Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος του «Εξοικονομώ» το φθινόπωρο με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ

Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα που αποτελεί εξέλιξη του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με

μεγαλύτερο προϋπολογισμό, περισσότερους δικαιούχους

και διαρκώς ανοικτό σε αιτήσεις, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με αυτή, ο αρχικός προϋπολογισμός του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», όπως ονομάζεται το νέο πρόγραμμα, ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα προέλθει από πόρους του τρέχοντος και νέου ΕΣΠΑ καθώς και άλλα κοινοτικά κονδύλια που αναμένονται στο μέλλον, ώστε το πρόγραμμα –που είναι προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών– να είναι διαρκώς ανοιχτό και να υπάρχει δυνατότητα για συνεχή υποβολή προτάσεων.

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο του νέου προγράμματος συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνάς Χατζηπέτρου.

Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» θα έχει διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις, όπως μεταξύ άλλων έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση - (π.χ. φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό).

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030 το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, δομικά υλικά, θερμικά ηλιακά) και δημιουργώντας υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για Έξυπνα Σπίτια» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σχεδιασμένων κυβερνητικών δράσεων στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση και διοχέτευση στην πραγματική οικονομία του χρηματοδοτικού πακέτου της τάξης των 72 δις. ευρώ που διασφάλισε πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση.

Τα λεπτομερή συστατικά στοιχεία του νέου προγράμματος και ο τρόπος εφαρμογής του θα παρουσιαστούν σύντομα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδήσεις σήμερα:Φωτιά τώρα στην Κατεχάκη


«Ομάδα αλήθειας» για την τραγωδία στο Μάτι: Ούτε μία συγγνώμη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Ποιες χρεώσεις τραπεζών θα τεθούν υπό επενεξέταση

banksnews

Πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις ενοικίων Νεομβρίου και Δεκεμβρίου

banksnews

Κορωνοϊός: Πανικός και στη Wall Street– Με πτώση 981 μονάδων άνοιξε ο Dow Jones

banksnews

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Το σαββατοκύριακο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

banksnews

Αυθαίρετα: 30% επιπλέον έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ

banksnews

ΣΕΒ: Χρειάζονται ρηξικέλευθες πολιτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας

banksnews

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Ανοίγει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα

banksnews

Χρηματιστήρια: Κατάρρευση των μετοχών μετά το σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

banksnews

Σταϊκούρας: Εξετάζονται νέα μέτρα για τουρισμό και εστίαση – 750 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε εβδομάδα lockdown

banksnews