Image default
TOP STORIES

Μη βιαστείτε να κρίνετε τον Τραμπ

donald whateverΕίναι σίγουρα ένα σκάνδαλο, και όχι μόνο με την πολιτική έννοια, όταν ο πρώην επικεφαλής μιας προεδρικής εκστρατείας κατηγορείται για εργασία που σχετίζεται με μια διεφθαρμένη ξένη κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το κατηγορητήριο του Πολ Μάναφορτ δεν είναι απόδειξη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ή η εκστρατεία του συνεννοήθηκαν με τη Ρωσία για να επηρεάσουν τις εκλογές του 2016.

Οι κατηγορίες κατά του Μάναφορτ και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς – συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρημάτων, της φοροδιαφυγής και της μη καταγραφής ως ξένοι πράκτορες – είναι σοβαρές. Σε συνδυασμό με την παραδοχή ενοχής του Τζορτζ Παπαδόπουλος, συμβούλου της εκστρατείας του Τραμπ που είπε ψέματα σχετικά με τις επαφές του με τους Ρώσους, είναι το πρώτο βήμα σε ό, τι είναι πιθανό να είναι μια μακρά δικαστική έρευνα για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Οι προσεχείς μήνες μπορεί να φέρουν αποδεικτικά στοιχεία επικοινωνίας ή συντονισμένης δραστηριότητας μεταξύ των Ρώσων και της εκστρατείας Τραμπ, η οποία ήταν παράνομη (ή, στην καλύτερη περίπτωση, λάθος). Όμως, τα κατηγορητήρια και η ενοχή δεν προσφέρουν τέτοια στοιχεία – και οι επικριτές του Τραμπ θα πρέπει να του δώσουν το σημείο, ανεξάρτητα από το πόσο καλοπροαίρετα το κάνει ο ίδιος.

Όταν Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Ροντ Ρόσενσταϊν διόρισε τον Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό σύμβουλο πριν από πέντε μήνες, το έκανε για να «διασφαλίσει την πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση των προσπαθειών της ρωσικής κυβέρνησης να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016». Όπως έμαθαν οι Μάναφορτ, Γκέιτς και Παπαδόπουλος, αυτή η εστίαση δεν σημαίνει ότι άλλες πιθανές παραβιάσεις – πολιτικές ή άλλες – δεν θα εξεταστούν.

Με άλλα λόγια: Η απάντηση στο ερώτημα του πώς ή αν η Ρωσία επηρέασε την εκστρατεία θα απαιτήσει την εξέταση των πρακτικών και των δραστηριοτήτων εκείνων που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Η τάση του Μάναφορτ για κερδοσκοπία από διεφθαρμένα καθεστώτα έγινε ευρέως γνωστή πέρυσι, και η δουλειά του για ρωσόφιλους πολιτικούς στην Ουκρανία οδήγησε στην παραίτησή του ως πρόεδρος της εκστρατείας του Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Μιούλερ είναι σχεδόν βέβαιο ότι διερευνά το ζήτημα αυτό, επίσης, και η ακραία αμυντικότητα του Τραμπ επί του θέματος – από την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, μέχρι την αναφορά στην ιδέα ότι θα μπορούσε να δώσει χάρη τον εαυτό του και τους υπόλοιπους που εμπλέκονται στην υπόθεση, και μέχρι το να φωνάζει «ΟΧΙ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ!» στο Twitter – καθιστά δύσκολο να μην αναρωτηθούμε αν έχει κάτι να κρύψει. Ωστόσο, οι επικριτές του Τραμπ του οφείλουν το τεκμήριο αθωότητας – και οι υποστηρικτές του δεν πρέπει να πιστέψουν τις προσπάθειές του να δυσφημίσει και να εκτροχιάσει την έρευνα.

Οι Μάναφορτ, Γκέιτς και Παπαδόπουλος είναι παράπλευρες απώλειες στην αναζήτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλήθεια για τις ρωσικές παρεμβάσεις. Μέχρις ότου η έρευνα του Μιούλερ αποκαλύψει περισσότερα, οι αμερικανοί θα πρέπει να αναστείλουν την κρίση τους για τη συμμετοχή του Τραμπ – και να επιμείνουν ώστε η έρευνα να συνεχιστεί χωρίς παρεμβολές από τον Λευκό Οίκο.  

Related posts

Βαριά ήττα για το Μαξίμου: Χάθηκε η δεδηλωμένη

banksnews

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

banksnews

Οι τράπεζες αντέχουν ένα άτακτο Brexit

banksnews

Leave a Comment