Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξαγγέλλει σήμερα ο Ερντογάν – Συνάντηση με Βαρθολομαίο

Δέσμη μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα το μεσημέρι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.30 ώρα Τουρκίας, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της Βουλής και αρχηγούς κομμάτων, έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, πρεσβευτές, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν διαχρονικά ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και με τις ΗΠΑ.

Επίσης θα παραστούν επικεφαλής ΜΚΟ, πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και δημοσιογράφοι. Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα αποτελέσει κύριο έγγραφο πολιτικής της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι μεταξύ των προσκεκλημένων θρησκευτικών ηγετών, αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το νέο Σχέδιο Δράσης φέρεται να περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν τις δικαιοδοσίες των θρησκευτικών ηγετών μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, καθώς και το καθεστώς των Βακουφίων που έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά στοιχεία κάθε θρησκευτικής οντότητας στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, το νέο αυτό σχέδιο θα χειρίζεται νομοθετικές και διοικητικές δραστηριότητες βάσει της νομικής προβλεψιμότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας, τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, την φύση του εγκλήματος και της τιμωρίας και το τεκμήριο της αθωότητας. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει σημαντικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος, τη διασφάλιση των δικαστών και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Αναφέρεται ότι ο απώτερος στόχος του σχεδίου είναι «η δημιουργία ενός νέου και αστικού συντάγματος». Για το λόγο αυτό, η 2η Μαρτίου σημαίνει επίσης μια καμπή για το έργο ενός νέου συντάγματος.

Το Σχέδιο Δράσης, το οποίο προβλέπει υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος προστασίας για την επίλυση των προβλημάτων στην πράξη, στοχεύει στη βελτίωση του πεδίου των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και στην προστασία των ανθρώπων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την ελευθερία των συμβάσεων.

Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη δίνεται επίσης προτεραιότητα στη μελέτη, όπου περιλαμβάνονται η νομική προβλεψιμότητα και η διαφάνεια, η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της οργάνωσης και της θρησκείας.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, για την εκπόνηση του σχεδίου συμμετείχαν 1571 άτομα, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Related posts

«Ο Μητσοτάκη τρέχει για τις πρώτες 100 ημέρες» επισημαίνει το Bloomberg

banksnews

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

banksnews

Τι ζήτησε από τους υπουργούς ο Μητσοτάκης για το άνοιγμα τουρισμού

banksnews

Το παρασκήνιο μιας παρ’ ολίγον σύρραξης – «Βυθίσατε το Oruc Reis»

banksnews

Ακάρ : Οι παράλογες αξιώσεις της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο κλιμακώνουν την ένταση

banksnews

Συρίγος : Η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στις διερευνητικές επαφές

banksnews

Γεννηματά από Δράμα: Η κυβέρνηση τώρα τρέχει και δεν φτάνει με τον κοροναϊό

banksnews

Ο Αδωνις με γνωστό έλληνα ράπερ

banksnews

Για άνοιγμα ελεγχόμενων δραστηριοτήτων μίλησε η Πελώνη : Τι είπε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

banksnews