Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος κατώτατος μισθός: Την επόμενη Δευτέρα η απόφαση

Με την εισήγηση του υπουργού εργασίας

Κωστή Χατζηδάκη

για το ύψος του

κατώτατου μισθού

στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία η οποία φέτος διεξήχθη μετά από τρεις

αναβολές

σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Χατζηδάκης προς το παρόν περιορίζεται να δηλώσει ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

Βασικό μέγεθος αποτελεί η καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%. Από την άλλη πλευρά σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, που επλήγησαν.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο οριακής αύξησης του κατώτατου μισθού με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες η από τον Ιανουάριο του 2022.Ειδήσεις σήμεραΜύκονος: Άλλοι για… Σεν Τροπέ, Κάπρι και Ίμπιζα τράβηξαν, άλλοι έμειναν πίσω – «Βουτιά» στα έσοδα από τη διασκέδασηΝέα «όπλα» στη μάχη κατά της μετάλλαξης Δέλτα: Εμβολιασμοί κατ’ οίκον και αυθημερόν – «Καμπανάκι» για τα νησιάΦολέγανδρος: Στον ανακριτή σήμερα ο 30χρονος – Ενδείξεις πως ξυλοκόπησε τη Γαρυφαλλιά πριν την ρίξει από τα βράχια

Related posts

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο και για τους προμηθευτές του Δημοσίου

banksnews

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

banksnews

SAP Hellas: Ενεργοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης για τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας

banksnews

«Γέφυρα 2»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης – Ποιες επιχειρήσεις αφορά – Τι ισχύει

banksnews

Alpha Bank: Ξεκινά το νέο πρόγραμμα για εθελουσία έξοδο – Όλες οι λεπτομέρειες

banksnews

ΑΑΔΕ: Στο φως 25 υποθέσεις φοροδιαφυγής 25 εκατ. ευρώ

banksnews

ΗΠΑ: Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

banksnews

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020: Πότε πληρώνονται ανά Ταμείο – Όλες οι ημερομηνίες

banksnews

Πειραιάς: «Αγγίζει» την τέταρτη θέση στα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης

banksnews