Στην Αθήνα κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ανοίγει από σήμερα η αυλαία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες για το φλέγον ζήτημα της κατάρρευσης της ΔΕΗ.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGCom), το οποίο, σύμφωνα με «Τα Νέα», θα έχει σειρά επαφών με το υπουργείο ανάπτυξης, αναφορικά με τα άκρως ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ και τα πιθανά σχέδια διεξόδου από τον «κατήφορο».

«Βόμβα» για την ελληνική οικονομία η ΔΕΗ

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Βρυξέλλες θεωρούν το ζήτημα της ΔΕΗ ως μια πραγματική «βόμβα» για την ελληνική οικονομία, η οποία θα «σκάσει» σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι «αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα». Ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζεται, είχε επισημάνει ότι «η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες», ενώ απαντώντας στα σενάρια για την ιδιωτικοποίησή της είχε τονίσει: «Είναι σε άσχημη κατάσταση. Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός για να την πάρει».

Ο κ. Χατζηδάκης είχε προσθέσει ότι από τα 90 εκατομμύρια ευρώ κερδών το 2014, η ΔΕΗ σήμερα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές.

Ο διαγωνισμός και τα εναλλακτικά μέτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, για τις οποίες έληξε η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ναυαγήσει -όπως συνέβη και με την προηγούμενη προσπάθεια- τότε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ζητήσει τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) έχει εκφράσει τη βούληση να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, με ένα διακριτικό πακέτο μέτρων που δεν θα πλήξει περαιτέρω την εικόνα της εταιρείας.

Οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, ενώ θα έχουν κεντρικό ρόλο στις επαφές με το κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τις Βρυξέλλες.

Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος αυτής της κίνησης θα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση της ΔΕΗ ύψους έως 400 εκατ. ευρώ. Μια άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10%, η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Οι ιθύνοντες γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας από την ΔΕΗ θα «σπρώξει» καταναλωτές προς άλλους παρόχους. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, είναι επιθυμητή, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα ανοίξει, περαιτέρω, η αγορά.

Related posts

Ενέργεια: Επενδυτικός πυρετός 10 δισ. ευρώ σε φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές

banksnews

Σταϊκούρας στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.: «Τον Απρίλιο θα εξετάσουμε τη μείωση σε εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ»

banksnews

Σύσκεψη Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο το πρωί του Σαββάτου

banksnews

Leave a Comment